Webhosting

Red PURPLE BLACK

Echipa parohiei din localitate în semifinale la fotbal de sală

 

Echipa de fotbal de sală a Parohiei Sf. Nicolae Podu Iloaiei s-a calificat în semifinalele competiției organizate de Protopopiatul Iași 3. Acestă competiție a adunat la start echipe din parohiile din județ, formate din elevi din clasele de gimnaziu. Echipa Parohiei Podu Iloaiei este formată din portarul Lucian Luca și jucători Dobroviceanu George, Huzdup Ciprian, Florea Ruben, Gogu Constantin, Iulian Ștefanache, Irimia Rareș, Huzdup Ionuț, Necula, fiind antrenată de profesor Paul Codru.

Sferturile de finală s-au desfășurat în data de 27 martie, în sala de sport a localității Miroslava. Echipa noastră a jucat cu echipa Parohiei Scânteia pe care a învins-o cu scorul de 7-1, după un joc foarte disputat în care s-au remarcat toți jucătorii dar în deosebi portarul Lucian Luca, Florin Ciubotariu, Ciprian Huzdup, Iulian Ștefanache. După meci, victoria a fost sărbătorită la pizzeria Hap Hap cu un suc și o pizza de post, oferite de Parohia Podu Iloaiei.

Școala Gimnazială Alexandru Ioan Cuza Podu Iloaiei s-a implicat în acest proiect sprijinind echipa cu transportul, jucătorii fiind elevi la acestă școală.

Următoarele runde se vor derula în perioada imediat următoare, în lunile aprilie și mai.

Felicitări elevilor, antrenorului și Parohiei pentru rezultate și pentru participarea în acest frumos proiect.

„Suntem încrezători că vom ajunge în faza finală a competiției. Am avut deja o evoluție destul de bună. Câștigători sunt toți participanții important este jocul ca și far-playul jucătorilor și a tuturor celor implicați” a declarat domnul Paul Codru.

Seară de folk și lansare de carte cu iz local

Scris de

Onorabilul nostru prieten, domnul Goguță Bahluiescu, concetățean de seamă în mica noastră urbe, nu a reușit să se îmbogățească, nu a reușit să ajungă mare politician, nu a primit nicio moștenire dar tot a reușit să devină celebru. A devenit personaj de carte!

Haideți să îl cunoașteți mai bine, deslușindu-l în scrierea lui Cătălin Condrea și grafica Mirunei Condrea adunate în cartea „Goguță Bahluiescu – Istoria omului de vază al orașului”. Lansarea cărții va avea loc sâmbătă, 7 octombrie 2017, începând cu orele 17 într-o seară de folck și pamflet, la Pizzeria Hap Hap.

Invitatul serii va fi domnul Ion Chiriac, folkist renumit fiiind cunoscut de la Cenaclul Flacăra, fiiind unul dintre frații Chiriac ce interpretau superba piesă „Trandafirul albastru”. Cu această ocazie va lansa și un album de muzică folk. 

În cadrul lansării de carte va vorbi domnul Gabriel Cheșcu directorul departamentului Iașul Centenar, din cadrul Primăriei Iași, redactor șef la Adenium și la revista culturală Timpul. Domnul Doru Aftanasiu, actor la TNI, ne va citi din carte prin intermediul unei înregistrări special reallizată. Evident alături de public vor fi cei doi autori și cei ce au susținut acest proiect Răzvan Ciorpac și Vali Lupu.

A desființa, desființat, desființare

Scris de

Îmi aduc aminte despre desființarea grădiniței cu program prelingit și neputiința administrației de a reînființa acest serviciu la noi în oraș. O grădiniță cu program prelungit este vitală pentru un orășel în care tinerii se căsătoresc și vor să aibă copii pe care să-i întrețină mergând la un serviciu ce le ia măcar 8 ore pe zi. Atunci s-a pus problema că nu sunt suficienți copii înscriși pentru a se forma o grupă și soluția la îndemână a administrației a fost desființarea serviciului, fără a ține cont că e aproape imposibil reînființarea lui în condițiile în care politicienii sunt alergici la înființări de posturi și finanțări de servicii pentru educație. Mulți concetățeni de-ai noștri, cu scaun la cap, au atras atenția asupra acestui aspect, arătând  descriptiv de ce e greșit să se desființeze și că soluția buună este de a face eforturi pentru menținerea serviciului respectiv. În ziua de astăzi suntem puși în fața unor decizii identice cu cea mai sus prezentată. Bunii și respectabilii noștri conducători, încrezători în măreția celor câteva voturi ce le poartă în cârcă și ascunși sub discursul demagogiei și a găselniței, vor să desființeze.

Aud prin târg că va fi desființat SMURDUL, serviciul care salvează vieți. Motivele nici nu contează, întotdeauna sunt altele decât cele aclamate sus și tare, motivele sunt de regulă interese ascunse. După cum spune românul „vorba e făcută ca să ascundă gândurile”. Aud că se desfiiințează și azilul pentru bătrâni, serviciu ce liniștește la bătrânețe câteva zeci de pensionari singuri pe lume. Ambele instituții își desfășoară activitatea la spitalul din localitate, ultimele rămășițe de umanitate și alinare a suferinței din spațiul care a fost odată etalon local pentru medicină și speranță pentru locuitorii de pe la noi și din împrejurimi până la Mădârjac, Belcești, Potângeni, Focuri etc.

Odată cu închiderea acestor servicii peste acele clădiri (monumente istorice) se va instaura paragina iar ce a fost înfloritor odată va deveni povară pentru administrație și concesionat pe doi lei în dauna noastră a tuturor.

Am auzit că se va desființa și piața. Într-un articol mai vechi am vorbit despre condiția de târg a comunității noastre și am explicat de ce e tradiție ca în localitatea noastră să avem piață agroalimentară și obor.

Nu îmi pot explica cum un Consiliu Local legitimat de voturile noastre se lasă la mâna unei administrații în criză de viziune și dominată de interese mărunte. Umblă vorba print târg că slăbiciunile dumnealor au oarece legătură cu mici interese personale și cu oarece firimituri căzute de pe masa edilului.

Un calcul simplu arată că voturile consilierilor din opoziția partidelor la nivel național (PNL și PMP) ar face din Primar un simplu executant al hotărârilor Consiliului Local, votul le-ar putea reda consilierilor demnitatea în fața celor ce i-au ales, le-ar putea da puterea de a face ceea ce au promis și de a se simți mândri de ei când se uită în oglindă.

Dar până una alta ei sunt cei ce desființează SMURD, azil și piața agroalimentară.

Să sperăm că nu se va desființa și școala, liceul sau, ferească Dumnezeu, Primăria și Consiliul Local.

Doar voi puteți să scoateți toți oamenii la vot!

Scris de

Zilele astea, dar și în alegerile trecute, am întâlnit fel de fel de postări ale politicienilor care încurajează oamenii să iasă la vot sau incriminează pe cei ce nu vor să-și exercite dreptul (nu obligația) de a vota. Sunt sigur că au dreptate, puterea cetățeanului stă în votul pe care îl acordă o dată la patru, cinci ani. Într-adevăr votul este foarte important pentru viitorul oricărui cetățean, politica e importantă pentru că de ea depinde felul în care trăim. Totuși, în pofida acestora, aș aprecia că prezența la vot ar putea fi îmbunătățită altfel.

Dragi politicieni, de dumneavoastră depinde prezența la vot. Dumneavoastră sunteți cei ce pot scoate pe toți oamenii din case și să transformați ziua de vot într-o zi importantă pentru toți, nu numai pentru cei ce vânează un scaun cald. Ce ați putea face?! Nimic mai simplusă ne faceți să fim mândri de voi.

Să nu mai furați! Dacă în cei patru ani ce vor urma nu veți mai lua șpagă, nu veți mai face parandărături, nu vă veți mai lua comisioane ilicite, nu veți mai drena banii din buget sau banii europeni către firmele voastre sau ale plozilor, nepoților, finilor și cumătrilor dumneavoastră, sunt sigur că vor fi autostrăzi, școli și spitale cu servicii de calitate și multe altele de care are nevoie țara, adică noi cei ce am mai rămas pe aici.

Să nu mai fiți ipocriți și mincinoși! Zilele astea am văzut mulți politicieni care se minunau la sfârșit de mandat, cât de rău o duc oamenii din colegiul pe care l-au reprezentat în parlament, cum nu au străzi sau apă, n-au unde lucra, etc. Cum să aleg să te votez dacă tu aclami în campanie că nu ai făcut nimic din neputiință sau durere în ... Cu toții ați suferit cumplit, pentru o lună de zile, de patriotism, dar permiteți ca tinerii să se realizeze în țări străine.

Am auzit zilele trecute un domn parlamentar, cu multe mandate, zicând că legile sunt proaste, sunt împotriva cetățenilor. Dar dumnealui împreună cu colegii dumnealui le-au făcut. Ce încredere aș mai putea avea în acest domn dacă îmi zice că nu poate face nimic, după mulți ani pe care i-a avut la dispoziție.

Nu mai fiți jenanți sau stupizi! Dacă nu știți să vorbiți, învățați să vorbiți, dacă nu știți să scrieți, învățați să scrieți! Faceți asta din respect pentru oamenii care v-au ales și din respect pentru România, cea pentru care tot plângeți cu fiecare ocazie. Nu vă mai cumpărați diplome, că ele nu pot vorbi și scrie în locul dumneavostră. Mai bine v-ați angaja consilieri buni care să vă ajute să nu ne mai faceți de rușine, nici aici, nici peste hotare.

Fiți reprezentanții tuturor românilor, nu numai ai celor din gașca dumneavoastră sau a acelora care v-au votat. Fiți drepți! Într-o democrație oamenii au opinii, au propriile argumente pentru propriile decizii. Dacă nu v-au votat nu însemnă neapărat că vă urăsc și sunt împotriva dumneavoastră. Pur și simplu au avut o altă opțiune. Arătați că sunteți lideri adevărați și respectați-le decizia, respectați-le drepturile. Poate la viitoarele alegeri au să voteze cu dumneavoastră.

Nu mai fiți opulenți, infatuați și disprețuitori! Viloaiele și limuzinele nu vă fac oameni mari. Nu sunteți mai importanți dacă vă băgați în față, dacă vă arogați merite ce nu le aveți sau dacă vă purtați ca niște vechili. Nu puteți fi aristrocrați dacă vă purtați ca niște parveniți. Puțină modestie nu v-ar strica.

       Sunt numai câteva gânduri pe care vreau să vi le împărtășesc pentru a vă ajuta să scoateți lumea la vot, la viitoarele alegeri. Puteți începe încă de acum. Sunt sigur că veți avea succes.

Ședința de astăzi prin prisma unui consilier local

Scris de

Astăzi, 31 octombrie 2016, a avut loc ședința de consiliu local pentru luna octombrie, ședință prezidată de domnul consilier PMP, Cătărău Vasile. Pe ordinea de zi au fost următoarele proiecte:

1.     Proiect de hotărâre pentru modificarea bugetului.

2.     Proiect de hotărâre privind modificarea listei de investiții.

3.     Proiect de hotărâre privind alocare de fonduri pentru decontarea navetei profesorilor navetiști de la Școala Al I Cuza.

4.     Proiect de hotărâre privind alocare de fonduri pentru decontarea navetei profesorilor navetiști de la Liceul Haralamb Vasiliu.

5.     Proiect de hotărâre privind alocare de fonduri pentru 1 Decembrie, Ziua României.

6.     La punctul „diverse” au fost discutate proiectele propuse de PNL în comisiile de specialitate; unul pe economic și două pe administrativ.

Pentru a ne elucida cu privire la aceste proiecte, l-am invitat pe domnul consilier PNL, Vali Lupu, pentru a ne împărtăși punctul lui de vedere.

CC: Domnule consilier, astăzi a avut loc cea de-a cincea ședină a noului consiliu local. Citind ordinea de zi, am observat că a fost o ședință fără prea multe puncte. O lună destul de ușoară pentru consilieri.

VL: Da, așa este. Probabil că domnii consilieri ai majorității consideră că suntem o comunitate fără probleme.

CC: Am văzut că primele proiecte de hotărâre se refereau la modificări de buget și listă de investiții. De ce aceste rectificări bugetare pe final de an?

VL: Rectificările bugetare sunt necesare pe final de an, având în vedere că în buget sunt prinse cheltuieli ce nu s-au mai realizat, din diverse motive. Referitor la punctul 1 pe ordinea de zi, deoarece un număr de aproximativ 40 de copii nu mai beneficiază de burse fiindcă beneficiază de transportul pus la dispoziție de primărie (școală), acești bani necheltuiți s-au alocat pentru plata navetei profesorilor din punctele 3 și 4 pe ordinea de zi. Referitor la modificarea listei de investiții, punctul 2 pe ordinea de zi,  consider că nu era necesară. Nu este firesc să se rupă din investițiile de pe zecime în favoarea unor datorii de la prima asfaltare, datorii ce mă surprind că sunt, deoarece ni s-a spus permanent că acea lucrare a fost achitată. Aici vorbim despre asfaltarea realizată acum doi ani în Centru și pe strada Traian.

CC: Cum e posibil ca să se achite o datorie cu o așa mare întârziere?

VL: Nu am suficiente date să mă pot pronunța dar pot să afirm că încă din luna iulie, grupul de consilieri PNL a înaintat două adrese Primăriei Podu Iloaiei, prin care solicitam situația tuturor lucrărilor ce sunt în curs, precum și situația financiară a Primăriei. Asta pentru a ne face o idee, noi consilierii, pe ce anume ne bazăm în momentul acesta pentru proiectele viitoare. Cu toate că au trecut trei luni de zile, aceste informații nu ne-au fost transmise, deși legea prevede 30 de zile pentru a răspunde la solicitări. Eu, în calitate de consilier, nu pot interveni într-un buget care a fost votat de către un al consiliu, mă refer la o altă componență a consiliului local, întrucât premisele realizării acelui buget au fost altele. Domnul primar însăși a fost cel care a realizat această structrură bugetară pentru investiții. Se pare că acum această structură nu mai este bună.

CC: Am înțeles că la ultimul punct pe ordinea de zi, la diverse, au fost trecute trei proiecte, propuse în comusii, de consilierii PNL. De ce la diverse? Nu ați mai încăput pe ordinea de zi?

VL: Cred că ăsta este modul consilierilor din alianța majoritară de a trata orice proiect ar veni din partea altora. De fapt asta au afirmat în nenumărate rânduri, atât domnul primar cât și domnul viceprimar, că atât votul cât și părerile noastre, a celor din opoziție, nu vor conta niciodată. Eu consider că reprezint, ca oricare dintre colegii mei din consiliu, interesele cetățenilor care m-au votat, toți care suntem acum, suntem mandatați pentru acelaș număr de voturi. Crede că ar trebui să respecte cetățenii care m-au votat și să considere că votul meu și părerile mele au aceeași importanță ca votul și părerea cetățenilor acestui oraș.

CC: Trei proiecte, unul în comisia economică și două în comisia pentru administrativ. La ce se referă aceste proiecte și de ce s-a considerat a fi de o mai mică însemnătate?

VL: Primul proiect, cel depus la comisia economică, se referea la alocarea normei de hrană pentru cei din poliția locală, urmând să aducem amendamente, să beneficieze și cei de pe unitatea SMURD, precum și anumite sporuri pentru cei ce lucrează la centrul de bătrâni din clădirea spitalului. În întâlnirea din comisie ne-a fost adus la cunoștință că sindicatul la care este afiliată Poliția Locală Podu Iloaiei a deschis proces în instanță contra Primăriei Podu Iloaiei, pentru a recupera drepturile de la apariția legii din 2015 și că proiectul propus de noi nu mai are nici un temei. Este eronată această afirmație întrucât procesul intentat de sindicat nu exclude demersul reparatoriu pe care ni l-am dorit. Celelalte două proiecte de hotărâre de la comisia de administrativ, aveau ca temă accesarea de fonduri europene pentru anveloparea blocurilor din oraș precum și construirea uneia sau a mai multor săli de sport orășenești multifuncționale. Cu toate insistențele noastre domnii consilieri nu au vrut să înțeleagă despre ce este vorba, invocând tot felul de motive ce erau pe lângă subiect.

CC: În orașul nostru nu au fost accesate fondurile europene de la revoluție încoace. Nici un primar nu a avut ca obiectiv să dezvolte comunitatea pe baza banilor europeni. Aceste fonduri sunt absolut necesare, banii de la contribuabili nu sunt suficienți. Au avut sorți de izbândă aceste două proiecte?

VL:   Din păcate nu, nici măcar nu au fost supuse la vot, în schimb toți au afirmat că sunt foarte bune, dar e prematur. Însuși domnul primar a spus că de ani de zile se consultă cu echipa sa pe aceste proiecte. Dar de ce nu le pune în practică nici el nu știe. Țin să precizez, pentru a fi mai bine înțeles, că aceste proiecte nu au fost făcute din pix, după cum am fost acuzați, ci ne-am deplasat la alte primării din județ, primării care deja au primit asfel de finanțări. Tot de acolo am fost îndrumați către firmele de consultanță specializate în fonduri europene, firme care au intocmit și implementat aceste proiecte în acele localități, fiind deschiși și la o colaborare cu Primăria Podu Iloaiei. Eu merg pe ideea că ideal ar fi să realizăm mai multe proiecte pentru finanțări europene, din care sperăm că vor fi aprobat un n umăr cât mai mare.

CC: Înainte de a începe acest interviu mi-ați prezentat o problemă cu privire la procesul verbal de la ședința anterioară, din data de 30 septembrie. Despre ce era vorba și cum considerați că sunteți prejudiciat în această problemă?

VL: În procesul verbal al ședinței anterioare, apare că s-a supus la vot, la începutul ședinței, dacă aprobăm sau nu filmarea, ceea ce nu este adevărat, la vot supunându-se dreptul de a participa la ședință a doi cetățeni ce doreau acest lucru. Consider că procesul verbal a fost cu intenție modificat pentru a se acoperi un abuz.

CC: Considerați că dacă s-ar fi votat împotriva filmatului nu ar fi vorba de abuz?

VL: Evident că este vorba de abuz și în acest caz. Nicăieri în lege nu apare vreo limitare de acest fel dar totuși președintele de ședință poate să-și impună punctul de vedere, cu riscul ca abuzurile făcute să fie pedepsite de lege și de cetățeni, prin sancționarea la vot. Mă miră această atitudine din partea PMP-ului, având în vedere că atât noi cât și ei am promovat în campania din mai, atât transparența ședințelor cât și a actului administrativ. Astăzi ca și în trecut ne confruntăm cu o lipsă totală a transparenței.

CC: Vă mulțumesc pentru interviu, mult succes în consiliul local. 

VL: Vă mulțumesc și asigur cetățenii orașului  că voi face tot ce îmi stă în putință pentru o schimbare în bine iar dumneavoastră ca pagină, sper să fiți imparțiali, cum ați fost și până acum și să sancționați orice abuz sau încălcare a legii indiferent de unde vine aceasta. 

Votați voi ce vreți că listele se fac tot acolo unde trebuie

Scris de

Doar nu credeau, dumnealor peneliștii cu drept de ridicat de mână în marea adunătură județeană, că îi bagă cineva în seamă pentru opțiunea lor. Au votat... până a ieșit agamița dandanache, trimisă de undeva de sus, din neant, pe post de maimare la senat.

După votul de la începutul de octombrie, am crezut că peneliștii ieșeni sunt un pic misogini, negăsind pe locurile eligibile, nici la senat, nici la camera deputaților, vreun nume de femeie. M-am împăcat cu ideea că politicianul are, prin definiție, apucături asociate femeii, în tradiția misogină națională.

Iaca mare surpriză dată de culisele politichiei peneliste. La senat, pe locurile eligibile, găsim două nume de femei. Preaiubita doamnă Iulia Scântei, zice presa, vine de pe undeva de pe lângă Fenechiu și al lui protejat Chiuariu, cu calități specifice și eterna doamnă Mihaela Popa, senatoare cu vechime din timpuri frumoase pedeliste.

Pentru a se întâmpla minunea, domnul Bulgariu a fost rugat să se retragă să se poată ocupa cu dosărelul dumnealui de la deneau, domnul Oprea a fost retrogradat pe lista de deputați, iar apreciații gloatei, domnii Brătescu și Minciună, au fost trecuți pe banca de rezerve, să mai facă oarece joc de glezne, în favoarea lui Alexandru Muraru, cu oarece pilane suspuse. 

Se pare că respectabilul partid istoric a murit odată cu Câmpeanu, că prea au dat de pământ cu democrația internă și cu criteriile, alea fluturate pe la tembeleziuni.

 

Grafică de Miruna Condrea

Orașul în care nu se mai face sport

Scris de

Podul Iloaiei nu mai are anul acesta echipă de fotbal, nici măcar în ultima divizie județeană. Aleșii noștri au hotărât că orașul nu are nevoie de sport. Sau mai degrabă sportul a devenit prea costisitor pentru politicieni și nu le mai aduc acestora beneficiile electorale scontate. Se pare că echipa funcționa încă sub tutela asociației fostului primar Baciu Petru sub numele de Forța, noul club sportiv Unirea nefiind finalizat. După plecarea fostului viceprimar Iustin Haliga, echipa a fost lăsată de izbeliște. Inițial echipa a fost înscrisă în ligă, a participat la tragerea la sorț a meciurilor. În prima etapă ar fi trebuit să joace cu echipa din Lungani. Din păcate, noua formulă a administrației locale nu a găsit soluții de a menține echipa, indiferent sub ce formulă.

Nu numai echipa de fotbal este lăsată de izbeliște. Terenul de la școală nu se vrea salvat și redat copiilor pentru sport, sala de sport se află într-un stadiu avansat de degradare. În jurul nostru, prin toate comunele, vedem ridicându-se săli de sport sau terenuri de fotbal, fructificându-se din plin fel de fel de proiecte europene sau guvernamentale. De multe ori ne scapă un dram de invidie. De ce ei reușesc să facă? Ce au ai și noi nu avem? Cu ce suntem noi vinovați de nu putem ieși cu capul la civilizație? Pe când sala noastră se dărâmă, la Târgu Frumos se construiește o sală modernă.

A fost odată când în comunitatea noastră sportul era la mare cinste. Din Podu Iloaiei au plecat fotbaliști care au jucat la echipe divizionare, am avut campioni la tenis de masă, campioni la fotbal pe teren mic, sportivi care participau la competiții județene, regionale sau naționale la care câștigau premii de care ne făceau mândri. În perioada interbelică și chiar după război aveam două echipe de fotbal, nu de mult avea echipă de tenis de masă în liga a doua județeană. Acum nu mai facem nici un fel de sport. A fost desființată și echipa de fotbal. 

În toată lumea civilizată, sportul este o prioritate, nu pentru a face doar sport de performanță ci pentru sport în viața de zi cu zi. A face sport înseamnă să îți menții sănătate, nu este un moft, nu trebuie să fie un lux. Trebuie să fie integrat în viața cotidiană pentru toate categoriile sociale indiferent de vârstă, nivel de educație sau venit.

PNL Iași încalcă criteriile de integritate stabilite la nivel național

Scris de

PNL Iași și-a ales reprezentanții pe listele pentru alegerile din 11 decembrie. Colegiul Director Județean Iași a hotărât ca pe pozițiile eligibile pentru Senat să fie domnii Dumitru Oprea și Liviu Bulgaru iar candidații pentru Camera Deputaților să fie domnii Costel Alexe, Marius Bodea, Liviu Brătescu, Daniel Minciună și Alexandru Muraru. Nume cunoscute, reprezentative pentru oraganizația ieșeană doar că printre aceste nume s-a stracurat și un anchetat de DNA pentru fapte de corupţie, ceea ce încalcă criteriile de integritate mult trâmbițate de peneliști de ceva vreme.

Fostul director regional al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Liviu Bulgaru, a fost trimis în judecată în decembrie 2014, pentru nereguli la folosirea fondurilor europene, alături de alte 17 persoane şi două firme. Fapta pentru care este judecat s-a petrecut în 2008 și privește implementarea unui proiect depus la ADRP de modernizare a unui drum comunal din Mironeasa. 

Poziția a doua a domnului Bulgaru este în defavoarea actualei senatoare Mihaela Popa, aflată pe poziția a treia.

La mulți ani, Info Podu Iloaiei!

Scris de

Pagina Info Podu Iloaiei împlinește anul acesta patru ani de existență. Pe parcursul acestor am am încercat să vă ținem la curent cu ce se întâmplă în comunitate, am încercat să realizam proiecte comunitare sportive, culturale și sociale.

Mulțumim pentru că ați fost alături de noi, pentru că ne-ați sprijinit în proiectele noastre și pentru colaborare, critică sau apreciere.

 Mulțumim partenerilor, redactorilor și reporterilor colaboratori și tuturor celor ce au crezut în această platformă. Tuturor vă oferim în dar un clip ce cuprinde imagini marca Info Podu Iloaiei ce ne amintesc de o parte a activității noastre. Să ne bucurăm împreună. 

La mulți ani, Info Podu Iloaiei!

Strada Henci a scăpat de gropi până s-a ales praful

Scris de

S-a văzut și minunea asta, doar într-o singură zi a fost „curmată suferința a zeci de șoferi” care erau nevoiți să meargă pe drumul groazei, ori spre casă în satul Henci ori cu treburi spre și de la Românești.

Pe durata unei zile, două utilaje au reușit au să mărunțească asfaltul să-l niveleze și să lase moștenire un minunat drum demn de evul mediu. Totuși suntem în 2016, oamenii nu sunt mulțumiți cu drumuri ce pot fi catalogate mai degrabă ulițe, cu drumuri prăfuite sau înnoroiate, la mila lui Dumnezeu.

Dacă până acum hencenii erau terorizați de gropi, de acum înainte au să fie terorizați de colb în perioada secetoasă și de noroaie după ploaie.

„Acuma nu se mai poate deschide geamul să aeresești casa din cauza prafului. Trebuie să udăm drumul, fiecare în dreptul lui să scăpăm de praf!” spune într-o postare de FB domnul Hagi Rusu, locuitor în satul Henci.

Unii dintre ei, sătui de praful ce le intră în casă, au început să ude strada, în speranța că praful are să se țină departe de curțile și casele lor. Consiliul Județean a hotărât să facă un prim pas și să macine asfaltul, acum ar trebui să nu se orească aici ci să refacă acel drum, măcar cum arăta în anii 80. 

Odată demult, când nu prea erau mașini, colbul ulițelor nu era așa de periculos, dar acum, în anul de grație 2016, acest colb nu prea dă bine, decât în campaniile electorale, pentru a fi aruncat în ochii alegătorilor.

Specificăm faptul că acest drum se află în administrația Consiliului Județean Iași. 

Fotografie realizată de Rusu Hagi

Influența lui Putin în Consiliul Local Podu Iloaiei

Scris de


      Din mai multe surse am aflat că ședința de vineri, 30 septembrie, a Consiliului Local Podu Iloaiei, va rămâne în amintirea noastră ca una în care  George Orwell cu celebra Ferma animalelor și-a ales personajele fabulei. Am înțeles că aleșii noștri, acei ce umblau din poartă în poartă și propovăduiau transparența, interesul cetățeanului, în slujba cetățeanului, onestitatea, primăria cu porțile deschise și câte și mai câte, sunt deranjați de faptul că sunt filmați și aduși în fața tuturor votanților prin intermediul internetului. Astfel, cu sau fătră premeditare, au votat că e interzis filmatul în spațiul public. S-ar putea ca în ședința viitoare să interzică selfie-ul în fața troiței sau poza de grup la cununia civilă.

Dumnealor, acei binevoitori dinaintea votului, consideră că primăria le-a fost lăsată moștenire iar plebea, dacă vrea să știe ceva, ori să-și pună pofta-n cui, ori să apeleze la doi ș-un sfert. De ce-ar trebui să știe tot mârlanul ce fac acolo oamenii mari ai comunității, atât de mari de nu se mai încap în scaunele de consilieri când votează?!

Aș dori să-i informez pe domnii proprietari de Consiliu și de Primărie că în legea Administrației publice locale 215 din 2001 la articolul 42 aliniatul (1) se spune că Şedinţele consiliului local sunt publice.

Aș mai sugera domnilor consilieri să deschidă Dicționarul limbii române pentru a găsi: PÚBLIC 2, -A, publici, -e, adj. 1. Care aparține colectivității sau provine de la o colectivitate de oameni; care se referă la public1, care privește pe toți, la care participă toți.

Mi se pare foarte grav ca, după 26 de ani de la revoluție, unor oameni, care ar trebui să aibă o mică experiență democratică, să li se pară normal să interzică un drept, să cenzureze democrația. Domnilor consilieri, sunteți puși acolo ca să faceți ceva pentru comunitate nu să vă treceți în proprietate comunitatea! Sunt foarte dezamăgit de această decizie și mi se pare de o gravitate foarte mare. Într-o lume civilizată, cei care au votat o astfel de aberație ar trebui să-și ceară scuze public și să-și dea demisia. Când am vorbit cu fostul președinte al PMP, acesta mi-a spus „dacă așa stau lucrurile, îmi e rușine că am fost coleg de partid cu acești oameni!”

De dimineață am încercat să iau legătura cu vreunul dintre cei care au votat o astfel de aberație. Am avut surpriza să nu dau de nimeni. După o așa decizie, nu cred că le face onoare politica struțului. Degeaba își bagă capul în nisip dacă își lasă dosul la bătaie.

Pe de altă parte i-aș atenționa că ar putea fi sesizați pentru abuz în contencios. |Pe de altă parte, astfel de abuzuri ar putea fi și teme penale. Cred că ar trebui ca fiecare de pe scaunul de consilier, să se gândească mai bine ce și cum face, ce și cum votează, că pe la destul de multe primării, onorabili și multpreaincomensurabili consilieri dau cu subsemnatul pe la instituții ale statului, instituții ce se ocupă de abuzuri.

 

Să vă revie gândul ăl bun, domnilor!

Spațiu publcicitar nefolositor în centrul orașului

Scris de

Panoul publicitar din centrul orașului se află într-un stadiu avansat de degradare, devenind un real pericol public. Bucățile de tablă de pe panou s-au desprins și stau să cadă. Oamenii, care locuiesc la apartamentele din apropriere, reclamă faptul că nu pot dormi din cauza scârțâitului acestor bucăți de tablă, care se mișcă în bătaia vântului. Pe de altă parte, acest panou, aflat în stare de degradare, afectează imaginea orașului prin aspectul său macabru.

Panoul publicitar nu se află în administrarea Primăriei în acest moment, el fiind închiriat unei firme, care se pare că nu are nevoie de el. Ar fi bine ca administrația să someze această firmă să ia măsuri pentru repararea lui sau să îi retragă drepturile asupra acestuia.  

Un astfel de panou ar putea aduce bani la buget și ar putea da o culoare pozitivă centrului orașului. Contractul de închiriere a fost aprobat de Consiliul Local Podu Iloaiei în 2013, pentru un an de zile cu prelungire tacită. A fost o discuție destul de aprinsă între consilierii de la putere și cei din opoziție. 

Vom reveni cu detalii.

CL Podu Iloaiei alocă bani pentru sărbătorile de iarnă

Scris de

Ședința de consiliu local pentru luna septembrie este programată pentru ziua de vineri, 30 septembrie, de la ora 14, și va cuprinde pe ordinea de zi următoarele:

1.     Proiect de hotărâre pentru modificare de buget. Este vorba despre o modificare de buget pentru a fi alocați bani necesari școlii Al. I. Cuza.

2.     Proiect de hotărâre privind numirea de reprezentant în CEAC (Comisia pentru evaluarea și asigurarera calității) a școlii Al. I. Cuza Podu Iloaiei

3.     Proiect de hotărâre privind alocare de fonduri pentru cadouri acordate colindătorilor și urătorilor cu ocazia sărbătorilor de iarnă. În acest sens se propune alocarea de 17 mii lei pentru cadouri la elevii de la școala generală, de la liceu și micuții de la grădiniță (estimativ ar fi aproximativ 12 lei/copil), 3 mii lei colindători și urători din ziua ajunului din fața Primăriei și cadouri pentru copiii salariaților Primăriei în valoare de 4 mii lei.

4.     Proiect de hotărâre privind alocare de fonduri pentru împodobirea orașului Podu Iloaiei pentru sărbătorilor de iarnă, foc artificii 6500, 5 mii lei pentru calendare, felicitări etc. și 30 mii pentru ghirlande și brad.

5.     Proiect de hotărâre privind utilizare teren în vedere construirii unei creșe și a unei grădinițe cu program prelungit. În discuție este terenul care a fost cândva livada spitalului în suprafață de 7566m pătrați, terenul din spatele policlinicii. Este un teren generos, relativ central.

6.     Proiect de hotărâre privind modificare HCL 115 din 2010.

7.     Proiect de hotărâre privind încetare contract de închiriere. 

Președintele ședinței din această lună este doamna consilier PMP Lidia Căpățână. Vom reveni cu amănunte după întâlnirile din comisii. 

Page 1 of 19