Webhosting

Red PURPLE BLACK
Eroare
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 51

Invatamant

Jumătate de secol de învățământ liceal în Podu Iloaiei

Scris de

 

Anul acesta este mare sărbătoare pentru liceul din orașul nostru. Joi 5 iunie începând cu ora 9 sunt așteptați invitații pentru a sărbători 50 de ani de la înființarea Liceului Tehnologic „Haralamb Vasiliu” Podu Iloaiei. Programul zilei va debuta cu întâlnirea absolvenților și profesorilor cu actualii elevi. De la ora 10 sunt așteptați invitații de la ISJ Iași, din comunitatea locală și parteneri educaționali, pentru ca la 10 și 15 invitații vor participa la un Te Deum.

La ora 11 sub titlul „Despre școală” cuvântul va fi dat reprezentanților școlii, invitaților oficiali și elevilor de ieri și de azi. Între 12 și 15 și 13 și 15 vor fi premiați cei cu care școala se mândrește, olimpicii. După premiere va fi evocat primul director al liceului, profesor doctor inginer Nicolae Cerchez, când va fi înmânată, soției și fiicei acestuia, o plachetă comemorativă.

După dezvelirea plăcii aniversare, ce marchează evenimentul, invitații vor participa la vernisajul expoziției de lucrări publicate de către absolvenți și cadre didactice, precum și colecția de reviste a liceului.

2014 marchează împlinirea a jumătate de secol de activitate a Liceului Tehnologic „Haralamb Vasiliu” Podu Iloaiei, perioadă în care s-au pregătit pentru carieră și viață mii de tineri.

La mulți ani liceului nostru și pentru cei ce trudesc în el.

Clubul copiilor adună numeroase premii naționale cu ansamblul de dansuri populare „Izvorașul”

Scris de

Corăgheasca, hora fetelor, hora băieților sau sârba sunt doar câteva dintre dansurile de care toți ne bucurăm în cadrul fiecărei sărbători locale, fie ea ziua orașului sau deschiderea anului școlar. Martor al câtorva generații bune de elevi ai școlii și ai liceului din Podu-Iloaiei, ansamblul „Izvorașul” ascunde în spate ani de muncă și sacrificii atât din partea dansatorilor, cât mai ales din partea celui care stă cu sufletul la gură în spatele scenei la fiecare spectacol și fără de care ansamblul „Izvorașul” nu ar fi existat, domnul profesor Mihai Cernăuț. 

Coordonator al activităților de la cercul de dansuri populare din cadrul Clubului Copiilor Podu-Iloaiei, domnul Mihai Cernăuț a reușit să adune, de-a lungul anilor, un palmares bogat constând în premii semnificative atât la concursuri și festivaluri locale, cât și naționale, ca „În pași de dans” (Teleorman) ,„Floare de tei” (Corabia) și „Romanâșul” (Iași). Printre cele mai însemnate participări ale trupei de dans se numără și cea din

Firmă nouă pentru Clubul Copiilor

Clubul Copiilor din orașul nostru și-a pus firmă nouă. Astfel aflăm că de fapt se numește Palatul Copiilor Iași Locația Podu Iloaiei. Indiferent ce noi denumiri are să aibă, noi îl știm de Clubul Copiilor iar cei de peste 40 de ani îl știu de Casa Pionierilor. Instituția a fost înființată în 1979 la inițiativa domnului Cojocaru Gheorghe, în perioada când era director la Școala Generală. De atunci clubul a mai fost condus de doamna Margareta Ferăstrăuaru și domnul Dan Popa. Ideea este că aici multe generații de copii au făcut carting, navomodele, au desenat, au jucat teatru, tenis de masă și multe altele. Acum au mai rămas câteva cercuri la care se înscriu copiii noștri. La cercul de pictură domnul profesor Dan Popa și la atelierul fantezie doamna Marina Antohi pregătesc expoziții de desene, icoane, grafică, și alte obiecte de artă, domnul Mihai Cernăuț împreună cu corepetitorul Mitică Antochi mai câștigă premii naționale la dansuri populare, la fizică aplicată doamna profesoară Rodica Apolozan face experimente împreună cu elevii. La Agrobiologie doamna Mariana Condrea îi învață pe micuți să planteze și să păstreze mediul curat și sănătos. Programul pentru fiecare cerc este afișat la intrarea în club. În această perioadă se fac înscrierile la fiecare cerc deschiderea oficială fiind programată pe data de 4 octombrie. 

Proiectul „Donează o carte pentru biblioteca școlii” se finalizează

Scris de

În cadrul programului „Libertariada”, al organizației TNL Podu Iloaiei a avut loc proiectul „Donează o carte pentru biblioteca școlii„ prin care tinerii politicieni au dorit să îmbogățească o bibliotecă școlară cu cărți donate de concetățeni generoși. Într-o primă etapă au fost donate aproximativ 200 de volume ce cuprind titluri iubite de copii ca: Niculăiță Minciună, romane de Jules Verne, Povești nemuritoare, O lume dispărută etc. Acest proiect a fost realizat împreună cu Organizația Județeană TNL Iași, care a reușit să strângă o cantitate impresionantă de volume în cadrul Libertariadei Iași în cartierele municipiului.

În prima zi de școală la Școla Scobâlțeni, parte a Școlii „Al. I. Cuza” Podu Iloaiei, membrii TNL Podu Iloaiei conduși de președintele organizației Răzvan Ciorpac au înmânat volumele în cadrul manifestației de deschidere a noului an școlar.

Gestul a fost foarte apreciat: „biblioteca noastră are foarte puține cărți, multe dintre ele sunt vechi sau deteriorate. Aceste cărți sunt binevenite, elevii noștri au mare nevoie de ele” a subliniat doamna Laurenția Ciorpac, profesorul coordonator al școlii.

O altă donație de aproximativ 300 volume va urma zilele aceste. Membrii echipei TNL își doresc să ofere aceste volume bibliotecii Școlii Generale „Al. I. Cuza” Podu Iloaiei.

Modificări pentru structura anului școlar 2013/2014

Pentru toate cadrele didactice din învățământul preuniversitar începutul toamnei coincide cu începerea noului an școlar. Pentru elevi școala se începe luni 16 septembrie. 

Anul școlar 2013-2014 va avea 36 de săptămâni de cursuri şi se va încheia pe data de 20 iunie 2014. Vacanța de iarnă nu mai este vacanță inter-semestrială, astfel că semestrul I va continua până pe data de 1 februarie 2014, potrivit Ministerului Educației.

Calendar școlar 2013-2014:

Semestrul I

Cursuri – luni, 16 septembrie 2013 – vineri, 20 decembrie 2013 (În perioada 2 - 10 noiembrie 2013, clasele din învățământul primar şi grupele din învățământul preșcolar sunt în vacanță)

Vacanța de iarnă – sâmbătă, 21 decembrie 2013 – duminică, 5 ianuarie 2014

Cursuri – luni, 6 ianuarie 2014 – vineri, 31 ianuarie 2014

Vacanța inter-semestrială – sâmbătă, 1 februarie 2014 – duminică, 9 februarie 2014

Semestrul al II-lea

Cursuri – luni, 10 februarie 2014 – vineri, 11 aprilie 2014

Săptămâna 7–11 aprilie 2014 din semestrul al doilea este săptămână dedicată activităților extracurriculare și extrașcolare, în cadrul programului numit „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, având un orar specific.

Vacanța de primăvară – sâmbătă, 12 aprilie 2014 – marți, 22 aprilie 2014

Cursuri – miercuri, 23 aprilie 2014 – vineri, 20 iunie 2014

Vacanța de vară – sâmbătă, 21 iunie 2014 – duminică, 14 septembrie 2014

Tezele din semestrul întâi al anului școlar 2013-2014 vor fi susținute, de regulă, până la 20 decembrie 2013, iar cele din semestrul al doilea, până în 23 mai 2014. În situații deosebite, bine fundamentate, în funcție de condițiile climaterice locale speciale și de specificul școlii, inspectoratele școlare pot aproba, la cererea conducerii unităților de învățământ, modificări ale structurii anului școlar.

Anul școlar 2013-2014 are 36 de săptămâni de cursuri, însumând 176 de zile lucrătoare. Prin excepție de la această regulă, se stabilesc următoarele:

   - pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar are 37 de săptămâni din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, 4 săptămâni fiind dedicate desfășurării examenului național de bacalaureat. Cursurile claselor terminale se încheie în data de 30 mai 2014;

   - pentru clasa a VIII-a, anul școlar are 36 de săptămâni din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfășurării evaluării naționale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 13 iunie 2014;

  - pentru clasele din învățământul liceal - filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ, în vigoare.

   - pentru clasele din învățământul profesional cu durata de 2 ani, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare;

    pentru învățământul special - clasele a IX-a - a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologică, durata cursurilor este de 37 de săptămâni, însumând 181 de zile;

   - stagiile de pregătire practică pentru care au optat absolvenții ciclului inferior al liceului, filiera tehnologică, cuprind 720 de ore care se desfășoară în perioada propusă de unitatea de învățământ organizatoare și aprobată de inspectoratul școlar, conform structurii anului școlar, cu respectarea vacanțelor;

   - pentru învățământul postliceal (scoală postliceală și școala de maiștri), durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ, în vigoare.

În zilele libere prevăzute de lege nu se organizează cursuri. În prezentul ordin se prevede și că unitățile de învățământ și inspectoratele școlare județene "vor marca prin manifestări specifice ziua de 5 octombrie - Ziua internațională a educației și ziua de 5 iunie - Ziua învățătorului". 

Potrivit ordinului de ministru, "în situații deosebite, bine fundamentate, în funcție de condițiile climaterice locale speciale și de specificul școlii, inspectoratele școlare județene pot aproba, la cererea conducerii unităților de învățământ, modificări ale structurii anului școlar".