Webhosting

Red PURPLE BLACK

   

 Pe data de 25 mai 2014, românii şi-au ales cei 32 de reprezentanți în Parlamentul European de la Bruxelles. 

    Cei mai mulți îi are Alianţa Uniunea Social Democrată(PSD-PC-UNPR), care a câștigat cu un procentaj de 37,60% cu 16 mandate. Aceștia sunt: Corina Creţu, Ecaterina Andronescu, Cătălin Ivan, Dan Nica, Daciana Sârbu, Ioan Mircea Paşcu, Viorica Dăncilă, Sorin Moisa, Victor Boştinaru, Ciprian Tănăsescu, Doru Frunzulică, Claudia Ţapardel, Cristea Andi Lucian, Maria Grapini(PC), Laurenţiu Rebega(PC) şi Damian Drăghici(UNPR).

    PNL a terminat alegerile pe locul secund, cu un procentaj de 15,00%, cu un număr de 6 mandate printre care îi putem enumera pe următorii: Norica Nicolai, Adina Ioana Vălean, Ramona Mănescu, Cristian Buşoi, Renate Weber şi Eduard Hellvig.

     Pe locul 3 s-a clasat PD-L cu un scor de 12,23%, cu un total de 4 mandate, printre care: Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu şi Marian Jean Marinescu.

     Surpriză pentru unii, pentru alții o reconfirmare a popularității şi încrederii pe care românii o au cu privire la persoana lui Mircea Diaconu. Acesta a candidat independent şi s-a clasat pe locul 4 cu un procentaj de 6,81%.

      Partidul minorității maghiare din România, UDMR s-a clasat pe locul 5 cu 6,30%, astfel trimițănd la Bruxelles 3 reprezentanți: Iulian Winkler, Csaba Sogor şi Vincze Lorant Gyorgy.

      Pe locul 6 cu un procentaj de 6,21% Partidul Mișcarea Populară îşi trimite la Bruxelles 2 reprezentanți: Cristian Preda şi Siegfried Mureşan.

      Partide precum PP-DD(3,64%), Forţa Civică(2,60%), PNȚCD (0,89%) şi Noua Republică( 0,27%) nu au trimis în Parlamentul European  niciun reprezentant deoarece aceștia nu au atins pragul de 5%.

Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne a fost de 32,29%, dintre care total voturi exprimate 94,18% și voturi nule 5,81%.

      Le urăm mult succes la Bruxelles și să ne reprezinte interesul național cu multă mândrie şi responsabilitate!

Începând cu data de 14 august 2013, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint, o monedă din tombac cuprat şi un set de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat), dedicate aniversării a 100 de ani de la naşterea Mariei Tănase.

Caracteristicile tehnice ale monedelor sunt următoarele:

Moneda din argint

·         Valoare nominală: 10 lei

·         Metal: argint

·         Titlu: 999‰

·         Formă: rotundă

·         Diametru: 37 mm

·         Greutate: 31,103 g

·         Calitate: proof

·         Cant: zimţat

Aversul monedei din argint redă imaginea unui gramofon, simbol al primelor înregistrări discografice ale Mariei Tănase, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA“, valoarea nominală „10 LEI“, stema României şi anul de emisiune „2013”, amplasat de o parte şi de alta a stemei.

 

Moneda din tombac cuprat

·         Valoare nominală: 1 leu

·         Metal: tombac cuprat

·         Titlu: -

·         Formă: rotundă

·         Diametru: 37 mm

·         Greutate: 23,5 g

·         Calitate: proof

·         Cant: zimţat

 Aversul monedei din tombac cuprat redă imaginea unui gramofon, simbol al primelor înregistrări discografice ale Mariei Tănase, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA“, valoarea nominală „1 LEU“, stema României şi anul de emisiune „2013”, amplasat de o parte şi de alta a stemei.

Aversul monedei din aur redă imaginea unui gramofon, simbol al primelor înregistrări discografice ale Mariei Tănase, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA“, valoarea nominală „100 LEI“, stema României şi anul de emisiune „2013”, amplasat de o parte şi de alta a stemei.

Aversul monedei din argint redă imaginea unui gramofon, simbol al primelor înregistrări discografice ale Mariei Tănase, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA“, valoarea nominală „10 LEI“, stema României şi anul de emisiune „2013”, amplasat de o parte şi de alta a stemei.

Aversul monedei din tombac cuprat redă imaginea unui gramofon, simbol al primelor înregistrări discografice ale Mariei Tănase, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA“, valoarea nominală „1 LEU“, stema României şi anul de emisiune „2013”, amplasat de o parte şi de alta a stemei.

Reversul, comun tuturor monedelor (din aur, argint, tombac cuprat), prezintă portretul Mariei Tănase şi, în arc de cerc, inscripţia „MARIA TANASE“ şi anii între care a trăit „1913-1963“.

Monedele din aur, din argint şi din tombac cuprat vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent. Monedele din argint, din tombac cuprat şi seturile vor fi însoţite de broşuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajul pentru această emisiune este de:

·         500 buc. monede din argint;

·         250 buc. monede din tombac cuprat;

·         100 seturi monede (din aur, argint şi tombac cuprat).

Preţurile de vânzare sunt:

·         300,00 lei/buc., exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare;

·         80,00 lei/buc., exclusiv TVA, pentru moneda din tombac cuprat, inclusiv broşura de prezentare;

·         1.810,00 lei/buc., exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat), inclusiv broşura de prezentare.

Monedele din aur, din argint şi din tombac cuprat dedicate aniversării a 100 de ani de la naşterea Mariei Tănase au putere circulatorie pe teritoriul României.

 Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din argint, din tombac cuprat şi a setului de monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Duminică, 16 Decembrie 2012 10:37

Cod galben de ninsori

Iaşul și întreaga țară intră din nou sub incidenta unei avertizări meteorologice de cod galben. Meteorologii anunță că de sâmbătă seară și până luni dimineață va ploua și ninge abundent în toată țara, va fi viscol și se va forma polei. 

Pentru Podu Iloaiei sunt anunțate noi ninsori și viscol. Astfel astăzi temperatura aerului va fi în jur de un grad cu putin disconfort din cauza vântului și va ninge abundent. Vântul își va pierde intensitatea pe parcursul zilei dar nu va înceta. Mâine ninsoarea își pierde din intensitate iar spre după amiază se va opri iar temperatura va fi în scădere ajungând pe seară la -2 grade. Marți și miercuri ninsoarea va înceta lăsând loc gerului să-și facă treburile.

Joi, 13 Decembrie 2012 11:03

Cum va fi vremea în următoarele zile

Scris de

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a anunțat la Comandamentul de iarnă de la MAI, că temperaturile în următoarele zile vor fi în scădere, urmând ca abia de sâmbătă să revină la normal, iar duminică este posibil ca în unele regiuni să plouă. Dacă vor fi ploi, acestea nu vor depăși 15 litri pe metru pătrat, motiv pentru care nu vor fi emise atenționări.
Directorul ANM a mai precizat că joi noaptea și vineri temperaturile vor fi cuprinse între -15 și -25 de grade Celsius și că va fi dată o atenționare pentru temperaturi scăzute. De asemenea, este posibil ca în aceste condiții de ger presiunea la gazele naturale să scadă. Meteorologii au emis miercuri o informare de ger și vânt, valabilă în toată țara de miercuri, ora 13.00 până sâmbătă, la ora 10.00. 
  

CTP nu are o părere prea bună despre inflația parlamentarilor în mandatul acesta. O creștere substanțială după redistribuire pune în încurcătură şi pe cei ce trebuie să amenajeze sala de ședință dar şi pe românii care încă mai speră într-o micșorarea numărului de parlamentari. Acesta declară într-o emisiune la Realitatea TV "Aceștia 112 în plus reprezintă din start o performantă absurdă. Nu există nicio instituție bugetară în țara asta, ca să nu mai vorbim de firmele private, care să-şi permită să angajeze cu 20% mai mult personal dintr-un foc. Asta a făcut Parlamentul României. Aşa ceva îşi permite numai Parlamentul. Cum o să funcționeze acest Parlament? În ciuda faptului că el este puhav, buhăit, nu este mai eficient.

 

Faptul că "legea cauciucurilor de iarnă", așa cum este denumită popular OG 5 2011, a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2011 a creat confuzie în rândul șoferilor  Potrivit legii, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii în fiecare an începând cu data de 1 noiembrie, ci numai când se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheată sau polei

Obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condițiile meteorologice, după cum se precizează în Ordonanța de Guvern 5/2011. Șoferii trebuie să aibă cauciucuri de iarnă când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheată sau polei, indiferent de perioada  calendaristică.

Premierul Victor Ponta ne vizitează oraşul pentru inaugurarea primului tronson al şoselei de centură a Iaşului. El a venit să vadă cum arată investiţia de 225 milioane de lei plătită deja de guvernşi ce mai este de făcut. S-a declarat mulţumit de executarea lucrărilor, însa are convingerea că preţul achitat a fost unul cam mare. În privinţa celorlalte etape din şoseaua ocolitoare a oraşului, Ponta a spus că le are în plan, veste ce nu poate decât să bucure orice ieşean. Să sperăm că traficul se va mai limpezi puţin pe străzile oraşului celor şapte coline. Lungimea totală a şoselei de centură a Iaşului este de 29,5 kilometri, iar costul total se ridică la suma de 718 milioane de lei. Până acum, în 52 de luni au fost făcuţi 14 kilometri, Actualul tronson a presupus, pe lângă cei 14 kilometri de drum, şi 5 viaducte, 1 pasaj peste calea ferată şi un pod peste râul Bahlui. Pe lângă acestea, şoseaua de centură mai presupune înca 15 kilometri de drum.


     Joi seara la Realitatea TV, Crin Antonescu a garantat unitatea USL la guvernare cel puțin până în anul 2014. De asemenea a declarat că în situația în care USL va obține la alegerile parlamentare un scor sub 50%, acest lucru ar însemna un eșec, iar în acest caz își va da demisia din fruntea partidului.  Antonescu a spuns: "Ar însemna categoric un eşec, l-am văzut şi pe domnul Ponta declarând că nu doreşte să fie premier – deşi presupunând că am avea 49, 45, 42, e clar că am fi tot prima forţă politică şi cred că ar fi de datoria noastră să căutăm o combinaţie de guvernare. Ar fi şi pentru mine un eşec".El a precizat că un astfel de eşec ar însemna inclusiv o demisie a sa din fruntea partidului.

"Eu cred că asta trebuie să se întâmple şi asta se va întâmpla, cel puţin în ce mă priveşte (...) În momentul în care am mizat foarte mult, am pledat pentru această opţiune, am construit această opţiune, psihologic şi politic totul s-a construit pe o majoritate absolută. Dacă obţinem mai puţin de 50%, asta înseamnă că şi PSD şi noi obţinem mai puţin sau în orice caz mai puţin decât am fi mers separaţi, nemaiavând nici atuu de a impune practic un premier. Şi atunci, sigur că înseamnă eşecul proiectului", a explicat liderul PNL.

Advertising