Webhosting

Red PURPLE BLACK
Info Podu Iloaiei - Politic

Politic

Urzeala tronurilor în Podu Iloaiei

Scris de

Fiindcă mâine începe mult așteptatul nou sezon din Game of thrones sau Urzeala tronurilor, găsim că este un moment perfect pentru a vă face cunoscute listele pretendenților la jilțurile de primar și consilieri locali  așa cum sunt afișate la Biroul electoral de circumscripție nr 4, din ținutul Podu Iloaiei. 

Din partea ALDE - Partidul Alianta Liberalilor si Democratilor candideaza la funcția de primar Todirascu Victor susținut de echipa sa de candidați la funcția de consilier:

PSRO - Partidul Social Romanesc este reprezentat de Popovici Mitică, fost viceprimar al orașului Podu Iloaiei în trecut, cu echipa sa de candidati la Consiliul Local:

PNL-ul, Partidul Național Liberal vrea sa caștige Primaria orașului cu următoarea echipă condusă de Alexa Ioan:

Cătărău Vasile reprezintă UNPR-ul, Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei, cu următoarea echipă:

Baciu Petru, fost primar în perioada 2008-2012, vrea să recâștige Primăria Podu Iloaiei cu PER – Partidul Ecologist Român, în fruntea echipei sale compusă din:

Marea surpriză o reprezintă prezența actualului viceprimar, Haliga Iustin, pe locul 3 din lista PER-ului, după ce nu a mai fost inclus pe lista celor de la PSD.

PMP, Partidul Mișcarea Populară vine cu domnul Tcaciuc Constantin în fruntea următoarei echipe:

 

Actualul primar, Istrate Constantin, președinte PSD  - Partidul Social Democrat Podu Iloaiei vrea să caștige al doilea mandat cu urmatoarea echipă:

 

Avem și un candidat independent pentru funția de consilier, în persoana doamnei Alexandru Doina, administrator de firmă, cunoscută de toată lumea drept Doina Maistru.

Vom reveni cu detalii legate de candidați și programele lor electorale!

Și dacă tot am adus aminte de Urzeala tronurilor, un serial despre tradare, putere, manipulare, duplicitate, cuceriri și onoare, exact ca in politică, vă invităm sa urmăriți ultimul trailer:

View the embedded image gallery online at:
http://info-poduiloaiei.ro/social/Page-4.html#sigFreeIdfe15733182

Redactorii Info Podu Iloaiei ies din viața politică

Redactorii acestei pagini, profesor Cătălin Condrea și inginer Răzvan Ciorpac, au ales să-și dea demisia din PNL și din viața politică. Motivele acestei demisii au la bază mai multe incidente ce au avut loc cu precădere în ultimul an, culminând, la începutul lunii, când s-a hotărât că munca noastră nu are importanță pentru partid și politica locală. Această demisie se vrea o detașare de PNL și acțiunile sale.

Ne cerem scuze foștilor colegi de partid, care ne-au susținut și au fost alături de noi. Dorim să le spunem că nu a fost o decizie ușoară, am tot amânat acest moment chiar dacă știam că are să se întâmple, deoarece valorile partidului și deciziile liderilor acestuia s-au îndepărtat de ceea ce ne-am propus cand am intrat in acest partid: „o altfel de politică”. 

Chiar dacă ne dăm acestă demisie, nu vom ieși din viața comunității și vom realiza pentru dumneavoastră proiecte și evenimente sociale, educaționale, culturale, așa cum am realizat și până acum.

Viceprimarul nu are loc pe lista de consilieri PSD

Scris de

PSD Podu Iloaiei și-a făcut lista de consilieri, iar domnul Iustin Haliga, viceprimarul orașului, devenit pesedist odată cu ordonanța traseiștilor, nu s-a regăsit pe aceasta. Poate nu are documentele de tovarăș în regulă?! De vreun an de zile relația între el și primar s-a răcit simțitor.

Într-o postare pe Facebook, în care spune că se simte scârbit, domnul Iustin Haliga acuză lipsa de comunicare din interiorul partidului și consideră că nu calitățile sunt cele ce promovează un om în politică.

„Bănuielile mele de vreun an s-au adeverit zilele acestea! "Partidul" al cărui membru sunt nu mă consideră destul de valoros pentru a fi trecut pe lista de consilieri locali. Decizia nu mi-a fost comunicată şi nici motivele....Dar nu mă miră lipsa de comunicare...întotdeauna au fost mai importante bârfele şi discuțiile pe la spate, nu respectul arătat unui om - prin dialog! Mi se întâmplă asta datorită sincerității mele. Motivele stabilirii nulității mele...nu au legătură cu capacitatea, munca, valoarea, dialogul, devotamentul, respectul şi caracterul... ceea ce mă face să cred că îmi trebuiau alte "calități"!!!”

Domnul Iustin Haliga, originar din Ruginoasa, a făcut liceul la noi în localitate unde s-a și căsătorit. A fost consilier local în mandatul precedent din august 2010 în locul lui Mihai Alexa, este consilier pdl în prezentul Consiliul Local de la alegerile din 2012, fost președinte pdl Podu Iloaiei, viceprimar în perioada 2012/2016 (cu o mică întrerupere), membru psd odată cu ordonanța nr. 55/2014, în prezent este lector la ASE Al I Cuza Iași.

Se pare că pesedeul nu are nevoie de profesori, fie ei și de la universitate, pe listele sale. Patru ani în conducerea echipei de administrație locală nu l-au împiedicat pe primar să-l mazilească. Domnului Haliga îi transmitem concluzia noastră printr-o epigramă, dedicată aspiranților la funcția de consilier: 

Unui aspirant la funcția de consilier local  

Ocupat cu scămoșatul, lingușitul și pupatul

Prin paralizie poate să rămână vertical,

Dar sunt conduite stricte ce ajută selectatul, 

Eligibil pe o listă de consilier local.

Consilierii care au migrat la alt partid își vor pierde această calitate

Scris de

Comisia juridica din Senat a votat marți trei amendamente la legea de respingere a ordonanței de urgență 55/2014, care a dat liber la traseism. În baza acestei ordonanțe pe o perioadă de 45 de zile, înainte de alegerile prezidențiale, consilierii locali și județeni, primarii și președinții Consiliilor Județene au avut dreptul să migreze la alte partide decât acelea ce i-au sprijinit în campanie pentru obținerea fotoliilor amintite. Amendamentele noii legi prevăd că acei consilieri locali și județeni care au migrat își pierd mandatul, iar primarii revin la partidul din care au plecat. Aceste amendamente vin ca urmare a deciziei Curții Constituționale de la sfârșitul anului trecut, care a declarat OUG 55/2014 neconstituțională și încredința Parlamentului deciziile de aplicare a acesteia. Legea a fost inițiată de grupul PNL și prevede:

  • Art. II. - Toate efectele juridice, politice sau de altă natură, produse ca urmare a exprimării opțiunii de către persoanele prevăzute la alineatul (1) al articolului unic din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 55/2014 se înlătură în integralitate. 
  • Motivare: Pentru punerea de acord cu Decizia Curții Constituționale nr. 761/2014. Este necesară revenirea la situația anterioară emiterii Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administrația publică locală, declarată neconstituțională, iar acest fapt nu este posibil decât prin îndepărtarea tuturor efectelor produse de aceasta
  • Art. III. – Prin efectul legii, în cel mult șapte zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a prezentei legi, consiliile județene, respectiv consiliile locale se vor întâlni într-o ședință extraordinară pentru a lua act, prin hotărâre adoptată prin vot deschis, de încetarea mandatelor consilierului județean, respectiv local care, în temeiul Ordonanței de Urgență nr. 55/2014, a optat pentru apartenența la un alt partid politic decât cel al cărui membru era la data la care a fost ales sau care a optat pentru statutul de independent.
  • Motivare: Curtea a reținut, în jurisprudența sa, pronunțând mai multe decizii, în acest sens, constituționalitatea dispozițiilor art.9, alin.(2), lit.h1 din Legea 393/2004, pentru că se urmărește ca finalitate “prevenirea migrației politice a aleșilor locali de la un partid politic la altul, asigurarea unei stabilități în cadrul administrației publice locale, care să exprime configurația politică, așa cum aceasta a rezultat din voința electoratului (Decizia nr. 915 din 18 octombrie 2007” Electoratul acordă votul său unei persoane (ales local) pentru a îndeplini o funcție publică la nivelul administrației locale, în considerarea programului politic al partidului din rândurile căruia face parte la momentul alegerii. Având în vedere alegerea în cadrul scrutinului de listă, în cazul consilierilor locali și județeni, votul exprimat de către corpul electoral a privit partidul politic, adică lista prezentată de acesta, astfel încât mandatul acestora încetează.
  • Art. IV. – Prin efectul legii, primarul și președintele consiliului județean redobândesc calitatea de membru al partidului politic sau al organizației minorității naționale pe a cărei listă a fost ales.
  • Motivare: În urma demisiei din partidul politic care i-a susținut candidatura, primarul pierde și girul alegătorilor, obținut în virtutea candidaturii sale pe o listă susținută de un anumit partid politic,  astfel încât este necesară revenirea la situația anterioară, a apartenenței la  partidul politic sau la organizația minorității naționale pe a cărei listă a fost ales.

Urmează ca legea să fie votată în Camera Senatului și după avizul președintelui va fi publicată în Monitor și își va face efectele.

Ce înseamnă acest lucru pentru mica noastră urbe?! Din cei 17 consilieri locali 10 sunt migratori, adică aceștia își vor pierde fotoliile în baza art. 3 a prezentei legi și vor veni următorii de pe liste să ocupe aceste scaune. Foarte interesant este faptul că acum PDL este în noul PNL, deci consilierii PDL vor fi în curtea PNL care adunați cu cei 3 vor forma o majoritate de 9. Viceprimarul fost consilier PDL strămutat la cămara cu bunătăți a PSD își va pierde calitățile de consilier și viceprimar ceea ce va iniția o nouă procedură de alegere a viceprimarului. Partea interesantă este cu venirea domnului primar la înalta poartă a PNL în condițiile în care prăpastia între el și biroul PNL este destul de adâncă și cu ceva lavă pe fund. 

Acest cadru va schimba profund atât evantaiul politic local cât și discursul electoral pentru viitoarele alegeri.

Orașul nostru, gazda unui mare eveniment

Scris de

25 octombrie 2015 nu a reprezentat doar ultima duminica a lunii ci si o zi importanta pentru orasul Podu Iloaiei.

Nume mari din politica precum Alina Gorghiu si Vasile Blaga, copresedintii PNL, Gheorghe Flutur, secretar general, Costel Alexe si Dumitru Oprea, copresedintii PNL Iasi, Cristian Adomnitei, presedintele CJ Iasi, primarii comunelor Letcani si Sinesti, Stelica Turcu si Petru Holicov, alaturi de Ioan Alexa, presedintele PNL Podu-Iloaiei, au luat parte, alaturi de locuitori la un eveniment menit sa informeze asupra problemelor existente dar si a viitoarelor idei de dezvoltare si modernizare a orasului, propuse de catre organizatia PNL Podu-Iloaiei. 

Acesta ne-a oferit posibilitatea, mai bine de o ora, de a fi martori la tot ceea ce inseamna sustinerea si promovarea obiectivelor strategice pentru progresul comunitatii : crearea de facilitati pentru a-i atrage pe investitorii interesati sa isi dezvolte afacerile, investitii in infrastructura, construirea unui camin cultural si a unei gradinite cu program prelungit, modernizarea oborului, renovarea salii de sport dar si demararea programului ''Locuinte pentru tineri ''. 

Bazandu-se pe ideea ca ''mai presus de orice se afla necesitatile locuitorilor '', Ioan Alexa si-a exprimat dorinta de a candida anul viitor pentru functia de primar al orasului, fiind sustinut in totalitate de oamenii politici prezenti: ''Trebuie sa fim alaturi de Ioan Alexa! Este momentul ca Podu-Iloaiei sa devina oras european '', declara presedintele CJ Iasi, domnul Cristian Adomnitei.

Prezenta la aceasta activitate a unui numar impresionant de persoane reprezinta dovada clara a faptului ca peste aproximativ 7 luni,  asa cum insusi Gheorghe Flutur a subliniat, locuitorii vor alege un nou primar, de aceasta data un om capabil de reusita, pentru care problemele orasului se doresc a fi mai presus decat propriile sale interese. 

Ca sa inchei intr-o nota optimista, asemeni Alinei Gorghiu, ''Ionele, ridica-te, sa vada lumea viitorul primar al orasului Podu Iloaiei!''

 

 

Advertising