Webhosting

Red PURPLE BLACK

Sport

Orașul în care nu se mai face sport

Scris de

Podul Iloaiei nu mai are anul acesta echipă de fotbal, nici măcar în ultima divizie județeană. Aleșii noștri au hotărât că orașul nu are nevoie de sport. Sau mai degrabă sportul a devenit prea costisitor pentru politicieni și nu le mai aduc acestora beneficiile electorale scontate. Se pare că echipa funcționa încă sub tutela asociației fostului primar Baciu Petru sub numele de Forța, noul club sportiv Unirea nefiind finalizat. După plecarea fostului viceprimar Iustin Haliga, echipa a fost lăsată de izbeliște. Inițial echipa a fost înscrisă în ligă, a participat la tragerea la sorț a meciurilor. În prima etapă ar fi trebuit să joace cu echipa din Lungani. Din păcate, noua formulă a administrației locale nu a găsit soluții de a menține echipa, indiferent sub ce formulă.

Nu numai echipa de fotbal este lăsată de izbeliște. Terenul de la școală nu se vrea salvat și redat copiilor pentru sport, sala de sport se află într-un stadiu avansat de degradare. În jurul nostru, prin toate comunele, vedem ridicându-se săli de sport sau terenuri de fotbal, fructificându-se din plin fel de fel de proiecte europene sau guvernamentale. De multe ori ne scapă un dram de invidie. De ce ei reușesc să facă? Ce au ai și noi nu avem? Cu ce suntem noi vinovați de nu putem ieși cu capul la civilizație? Pe când sala noastră se dărâmă, la Târgu Frumos se construiește o sală modernă.

A fost odată când în comunitatea noastră sportul era la mare cinste. Din Podu Iloaiei au plecat fotbaliști care au jucat la echipe divizionare, am avut campioni la tenis de masă, campioni la fotbal pe teren mic, sportivi care participau la competiții județene, regionale sau naționale la care câștigau premii de care ne făceau mândri. În perioada interbelică și chiar după război aveam două echipe de fotbal, nu de mult avea echipă de tenis de masă în liga a doua județeană. Acum nu mai facem nici un fel de sport. A fost desființată și echipa de fotbal. 

În toată lumea civilizată, sportul este o prioritate, nu pentru a face doar sport de performanță ci pentru sport în viața de zi cu zi. A face sport înseamnă să îți menții sănătate, nu este un moft, nu trebuie să fie un lux. Trebuie să fie integrat în viața cotidiană pentru toate categoriile sociale indiferent de vârstă, nivel de educație sau venit.

Echipa de fotbal Forța Podu Iloaiei

Evoluția echipei de fotbal Forța Podu Iloaiei, din comunitatea noastră într-un material venit pe adresa redacției noastre de la domnul viceprimar Iustin Haliga. Vom prezenta mai jos materialul în integralitatea sa.

 

„Echipa de fotbal a fost înfinţată în anul 2010, de către primarul din acel moment, domnul Petrică Baciu. Desi Asociaţia sportivă “FORŢA” Podu Iloaiei avea mai multe ramuri de sport, dintre toate a funcţionat numai ramura fotbal.

Am început să mă ocup oficial de echipa de fotbal la sfârşitul anului 2012, iar până în primăvara acestui am am investit enorm de mult suflet, timp şi bani! În acel moment, echipa de fotbal activa în campionatul de fotbal organizat de A.J.F., în liga a-V-a, seria a-II-a. Au fost multe dificultăţi organizatorice şi financiare, de la început. În februarie 2013, domnul profesor Paul Codru, antrenorul echipei până atunci, a plecat la echipa din Leţcani. Returul de campionat a fost sub auspicii nefavorabile, muncind (destul de puţini), pentru a putea termina campionatul. Meciurile se desfăşurau într-un loc nepropice performanţei (terenul de la intrarea în Henci). La finalul acelui campionat echipa a terminat cu următoarea linie de clasament:

loc

Nume echipă

J

V

E

Î

Golaveraj

Pct.

A

4

Forta Podu Iloaiei

20

7

4

9

39-44

25p

-5

Între timp, preocupările mele au fost axate pe rezolvarea problemei terenului de joc. În mai 2013, am reuşit să intabulez baza sportivă- stadion (situat pe strada Tineretului), iar în până în august – am mutat porţile şi tribunele, am îngrădit terenul şi am dimensionat suprafaţa de joc. Până în noiembrie 2013 – am realizat şi instalat băncile de rezervă şi am branşat stadionul la apă potabilă şi energie electrică.

În vara anului 2013, de pregătirea echipei a început să se ocupe domnul Olariu Tiberiu-Francisc, iar prin munca depusă pe partea sportivă (organizarea şi relaţia cu A.J.F. se îmbunătăţise semnificativ, datorită mie şi domnului Adumitroaiei Dănuţ-Robert), la finalul acelui campionat s-a reuşit promovarea în liga a-IV-a, deşi la început nu credeam niciunul dintre noi. Meritele cele mai mari i se cuvin d omnului Olariu. În ediţia de Cupa României, echipa a ajuns până în optimi, deşi eram în liga a-V-a. La finalul acelui campionat echipa a terminat cu următoarea linie de clasament:

loc

Nume echipa

M

V

E

I

G

P

A

1

Forta Podu Iloaiei

27

22

1

4

85-26

67p

25

În primăvara anului 2014, am reuşit să amenajez o tribună cu scaune, în speranţa amenajării totale a tribunelor (din păcate străduinţele mele au rămas la acel nivel), iar între timp încercam să rezolv problema vestiarului. Deşi proiectul vestiarului era într-un stadiu avansat..... a rămas tot aşa!

În ediţia 2014-2015, primul sezon în liga a-IV-a (unde echipa din Podu Iloaiei are o tradiţie), am reuşit, ca nou promovată să ne clasăm pe locul 11 la seniori şi locul 3 la juniori. În ediţia de Cupa României, echipa a ajuns până în sferturile de finală. La finalul acelui campionat echipa a terminat cu următoarea linie de clasament:

Loc

Nume echipa

M

V

E

I

G

P

A

11

Forta Podu Iloaiei

31

11

2

18

56-78

35p

-10

Ediţia 2015-2016 a fost mai complicată sub aspect sportiv şi organizatoric. domnul Olariu a plecat, în toamna lui 2015, din ţară. O perioadă (până în decembrie 2015) de echipă s-a ocupat domnul Buhuşi Alexandru (jucător activ, fost jucător în liga I – unde sperăm să ajungă iarăşi). Din retur , de echipă s-a ocupat domnul Brânzaru Dorinel (jucător activ, căpitanul echipei). Campionatul este încă în curs, echipa probabil v-a termina pe locul 8 sau 9 la seniori, iar la juniori pe locul 5. În ediţia de Cupa României, echipa a ajuns până în optimi. Sub aspect organizatoric, lucrurile au evoluat tot complicat şi nu aş vrea să detaliez faptul că au început unii să se dea mai specialişti decât alţii, deşi de transferuri şi de relaţia cu A.J.F.-ul m-am ocupat tot eu, în rest fiind dat tot la spate. 

În toamna lui 2015, văzând că vestiarul nu se doreşte, m-am ocupat de achiziţionarea unor containere. Lucrurile erau avansate....dar ....a rămas tot aşa!

Având în vedere dificultăţile – mai ales financiare- întâlnite în această perioadă 2012-2016, am încercat să caut niste soluţii viabile şi sportiv şi financiar, sub aspect legal. Am avut inţiative în Consiliul Local al oraşului Podu Iloaiei pentru înfiinţarea unui club sportiv, după ce în iulie 2012 a fost respins proiectul prin care am încercat să dau o faţă normală AS „FORŢA” Podu Iloaiei.

Din august 2012 (când a fost prima iniţiativă) până în toqamna anului 2014, am tot încercat să înfiinţez CS „Unirea” Podu Iloaiei, ca o asociaţie fără scop patrimonial, cu personalitate juridică. Am încercat ca şi membrii şi cu persoane fizice şi cu persoane juridice, gen primăria, dar...nu am ajuns la nici un final. Am cerut de câteva ori rezervare de denumire la minister, dar mă rog...nu s-a putut sau nu s-a vrut..nu mai contează! 

În martie 2015, am ales o altă soluţie de înfiinţare a CS „Unirea” Podu Iloaiei, ca instituţie publică în subordinea primăriei. După 3 modificări, prin iniţiative în Consiliul Local, prin septembrie am reuşit să obţin Certificatul de Identitate Sportivă (CIS), dar a ajuns la mine prin ianuarie 2016, înţelegând că nu se dorea finalizarea demersului şi realizarea bugetului. Până la sfârşitul lui ianuarie 2016, am obţinut şi Certificatul de Înregistrare Fiscală (CIF). De aici mai urma deschiderea unui cont la Trezorerie şi clubul putea funcţiona. Apoi mai trebuiau nişte paşi pentru ca această structură sportivă să ajute la îmbunătăţirea activităţii sportive în oraşul nostru. Nu am înţeles niciodată, de ce nu s-a dorit aşa ceva!”

View the embedded image gallery online at:
http://info-poduiloaiei.ro/sport/Page-2.html#sigFreeIdea1759b0dd

 

AS Forța Podu Iloaiei va avea de suferit în urma scandalului de la ultimul meci

Scris de

Forța Podu Iloaiei a câștigat  meciul cu cea mai bine cotată echipă din liga a IV-a județeană cu 1-0, în fața Rapid-ului Dumești. Numai că pe parcursul meciului au fost incidente care vor avea repercusiuni foarte grave asupre parcursului echipei. Unul din suporteri a încercat să sară gardul și să-l lovească pe observatorul jocului. Din fericire acesta nu a suferit vreo afecțiune gravă, incidentul fiind aplanat din fașă. Motivul evenimentelor a fost agresiunea unuia din sponsorii echipei AS Forța Podu Iloaiei, Ion Grigoriu, asupra antrenorului secund al echipei oaspete, în urma unor cuvinte grave adresate reciproc.

La sfârșitul meciului tensiunile de pe parcursul jocului au degenerat în conflicte deschise ce au fost stinse cu ajutorul forțelor de Poliție Locală, Jandarmerie și Poliție. Totdata, brigada de arbitri și observatorul de joc au avut  discuții cu reprezentanții din administrația locală responsabili cu organizarea meciului.

Se pare că raportul meciului întocmit de observatorul de joc va cântări greu în decizia AJF. Se poate preconiza că echipa locală va fi suspendată pe următoarele 10 jocuri iar AS Forța Podu Iloaiei va primi o amendă consistentă pe care o va plăti Administrația Locală. 

Evenimentul arată că este mai bine să fii suporter cu sufletul și nu cu pumnul. Aviz amatorilor.

Fotbal de ieri si de azi in Podu Iloaiei

Scris de

Terenul de fotbal al comunei Podu Iloaiei imediat după război. Terenul era situat vis a vis de iarmaroc cu tribunele situate de-a lungul străzii ce duce la Erbiceni. Pe acest teren juca echipa Șoimii Podu Iloaiei, echipă ce a reprezentat comuna până aproape de 1970, după care și-a schimbat titulatura în Unirea Podu Iloaiei. Începând cu 1984 echipa a fost preluată de ICM Podu Iloaiei (actualul Predemet) transformându-i numele în Metalul Podu Iloaiei. După revoluție echipa și-a păstrat numele, chiar dacă nu mai era susținută de ICM, până în 1998 când s-a revenit la titulatură de Unirea Podu Iloaiei, susținută fiind de Primăria Podu Iloaiei. În 2000 echipa a fost desființată până în 2003, când domnul Petrică Baciu, Gabi Moraru și Paul Codru au înființat o asociație sportivă sub titulatura de Forța Podu Iloaiei, în cadrul căreia evolua și echipa de fotbal.

În perioada interbelică a existat o echipă evreiască, Maccabi Podu Iloaiei, ce evolua pe terenul situat în partea Scobâlțeniului lângă Bahlueț.

Ca jucători de marcă ce au evoluat în decursul timpului în echipele comunei amintim pe Anciu Cuperman (a jucat în anii 60 fiind selecționat în Naționala României), Paul Codru, Vali Imbrea, Cătălin Achiroaiei, Marian Cătușanu, Constantin Comănescu (actual patron Predemet), Nicu Ipate, Petrică Căpățână, Ion Ursache, Ioan Melinte, Cezar Ursu, Pavel Moraru, Gică Moraru, Ion Grigoriu, Gică Mustață, Vasile Dascălu, Vasilică Ionel, Mihăiță Codreanu, Gabi Moraru, etc.

Paul Codru plecat de la Podu Iloaiei joacă mai departe la Politehnica Iasi, Constructorul Iasi, Inter Vaslui, Cetatea Targu Neamt, Spumante Cricova Republica Moldova (Liga I), R.K.S. Racow, Czestochova (Polonia, Liga a II-a). Debutează la 17 în Divizia A (Liga I) cu Rapid București pe vremea când Poli Iași era antrenată de Constantin Oțet Având colegi de echipă pe Damaschin, Sertov, Francu, Burdujan,Sigmirean, Cananau, Paveliuc, Campeanu, Dohot sau Topolinschi.

În prezent, Forța Podu Iloaiei joacă in Liga a IV-a, Seniori. 

Mulțumim  domnului Gabi Moraru pentru informații. Pentru completarea informațiilor postați la comentarii sau transmiteți-ne un mesaj pe adresa redacției.

Raliului Iasului 2014

Scris de

Raliul Iasului 2014, editia cu numarul 30, s-a desfasurat in 4 – 6 septembrie si  a pastrat si anul acesta probele de referinta din anii trecuti, sensul de desfasurare fiind inversat. Cunoscut pentru macadamul de calitate, probele tehnice si de viteza, Raliul Iasului 2014 s-a desfasurat pe 100 kilometri de concurs grupati in 10 probe speciale.

Evenimentul a inceput  miercuri, 3 septembrie, cu recunoasterea traseului, joi avand  loc prezentarea oficiala si startul festiv din fata Primariei Iasi. Vineri, incepand cu ora 16:00, din fata Palatului Culturii a plecat prima masina de concurs ce avea sa parcurga 50 de kilometri cronometrati impartiti in trei probe speciale. Cu startul la 09:30, ziua de sambata, a pregatit echipajelor participante doua bucle identice, formate din trei speciale in preajma localitatilor Paun, Dobrovat si Cioca Boca, cu o lungime totala de peste 71 de kilometri de macadam.

Raliul s-a incheiat  cu parcurgerea “Cotnari RallyShow”, superspeciala  de la Rapa Galbena si a fost castigat de francezul Francois Delecour. Festivitatea de premiere s-a desfasurat pe Platoul Terasa Palas Iasi. 

Redactia noastra, prezenta la eveniment la speciala din preajma localitatii Paun,  a realizat o serie de fotografii pe care le puteti vedea in albumul de mai jos:

 Fotografii Raliul Iasului 2014