Webhosting

Red PURPLE BLACK

Tabăra „Fericire într-un zâmbet” – Holm, la a IV-a

Scris de

 

Asociația Tineretul Ortodox Român filiala Holm a desfășurat cea de a patra ediției a taberei „Fericire într-un zâmbet”. Acest proiect era înițiat în vara anului 2014 și implica copiii holmeni în ateliere de comunicare, tir cu arcul, origami, muzică, orientare și supraviețuire în natură, activități sportive, jocuri în grup, drumeție. Povestea taberei din acest an ne e transmisă în comunicatul venit pe adresa redacției.

Cu voia lui Dumnezeu, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan și sprijinul Sectorului de Misiune Statistică și Prognoză Pastorală al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, coordonat de Arhim. Nicodim Petre, timp de trei zile, Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Holm a fost izvor de fericire pentru copiii și tinerii care au participat la cea de-a IV-a ediție a taberei „Fericire într-un zâmbet”, organizată în cadrul proiectului „Tabăra din pridvorul satului”.

În perioada 29 iunie – 01 iulie 2018, 11 voluntari ai Asociației Tineretul Ortodox Român – Iași, coordonați de Oana Huțanu, deasemenea membră a aceleiași asociații, au poposit în localitatea Holm cu scopul de a demonstra, încă o dată, că tinerețea nu este un impediment în a te apropia de Dumnezeu și că Biserica nu ne vrea triști și posomorâți, ci veseli și voioși, întrucât nădejdea noastră stă în Hristos cel înviat, izvorâtorul a toată bucuria cea adevărată.

Așa cum stă bine oricărui creștin, am pus temelie acestei lucrări pe Hristos, Căruia prin Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie I-am cerut să vină ca să ne sfinţească pe noi, Cel ce sus împreună cu Tatăl şade şi aici în chip nevăzut, împreună cu noi este. Cu acest prilej, tinerii participanți au valorificat șansa de a se uni cu Hristos prin primirea Sfintei Euharistii.

Sfânta Liturgie euharistică a fost continuată prin activitățile culturale, educaționale, social – filantropice și recreative derulate de-a lungul celor trei zile ale taberei și nădăjduim că vor continua și pe mai departe lucrând în inimile copiilor, tinerilor și a tuturor enoriașilor și închinătorilor acestei sfinte parohii.

După festivitatea de deschidere a Taberei „Fericire într-un zâmbet”, prilej cu care a fost rostită rugăciunea de binecuvântare a acestei lucrări pentru tineri, preotul paroh Narcis Rășcanu a transmis participanților mesajul-îndemn de a-și pune tinerețea și toată energia ei în mâna lui Dumnezeu, pentru a nu lăsa loc răului să-i poarte pe drumurile negre ale anturajului nepotrivit și a falselor prietenii. Deasemenea, ne-am reamintit de ediția anterioară a taberei prin vizionarea unui clip, a fost prezentat programul și participanții au făcut cunoștință cu organizatorul, coordonatorul și animatorii taberei.

S-au desfășurat cu succes ateliere educaționale (ora de lectură, scriere de scrisori, împletire de brățări, cateheză) ateliere culturale (folk, spectacol, pictură) și recreative (tir cu arcul, fotbal, volei, badminton, jocurile olimpice, karaoke, vizionare de film, vânătoarea de comori, ora cu animatorul), de care s-au bucurat atât copiii și tinerii din parohie, cât și tinerii veniți din Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” – Hoisești, Parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe” – Dumitreștii Gălății și Parohia „Duminica Tuturor Sfinților” – Pocreaca.

Fiecare zi de tabără a debutat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Alături de preotul paroh, Narcis Rașcanu, au coliturghisit, Pc. Pr. Protopop Mihail Roșu de la Parohia Pocreaca care a ținut un cuvânt către tineri în cea de-a doua zi a taberei, Pc. Pr. Merișescu Victor – Gabriel de la Parohia Dumitreștii Gălății și Pc. Pr. Ioan Puiu din partea Sectorului de Statistică, Misiune și Progonoză Pastorală al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei - care a predicat raportându-se la Sfânta Evanghelie din Duminica a V-a după Rusalii.

Unul dintre atelierele de împletire brățări a fost coordonat de d-ra Lădaru Doinița – Luminița, care a dobândit experiență în lucrul cu tinerii în taberele organizate de World Vision și Patriarhia Română prin programul „Alege Școala”.

În cadrul taberei, copii și tinerii au putut vizona două animații (The Little Prince și Little chicken) pe marginea cărora au purtat discuții, realizând totodată debriefingul zilei. Nu a lipsit nici rugăciunea de seară, activitate care s-a realizat cu implicarea tuturor participanților. Alături de părintele paroh, la această activitate liturgică a participat și Pc. Pr. Cristian Rotaru de la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” - Hoisești.

Deasemnea, ne-am amintit de faptul că acest an este unul deosebit pentru toți românii, din interiorul dar și din exteriorul granițelor actuale ale țării, și am marcat acest moment de mare sărbătoare prin realizarea unei fotografii cu cifra 100 realizată cu implicarea participanților.

Deși în primele două zile, vremea nu a fost întocmai prelnică pentru activitățile în aer liber, voluntarii A.T.O.R. Iași, care au animat, moderat și facilitat atelierele au dat cu adevarat dovadă de destoinicie, lucru cuantificat prin prezența tinerilor în tabără pe toată perioada desfășurării ei. Așa cum o bucătăreasă bună se cunoaște după mâncarea pe care o gătește în timpul postului, când nu are la îndemână o gamă largă de ingrediente, asemeni și voluntarii au reușit să însenineze zilele ploioase și să aducă raze de lumină în ochii și pe chipurile îmbujorate ale copiilor.

Mulțumind lui Dumnezeu care ne-a învrednicit să săvârșim această lucrare în țarina Sa și tuturor persoanelor care s-au implicat în buna desfășurare a acestei lucrări misionare, nădăjduim că bucuria și învățăturile pe care le-au primit copiii și tinerii participanți la această tabără o vor păstra, le vor valorifica și le vor împărtăși și altora spre slava lui Dumnezeu.

Pentru cei care, din diferite motive, nu au participat sau nu s-au implicat în această activitate, le transmitem că porțile parohiei „Adormirea Maicii Domnului” – Holm, rămân deschise pentru toți cei care doresc să participe sau să se implice la proiectele derulate în parohie și încă de pe acum îi invităm să ne fie alături, anul viitor, la ediția a V-a a taberei „Fericire într-un zâmbet”.

 

Orașul nostru la centenar România

Scris de

Centenar România ar trebui să însemne ceva foarte important pentru fiecare român în parte pentru că sărbătorim însăși esența sipiritului național, unirea tuturor teritoriilor românești în ceea ce numim de atunci România Mare sau România Dodoloață după cum reproduce Lucuan Blaga în „Hronicul şi cântecul vârstelor”. Ce facem noi, locuitorii acestui orășel, în acest an cu mare încărcătură?!

Cred că ar trebui să ne căutăm identitate, cred că ar trebui să ne găsim numitorul comun și să realizăm în loc să ne negăm unul pe altul.

Am putea să relevăm, prin manifestări culturale, personalități care s-au născut, au trăit și au avut o însemnătate deosebită în comunitatea locală sau în viața publică națională. Am putea numi străzi și parcuri cu numele lor. De exemplu am putea numi Parcul central, primar Nicolae Gheorghiu sau am putea avea străzi ca Strada Dan Laurențiu, Strada familia doctor Mârțu, Strada preot Vespasian, Strada George Văideanu sau Strada Petru Aruștei. Poate așa reușim să-i readucem în memoria oamenilor.

Am putea să ne punem în valoare istoria locală, să ne punem în valoare monumentele istorice și să încercăm să ne creăm cultura locală.

Monumente de arhitectură:

·        Fost han, fost spital, astăzi???, clădire datată în anul 1830 aflată în curtea spitalului. cod IS-II-m-B-04222.

·        Biserica „Sf. Nicolae” atestătă în anul 1932, cod IS-II-m-B-04221.

·        La 300 m de sat, pe partea de S a "Dealului Holm", spre Bahlui sit arheologic cu vestigii din neoliticul timpuriu, eneolitic, epoca bronzului, sec. IV p. Chr. Epoca daco-romană, sec. XIV-XVII epoca medievală.

·        Gara Podu Iloaiei, datată din 1889. Cod IS-II-m-B-04223

Am putea face ceva cât de mic care să ne mai unească, care să ne aducă aminte că aici între Bahluiuri ne avem doar pe noi și este important să învățăm să trăim împreună.

Echipa de fotbal a școlii este câștigătoarea competiției Colinele Iașului

Scris de

Pe 1 iunie a avut loc finala concursului interjudețean de fotbal pe teren redus - destinat elevilor de gimnaziu din județele Iași, Vaslui, Neamț. Astfel a fost sărbătorită ziua copilului prin fotbal.

Pentru trofeele puse în joc s-au bătut cele mai bune patru echipe din cele 80 câte au fost în startul competiției. Toți participanții au primit medalii și diplome, cei mai buni jucători au primit tricouri iar echipele câștigătoare au primit cupe și mingi. Cele 6 meciuri spectaculoase s-au desfășurat pe perioada zilei, pe terenul de sport Proarenna din Dagâța, fiecare meci desfășurându-se pe perioada unei ore. Echipele finaliste au fost: Școala Profesională Dagâța, Școala Gimnazială Iordachi Cantacuzino Pașcani, Școala Gimnazială Al. I Cuza Podu Iloaiei și Școala Gimnazială Ștefan Cel Mare Miclești Vaslui. A fost o competiție ce a stârnit ambiții, echipa gazdă având susținători înfocați. Soarele arzător a făcut ca meciurile să fie întrerupte pentru hidratarea jucătorilor dar nu i-a împiedicat să joace spectaculos și nu de puține ori, foarte disputat.

Gazdele au avut grijă ca oaspeții să aibă parte de o zi minunată oferind fructe, sandwich-uri, apă pentru hidratare și binecunoscuta ospitalitate românească. Competiția a fost asistată și de personal medical pentru a interveni în caz de accidentări.

Echipa noastră a jucat primul meci cu echipa din Pașcani, învingând-o după un meci foarte strâns cu scorul de 3-2. În al doilea meci s-au impus cu un neverosimil 6-1 în fața celor din Miclești. Ultimul meci, cu echipa gazdă, a fost foarte disputat, scorul fiind la început în favoarea noastră, deschizând scorul, ca mai apoi să fim conduși cu scorul de 2-1 și 3-2 pentru ca în final tabela să afișeze egalul 3-3, ceea ce ne-a făcut câștigătorii competiției. Clasamentul final arăta:

1 Școala Gimnazială Al. I Cuza Podu Iloaiei 7pct.

2 Școala Profesională Dagâța 5 pct.

3 Școala Gimnazială Iordachi Cantacuzino Pașcani 4 pct.

 4 Școala Gimnazială Ștefan Cel Mare Miclești 0 pct.

În final a fost declarat cel mai bun portar al competiției Lucian Luca iar golgheterul competiției a fost Rareș Irimia. Cel mai bun jucător al competiției a fost din echipa gazdelor iar cel mai mic jucător a fost din echipa din Miclești. 

Arbitrajul a fost asigurat de unul dintre inițiatorii și coordonatorii acestui proiect Vasile Goga profesor la Școala Gimnazială „Garabet Ibrăileanu” și domnul prof. Balan Sorin Catalin - Liceul tehnologic P.P.Carp Țibănești.

 

Echipa Școlii Al. I. Cuza, antrenată de domnii profesori Paul Codru și Cucuteanu  Marian fost formată din: portar Lucian Luca, jucători Teodor Necula, Ciprian Huzdup, George Dobroviceanu, Flavius Dumitriu, Rareș Irimia, Florin Romario Busuioc, Ionuț Robert Spulbere, Gogu Constantin, Codreanu Reynaldo, Florea Ruben. În meciurile de calificări au jucat și Luis Corobuță (plecat în Anglia) și Ciubotariu Florin care nu a putut juca fiind accidentat. Organizatorii le-au oferit și lor medalii.

Felicitări echipei, felicitări antrenorilor, felicitări școlii și tuturor celor implicați în acest proiect!

Trebuie neapărat să adresăm mulțumiri celor ce s-au implicat financiar și au făcut ca această competiție să se poată desfășura în condiții bune.

   Prezentul proiect interjudețean COLINELE IAȘILOR, format prin asociere, a fost creat cu scopul de a reprezenta o continuare și chiar o extindere a altor două proiecte județene la care am fost inițiator și coordonator - Cupa „Colinele Iașului” 2016 la minifotbal și Campionatul de fotbal „Tansa Junior” 2015, respectiv 2016 – desfășurate în perioada când eram profesorul de limba și literatura română al Școlii Profesionale Dagâța (2014-2016). În urma transferului meu de la Dagâța la altă școalăam considerat că trebuie să îmi continui pasiunea pentru sport (în trecut am jucat fotbal și handbal, respectiv am fost arbitru de fotbal), la nivel extracurricular, prin inițierea unui proiect ce reprezintă continuarea muncii mele din concursurile anterioare cât și încununarea tuturor eforturilor depuse până acum – un concurs interjudețean - o noutate la nivel de fotbal pe teren redus pentru elevii de gimnaziu din județul nostru, și nu numai, datorită implicării a peste 50 de instituții (mai ales din Iași, respectiv unele din Vaslui, Neamț sau Botoșani) și a participării a peste 500 de elevi de gimnaziu, în special din mediul rural.

   Acest concurs presupune formarea deprinderilor și abilităților de a lucra în echipă, spiritul de competiție, de fair-play și chiar optimizarea stării de sănătate a elevilor. Competiția este de tip turneu, având patru faze: etapa zonelor (școlile participante sunt împărțite după zone geografice, urmând a avea mai multe câștigătoare ce vor accede într-o fază superioară), etapa optimilor de finală, etapa sferturilor de finală (acestea se desfășoară pe terenuri neutre între câștigătoare) și etapa fazei finale unde vor ajunge cele mai bune patru echipe (găzduită de către școala organizatoare din Dagâța și primăria omonimă). Așadar, acest concurs va reuși să reprezinte cu adevărat întregul Iași și chiar Moldova în general (toate meleagurile) pentru că va avea loc în diferite școli din județ - în special datorită implicării mai multor comune atât la nivel financiar cât și organizatoric, ajutând astfel la relansarea fotbalului și creând „un nou început” prin încurajarea adolescenților spre sport.

   În concluzie, această competiție va oferi ocazia mai multor școli de a se implica și de a organiza faze preliminare a căror câștigătoare se vor bate într-o adevărată finală a celor mai bune școli la fotbal din județul nostru și chiar din regiunea Moldovei!”

(Goga Vasilică – profesor la Școala Gimnazială „Garabet Ibrăileanu” Târgu Frumos

și reprezentant al A.J.F. Iași / F.R.F.)

Calificare în finala Cupei Colinele Iașului

Scris de

 

Echipa Școliii Al. I. Cuza Podu Iloaiei s-a calificact în faza finală la competiția de fotbal pe teren mic „Cupa Colinele Iașului”, proiect interjudețean înițiat de Școala Gimnazială Dagâța și Asociația Județeană de Fotbal Iași.  Parteneri în acest proiect sunt Inspectoratul Școlar Județean Iași, Școala Al. I Cuza Podu Iloaiei, Școala Garabet Ibrăileanu Târgu Frumos alături de cei doi inițiatori.

            Competiția a avut la start peste 80 de echipe âmpărțite în 16 grupe a câte 4/5 echipe fiecare. Ieri 24 mai 2017 a avut loc al doile meci din sferturile de finală, câștigătoarele din această etapă intrând direct într-o grupă de 4 echipe finaliste. În sferturi echipa școlii din localitatea noastră s-a întâlnit cu echipa Școliii Gimnaziale „Mihai David” Negrești, pe care a învins-o după un meci foarte disputat cu scorul de 6-1. Marcatoripentru echipa noastră au fost Florin Romario Busuioc un gol, Luis Corobuță 3 goluri, George Dobroviceanu un gol și Florin Ciubotariu un gol. Toți jucătorii s-au remarcat realizân un joc foarte bun. Meciul a fost dominat de fair-play, jucătorii ambelor echipe dând dovadă de sportivitate.

Arbitrajul este asigurat de unul dintre inițiatorii și coordonatorii acestui proiect  domnul profesor Vasilică Goga, cel ce a făcut și o premiere în finalul jocului felicitând jucătorii pentru calitatea jocului, fair-play și meritul de a fi ajuns în această fază a competiției.

Echipa Școlii Al. I. Cuza este formată din: portar Lucian Luca, jucători Teodor Necula, Luis Corobuță, Florin Ciubotariu, Ciprian Huzdup, George Dobroviceanu, Flavius Dumitriu, Rareș Irimia, Florin Romario Busuioc, Ionuț Robert Spulbere.

Antrenorul echipei, domnul profesor Paul Codru a declarat „Sunt foarte mulțumit de jocul echipei și am speranța că vom câștiga această competiție. Felicit inițiatorii și coordonatorii acestui proiect pentru că au dat posibilitatea copiilor de a juca fotbal într-o competiție de calitate”

Felicităm și noi rezultatele echipei și le dorim mult succes în finală.

 

Echipa din localitate este campioană în cupa parohiilor

Scris de

Pe 15 mai 2018, a avut loc finala competiției de fotbal de sală organizată de Protopopiatul Iași 3. Cele două finaliste au fost: echipa parohiei Mogoșești și echipa parohiei Sf. Nicolae, Podu Iloaiei. Echipa noastră s-a impus detașat în fața celor de la Mogoșești cu scorul de 6 la 0. Toți jucătorii echipei au jucat foarte bine fiind apreciați de cei din tribune remarcându-se portarul Lucian Luca

Se pare că de bun augur a fost noul echipament roș-albastru cu însemnele echipei Unirea Podu Iloaiei dăruit, cu generozitate, de Adriana Teslic fiica doamnei învățătoare Elena Teslic.

Echipa noastră este antrenată de dn profesor Paul Codru, fiind realizată în urma unui parteneriat cu școala Al. I. Cuza, care a asigurat și transportul jucătorilor.

Echipa este formată din: portar Lucian Luca, jucători Teodor Necula, Luis Corobuță, Florin Ciubotariu, Ciprian Huzdup, George Dobroviceanu, Flavius Dumitriu, Rareș Irimia, Florin Romario Busuioc, Ionuț Robert Spulbere.

Golurile echipei noastre au fost marcate de George Dobroviceanu, Florin Ciubotariu 2, Ciprian Huzdup 2, Florin Romario Busuioc 1

            Campionii au fost premiați în cadrul festiv cu ocazia manifestărilor de Ziua eroilor și Ziua orașului (Înălțarea 17 mai 2017). Pe lângă diplome și distincții l-eu fost oferite cadouri generoase ce conțin dulciuri, alimente, cărți religioase și o sumă de bani care să-i ajute în competițiile viitoare. Premiile au fost pregătite de parohia Sf. Nicolae Podu Iloaiei prin grija preoților din localitate: Vasile Sîrbu, Ioan Drăgoi și de organizatorul competiției, Protopopiatul Iași 3.

De înălțare s-au jucat optimile de finală ale competiția Colinele Iașului în care echipa școlii Gimnaziale Al. I Cuza Podu Iloaiei, cea care ne-a reprezentat și în competiția organizată de Protopopiat, s-a impus în fața celor de la Școala Gimnazială Războieni cu scorul de 6-1. Golurile  au fost marcate de Luis Corobuță (4 goluri), Florin Ciubotariu (1 gol), Ciprian Huzdup (1 gol). În sferturi se vor întâlni cu cei de la Școala Negrești Vaslui în data de 24 mai 2018 la ora 17, pe terenurile sintetice de la Târgu Frumos.

Felicitări campionilor și celor implicați. Mult succes în competițiile viitoare!!

Echipa de fotbal de sală a parohiei Sf. Nicolae în finală

Scris de

Astăzi 26 aprilie 2018, au avut loc semifinalele competiției de fotbal de sală organizată de Protopopiatul Iași 3. Cele patru semifinaliste au fost: echipa parohiei Miroslava, echipa parohiei Lunca Cetățuie, echipa parohiei Mogoșești și echipa parohiei Sf. Nicolae, Podu Iloaiei. Au fot doua meciuri strânse în care echipa de la Mogoșești a învins-o cu 4-0 pe cea din Miroslava, iar echipa din Podu Iloaiei a învins cu 5-1 pe cei din Lunca Cetățuiei. Finala competiției va avea loc pe 8 mai, tot în sala de sport din Miroslava, unde s-au jucat și meciurile semifinalei.

Echipa noastră este antrenată de dn profesor Paul Codru, fiind realizată în urma unui parteneriat cu școala Al. I. Cuza, care a asigurat și transportul jucătorilor.

 

Echipa este formată din: portar Lucian Luca, jucători Teodor Necula, Luigi Corobuță, Florin Ciubotariu, Ciprian Huzdup, George Dobroviceanu, Flavius Dumitriu, Rareș Irimia, Florin Romario Busuioc, Ionuț Robert Spulbere.

Golurile echipei noastre au fost marcate de Ciprian Huzdup (2 goluri), Florin Ciubotariu (1 gol), Rareș Irimia (2 goluri).

            După meci, jucătorii au fost recompensați cu pizza și suc oferite de parohia Sf. Nicolae Podu Iloaiei. O mare bucurie pentru jucători a fost noul echipament roș-albastru cu însemnele echipei Unirea Podu Iloaiei dăruit, cu generozitate, de Adriana Teslic prin grija preoților din localitate: Vasile Sîrbu, Ioan Drăgoi.

            Felicitări jucătorilor și celor implicați. Așteptăm finala. Mult succes!!

Echipa parohiei din localitate în semifinale la fotbal de sală

 

Echipa de fotbal de sală a Parohiei Sf. Nicolae Podu Iloaiei s-a calificat în semifinalele competiției organizate de Protopopiatul Iași 3. Acestă competiție a adunat la start echipe din parohiile din județ, formate din elevi din clasele de gimnaziu. Echipa Parohiei Podu Iloaiei este formată din portarul Lucian Luca și jucători Dobroviceanu George, Huzdup Ciprian, Florea Ruben, Gogu Constantin, Iulian Ștefanache, Irimia Rareș, Huzdup Ionuț, Necula, fiind antrenată de profesor Paul Codru.

Sferturile de finală s-au desfășurat în data de 27 martie, în sala de sport a localității Miroslava. Echipa noastră a jucat cu echipa Parohiei Scânteia pe care a învins-o cu scorul de 7-1, după un joc foarte disputat în care s-au remarcat toți jucătorii dar în deosebi portarul Lucian Luca, Florin Ciubotariu, Ciprian Huzdup, Iulian Ștefanache. După meci, victoria a fost sărbătorită la pizzeria Hap Hap cu un suc și o pizza de post, oferite de Parohia Podu Iloaiei.

Școala Gimnazială Alexandru Ioan Cuza Podu Iloaiei s-a implicat în acest proiect sprijinind echipa cu transportul, jucătorii fiind elevi la acestă școală.

Următoarele runde se vor derula în perioada imediat următoare, în lunile aprilie și mai.

Felicitări elevilor, antrenorului și Parohiei pentru rezultate și pentru participarea în acest frumos proiect.

„Suntem încrezători că vom ajunge în faza finală a competiției. Am avut deja o evoluție destul de bună. Câștigători sunt toți participanții important este jocul ca și far-playul jucătorilor și a tuturor celor implicați” a declarat domnul Paul Codru.

Seară de folk și lansare de carte cu iz local

Scris de

Onorabilul nostru prieten, domnul Goguță Bahluiescu, concetățean de seamă în mica noastră urbe, nu a reușit să se îmbogățească, nu a reușit să ajungă mare politician, nu a primit nicio moștenire dar tot a reușit să devină celebru. A devenit personaj de carte!

Haideți să îl cunoașteți mai bine, deslușindu-l în scrierea lui Cătălin Condrea și grafica Mirunei Condrea adunate în cartea „Goguță Bahluiescu – Istoria omului de vază al orașului”. Lansarea cărții va avea loc sâmbătă, 7 octombrie 2017, începând cu orele 17 într-o seară de folck și pamflet, la Pizzeria Hap Hap.

Invitatul serii va fi domnul Ion Chiriac, folkist renumit fiiind cunoscut de la Cenaclul Flacăra, fiiind unul dintre frații Chiriac ce interpretau superba piesă „Trandafirul albastru”. Cu această ocazie va lansa și un album de muzică folk. 

În cadrul lansării de carte va vorbi domnul Gabriel Cheșcu directorul departamentului Iașul Centenar, din cadrul Primăriei Iași, redactor șef la Adenium și la revista culturală Timpul. Domnul Doru Aftanasiu, actor la TNI, ne va citi din carte prin intermediul unei înregistrări special reallizată. Evident alături de public vor fi cei doi autori și cei ce au susținut acest proiect Răzvan Ciorpac și Vali Lupu.

A desființa, desființat, desființare

Scris de

Îmi aduc aminte despre desființarea grădiniței cu program prelingit și neputiința administrației de a reînființa acest serviciu la noi în oraș. O grădiniță cu program prelungit este vitală pentru un orășel în care tinerii se căsătoresc și vor să aibă copii pe care să-i întrețină mergând la un serviciu ce le ia măcar 8 ore pe zi. Atunci s-a pus problema că nu sunt suficienți copii înscriși pentru a se forma o grupă și soluția la îndemână a administrației a fost desființarea serviciului, fără a ține cont că e aproape imposibil reînființarea lui în condițiile în care politicienii sunt alergici la înființări de posturi și finanțări de servicii pentru educație. Mulți concetățeni de-ai noștri, cu scaun la cap, au atras atenția asupra acestui aspect, arătând  descriptiv de ce e greșit să se desființeze și că soluția buună este de a face eforturi pentru menținerea serviciului respectiv. În ziua de astăzi suntem puși în fața unor decizii identice cu cea mai sus prezentată. Bunii și respectabilii noștri conducători, încrezători în măreția celor câteva voturi ce le poartă în cârcă și ascunși sub discursul demagogiei și a găselniței, vor să desființeze.

Aud prin târg că va fi desființat SMURDUL, serviciul care salvează vieți. Motivele nici nu contează, întotdeauna sunt altele decât cele aclamate sus și tare, motivele sunt de regulă interese ascunse. După cum spune românul „vorba e făcută ca să ascundă gândurile”. Aud că se desfiiințează și azilul pentru bătrâni, serviciu ce liniștește la bătrânețe câteva zeci de pensionari singuri pe lume. Ambele instituții își desfășoară activitatea la spitalul din localitate, ultimele rămășițe de umanitate și alinare a suferinței din spațiul care a fost odată etalon local pentru medicină și speranță pentru locuitorii de pe la noi și din împrejurimi până la Mădârjac, Belcești, Potângeni, Focuri etc.

Odată cu închiderea acestor servicii peste acele clădiri (monumente istorice) se va instaura paragina iar ce a fost înfloritor odată va deveni povară pentru administrație și concesionat pe doi lei în dauna noastră a tuturor.

Am auzit că se va desființa și piața. Într-un articol mai vechi am vorbit despre condiția de târg a comunității noastre și am explicat de ce e tradiție ca în localitatea noastră să avem piață agroalimentară și obor.

Nu îmi pot explica cum un Consiliu Local legitimat de voturile noastre se lasă la mâna unei administrații în criză de viziune și dominată de interese mărunte. Umblă vorba print târg că slăbiciunile dumnealor au oarece legătură cu mici interese personale și cu oarece firimituri căzute de pe masa edilului.

Un calcul simplu arată că voturile consilierilor din opoziția partidelor la nivel național (PNL și PMP) ar face din Primar un simplu executant al hotărârilor Consiliului Local, votul le-ar putea reda consilierilor demnitatea în fața celor ce i-au ales, le-ar putea da puterea de a face ceea ce au promis și de a se simți mândri de ei când se uită în oglindă.

Dar până una alta ei sunt cei ce desființează SMURD, azil și piața agroalimentară.

Să sperăm că nu se va desființa și școala, liceul sau, ferească Dumnezeu, Primăria și Consiliul Local.

Doar voi puteți să scoateți toți oamenii la vot!

Scris de

Zilele astea, dar și în alegerile trecute, am întâlnit fel de fel de postări ale politicienilor care încurajează oamenii să iasă la vot sau incriminează pe cei ce nu vor să-și exercite dreptul (nu obligația) de a vota. Sunt sigur că au dreptate, puterea cetățeanului stă în votul pe care îl acordă o dată la patru, cinci ani. Într-adevăr votul este foarte important pentru viitorul oricărui cetățean, politica e importantă pentru că de ea depinde felul în care trăim. Totuși, în pofida acestora, aș aprecia că prezența la vot ar putea fi îmbunătățită altfel.

Dragi politicieni, de dumneavoastră depinde prezența la vot. Dumneavoastră sunteți cei ce pot scoate pe toți oamenii din case și să transformați ziua de vot într-o zi importantă pentru toți, nu numai pentru cei ce vânează un scaun cald. Ce ați putea face?! Nimic mai simplusă ne faceți să fim mândri de voi.

Să nu mai furați! Dacă în cei patru ani ce vor urma nu veți mai lua șpagă, nu veți mai face parandărături, nu vă veți mai lua comisioane ilicite, nu veți mai drena banii din buget sau banii europeni către firmele voastre sau ale plozilor, nepoților, finilor și cumătrilor dumneavoastră, sunt sigur că vor fi autostrăzi, școli și spitale cu servicii de calitate și multe altele de care are nevoie țara, adică noi cei ce am mai rămas pe aici.

Să nu mai fiți ipocriți și mincinoși! Zilele astea am văzut mulți politicieni care se minunau la sfârșit de mandat, cât de rău o duc oamenii din colegiul pe care l-au reprezentat în parlament, cum nu au străzi sau apă, n-au unde lucra, etc. Cum să aleg să te votez dacă tu aclami în campanie că nu ai făcut nimic din neputiință sau durere în ... Cu toții ați suferit cumplit, pentru o lună de zile, de patriotism, dar permiteți ca tinerii să se realizeze în țări străine.

Am auzit zilele trecute un domn parlamentar, cu multe mandate, zicând că legile sunt proaste, sunt împotriva cetățenilor. Dar dumnealui împreună cu colegii dumnealui le-au făcut. Ce încredere aș mai putea avea în acest domn dacă îmi zice că nu poate face nimic, după mulți ani pe care i-a avut la dispoziție.

Nu mai fiți jenanți sau stupizi! Dacă nu știți să vorbiți, învățați să vorbiți, dacă nu știți să scrieți, învățați să scrieți! Faceți asta din respect pentru oamenii care v-au ales și din respect pentru România, cea pentru care tot plângeți cu fiecare ocazie. Nu vă mai cumpărați diplome, că ele nu pot vorbi și scrie în locul dumneavostră. Mai bine v-ați angaja consilieri buni care să vă ajute să nu ne mai faceți de rușine, nici aici, nici peste hotare.

Fiți reprezentanții tuturor românilor, nu numai ai celor din gașca dumneavoastră sau a acelora care v-au votat. Fiți drepți! Într-o democrație oamenii au opinii, au propriile argumente pentru propriile decizii. Dacă nu v-au votat nu însemnă neapărat că vă urăsc și sunt împotriva dumneavoastră. Pur și simplu au avut o altă opțiune. Arătați că sunteți lideri adevărați și respectați-le decizia, respectați-le drepturile. Poate la viitoarele alegeri au să voteze cu dumneavoastră.

Nu mai fiți opulenți, infatuați și disprețuitori! Viloaiele și limuzinele nu vă fac oameni mari. Nu sunteți mai importanți dacă vă băgați în față, dacă vă arogați merite ce nu le aveți sau dacă vă purtați ca niște vechili. Nu puteți fi aristrocrați dacă vă purtați ca niște parveniți. Puțină modestie nu v-ar strica.

       Sunt numai câteva gânduri pe care vreau să vi le împărtășesc pentru a vă ajuta să scoateți lumea la vot, la viitoarele alegeri. Puteți începe încă de acum. Sunt sigur că veți avea succes.

Ședința de astăzi prin prisma unui consilier local

Scris de

Astăzi, 31 octombrie 2016, a avut loc ședința de consiliu local pentru luna octombrie, ședință prezidată de domnul consilier PMP, Cătărău Vasile. Pe ordinea de zi au fost următoarele proiecte:

1.     Proiect de hotărâre pentru modificarea bugetului.

2.     Proiect de hotărâre privind modificarea listei de investiții.

3.     Proiect de hotărâre privind alocare de fonduri pentru decontarea navetei profesorilor navetiști de la Școala Al I Cuza.

4.     Proiect de hotărâre privind alocare de fonduri pentru decontarea navetei profesorilor navetiști de la Liceul Haralamb Vasiliu.

5.     Proiect de hotărâre privind alocare de fonduri pentru 1 Decembrie, Ziua României.

6.     La punctul „diverse” au fost discutate proiectele propuse de PNL în comisiile de specialitate; unul pe economic și două pe administrativ.

Pentru a ne elucida cu privire la aceste proiecte, l-am invitat pe domnul consilier PNL, Vali Lupu, pentru a ne împărtăși punctul lui de vedere.

CC: Domnule consilier, astăzi a avut loc cea de-a cincea ședină a noului consiliu local. Citind ordinea de zi, am observat că a fost o ședință fără prea multe puncte. O lună destul de ușoară pentru consilieri.

VL: Da, așa este. Probabil că domnii consilieri ai majorității consideră că suntem o comunitate fără probleme.

CC: Am văzut că primele proiecte de hotărâre se refereau la modificări de buget și listă de investiții. De ce aceste rectificări bugetare pe final de an?

VL: Rectificările bugetare sunt necesare pe final de an, având în vedere că în buget sunt prinse cheltuieli ce nu s-au mai realizat, din diverse motive. Referitor la punctul 1 pe ordinea de zi, deoarece un număr de aproximativ 40 de copii nu mai beneficiază de burse fiindcă beneficiază de transportul pus la dispoziție de primărie (școală), acești bani necheltuiți s-au alocat pentru plata navetei profesorilor din punctele 3 și 4 pe ordinea de zi. Referitor la modificarea listei de investiții, punctul 2 pe ordinea de zi,  consider că nu era necesară. Nu este firesc să se rupă din investițiile de pe zecime în favoarea unor datorii de la prima asfaltare, datorii ce mă surprind că sunt, deoarece ni s-a spus permanent că acea lucrare a fost achitată. Aici vorbim despre asfaltarea realizată acum doi ani în Centru și pe strada Traian.

CC: Cum e posibil ca să se achite o datorie cu o așa mare întârziere?

VL: Nu am suficiente date să mă pot pronunța dar pot să afirm că încă din luna iulie, grupul de consilieri PNL a înaintat două adrese Primăriei Podu Iloaiei, prin care solicitam situația tuturor lucrărilor ce sunt în curs, precum și situația financiară a Primăriei. Asta pentru a ne face o idee, noi consilierii, pe ce anume ne bazăm în momentul acesta pentru proiectele viitoare. Cu toate că au trecut trei luni de zile, aceste informații nu ne-au fost transmise, deși legea prevede 30 de zile pentru a răspunde la solicitări. Eu, în calitate de consilier, nu pot interveni într-un buget care a fost votat de către un al consiliu, mă refer la o altă componență a consiliului local, întrucât premisele realizării acelui buget au fost altele. Domnul primar însăși a fost cel care a realizat această structrură bugetară pentru investiții. Se pare că acum această structură nu mai este bună.

CC: Am înțeles că la ultimul punct pe ordinea de zi, la diverse, au fost trecute trei proiecte, propuse în comusii, de consilierii PNL. De ce la diverse? Nu ați mai încăput pe ordinea de zi?

VL: Cred că ăsta este modul consilierilor din alianța majoritară de a trata orice proiect ar veni din partea altora. De fapt asta au afirmat în nenumărate rânduri, atât domnul primar cât și domnul viceprimar, că atât votul cât și părerile noastre, a celor din opoziție, nu vor conta niciodată. Eu consider că reprezint, ca oricare dintre colegii mei din consiliu, interesele cetățenilor care m-au votat, toți care suntem acum, suntem mandatați pentru acelaș număr de voturi. Crede că ar trebui să respecte cetățenii care m-au votat și să considere că votul meu și părerile mele au aceeași importanță ca votul și părerea cetățenilor acestui oraș.

CC: Trei proiecte, unul în comisia economică și două în comisia pentru administrativ. La ce se referă aceste proiecte și de ce s-a considerat a fi de o mai mică însemnătate?

VL: Primul proiect, cel depus la comisia economică, se referea la alocarea normei de hrană pentru cei din poliția locală, urmând să aducem amendamente, să beneficieze și cei de pe unitatea SMURD, precum și anumite sporuri pentru cei ce lucrează la centrul de bătrâni din clădirea spitalului. În întâlnirea din comisie ne-a fost adus la cunoștință că sindicatul la care este afiliată Poliția Locală Podu Iloaiei a deschis proces în instanță contra Primăriei Podu Iloaiei, pentru a recupera drepturile de la apariția legii din 2015 și că proiectul propus de noi nu mai are nici un temei. Este eronată această afirmație întrucât procesul intentat de sindicat nu exclude demersul reparatoriu pe care ni l-am dorit. Celelalte două proiecte de hotărâre de la comisia de administrativ, aveau ca temă accesarea de fonduri europene pentru anveloparea blocurilor din oraș precum și construirea uneia sau a mai multor săli de sport orășenești multifuncționale. Cu toate insistențele noastre domnii consilieri nu au vrut să înțeleagă despre ce este vorba, invocând tot felul de motive ce erau pe lângă subiect.

CC: În orașul nostru nu au fost accesate fondurile europene de la revoluție încoace. Nici un primar nu a avut ca obiectiv să dezvolte comunitatea pe baza banilor europeni. Aceste fonduri sunt absolut necesare, banii de la contribuabili nu sunt suficienți. Au avut sorți de izbândă aceste două proiecte?

VL:   Din păcate nu, nici măcar nu au fost supuse la vot, în schimb toți au afirmat că sunt foarte bune, dar e prematur. Însuși domnul primar a spus că de ani de zile se consultă cu echipa sa pe aceste proiecte. Dar de ce nu le pune în practică nici el nu știe. Țin să precizez, pentru a fi mai bine înțeles, că aceste proiecte nu au fost făcute din pix, după cum am fost acuzați, ci ne-am deplasat la alte primării din județ, primării care deja au primit asfel de finanțări. Tot de acolo am fost îndrumați către firmele de consultanță specializate în fonduri europene, firme care au intocmit și implementat aceste proiecte în acele localități, fiind deschiși și la o colaborare cu Primăria Podu Iloaiei. Eu merg pe ideea că ideal ar fi să realizăm mai multe proiecte pentru finanțări europene, din care sperăm că vor fi aprobat un n umăr cât mai mare.

CC: Înainte de a începe acest interviu mi-ați prezentat o problemă cu privire la procesul verbal de la ședința anterioară, din data de 30 septembrie. Despre ce era vorba și cum considerați că sunteți prejudiciat în această problemă?

VL: În procesul verbal al ședinței anterioare, apare că s-a supus la vot, la începutul ședinței, dacă aprobăm sau nu filmarea, ceea ce nu este adevărat, la vot supunându-se dreptul de a participa la ședință a doi cetățeni ce doreau acest lucru. Consider că procesul verbal a fost cu intenție modificat pentru a se acoperi un abuz.

CC: Considerați că dacă s-ar fi votat împotriva filmatului nu ar fi vorba de abuz?

VL: Evident că este vorba de abuz și în acest caz. Nicăieri în lege nu apare vreo limitare de acest fel dar totuși președintele de ședință poate să-și impună punctul de vedere, cu riscul ca abuzurile făcute să fie pedepsite de lege și de cetățeni, prin sancționarea la vot. Mă miră această atitudine din partea PMP-ului, având în vedere că atât noi cât și ei am promovat în campania din mai, atât transparența ședințelor cât și a actului administrativ. Astăzi ca și în trecut ne confruntăm cu o lipsă totală a transparenței.

CC: Vă mulțumesc pentru interviu, mult succes în consiliul local. 

VL: Vă mulțumesc și asigur cetățenii orașului  că voi face tot ce îmi stă în putință pentru o schimbare în bine iar dumneavoastră ca pagină, sper să fiți imparțiali, cum ați fost și până acum și să sancționați orice abuz sau încălcare a legii indiferent de unde vine aceasta. 

Votați voi ce vreți că listele se fac tot acolo unde trebuie

Scris de

Doar nu credeau, dumnealor peneliștii cu drept de ridicat de mână în marea adunătură județeană, că îi bagă cineva în seamă pentru opțiunea lor. Au votat... până a ieșit agamița dandanache, trimisă de undeva de sus, din neant, pe post de maimare la senat.

După votul de la începutul de octombrie, am crezut că peneliștii ieșeni sunt un pic misogini, negăsind pe locurile eligibile, nici la senat, nici la camera deputaților, vreun nume de femeie. M-am împăcat cu ideea că politicianul are, prin definiție, apucături asociate femeii, în tradiția misogină națională.

Iaca mare surpriză dată de culisele politichiei peneliste. La senat, pe locurile eligibile, găsim două nume de femei. Preaiubita doamnă Iulia Scântei, zice presa, vine de pe undeva de pe lângă Fenechiu și al lui protejat Chiuariu, cu calități specifice și eterna doamnă Mihaela Popa, senatoare cu vechime din timpuri frumoase pedeliste.

Pentru a se întâmpla minunea, domnul Bulgariu a fost rugat să se retragă să se poată ocupa cu dosărelul dumnealui de la deneau, domnul Oprea a fost retrogradat pe lista de deputați, iar apreciații gloatei, domnii Brătescu și Minciună, au fost trecuți pe banca de rezerve, să mai facă oarece joc de glezne, în favoarea lui Alexandru Muraru, cu oarece pilane suspuse. 

Se pare că respectabilul partid istoric a murit odată cu Câmpeanu, că prea au dat de pământ cu democrația internă și cu criteriile, alea fluturate pe la tembeleziuni.

 

Grafică de Miruna Condrea

Orașul în care nu se mai face sport

Scris de

Podul Iloaiei nu mai are anul acesta echipă de fotbal, nici măcar în ultima divizie județeană. Aleșii noștri au hotărât că orașul nu are nevoie de sport. Sau mai degrabă sportul a devenit prea costisitor pentru politicieni și nu le mai aduc acestora beneficiile electorale scontate. Se pare că echipa funcționa încă sub tutela asociației fostului primar Baciu Petru sub numele de Forța, noul club sportiv Unirea nefiind finalizat. După plecarea fostului viceprimar Iustin Haliga, echipa a fost lăsată de izbeliște. Inițial echipa a fost înscrisă în ligă, a participat la tragerea la sorț a meciurilor. În prima etapă ar fi trebuit să joace cu echipa din Lungani. Din păcate, noua formulă a administrației locale nu a găsit soluții de a menține echipa, indiferent sub ce formulă.

Nu numai echipa de fotbal este lăsată de izbeliște. Terenul de la școală nu se vrea salvat și redat copiilor pentru sport, sala de sport se află într-un stadiu avansat de degradare. În jurul nostru, prin toate comunele, vedem ridicându-se săli de sport sau terenuri de fotbal, fructificându-se din plin fel de fel de proiecte europene sau guvernamentale. De multe ori ne scapă un dram de invidie. De ce ei reușesc să facă? Ce au ai și noi nu avem? Cu ce suntem noi vinovați de nu putem ieși cu capul la civilizație? Pe când sala noastră se dărâmă, la Târgu Frumos se construiește o sală modernă.

A fost odată când în comunitatea noastră sportul era la mare cinste. Din Podu Iloaiei au plecat fotbaliști care au jucat la echipe divizionare, am avut campioni la tenis de masă, campioni la fotbal pe teren mic, sportivi care participau la competiții județene, regionale sau naționale la care câștigau premii de care ne făceau mândri. În perioada interbelică și chiar după război aveam două echipe de fotbal, nu de mult avea echipă de tenis de masă în liga a doua județeană. Acum nu mai facem nici un fel de sport. A fost desființată și echipa de fotbal. 

În toată lumea civilizată, sportul este o prioritate, nu pentru a face doar sport de performanță ci pentru sport în viața de zi cu zi. A face sport înseamnă să îți menții sănătate, nu este un moft, nu trebuie să fie un lux. Trebuie să fie integrat în viața cotidiană pentru toate categoriile sociale indiferent de vârstă, nivel de educație sau venit.

Page 1 of 19