Webhosting

Red PURPLE BLACK

Invatamant

Zilele Școlii "Alexandru Ioan Cuza" din orașul nostru

Scris de

Școala Gimnazială “Al.I.Cuza” a fost înființată în 1862 ca școală de stat, și reorganizată pe baza Legii instrucțiunii publice dată de ministrul M. Kogălniceanu în timpul domnitorului Al. Ioan Cuza, moment în care învațământul primar a devenit obligatoriu și gratuit pentru toți copiii. Școala s-a deschis în anul 1865 de către primul învătător venit pe post.

Astăzi, şcoala este formata din trei corpuri de clădiri cu un numar total de 31 săli de clasă, cabinet informatică, cabinet logoped/consilier școlar, cabinet pentru remediere/dezvoltare scolară,  laborator fizică, laborator de chimie, laborator de  biologie, birouri pentru secretariat, contabilitate/administrativ, directori, cabinet CEAC, săli de cancelarie, sală de festivități, bibliotecă, săli de material didactic (geografie, istorie). Școala coordonează si activitatea din structurile Budăi, Cosiţeni, Henci, Holm, Scobâlțeni, Gradinița cu Program Normal și  școlarizează (doar școala centru) 880 de elevi ai orașului.

Școala își serbeaza ziua în fiecare an pe 24 ianuarie, zi care marchează unirea de la 1859 a  Moldovei cu Țara Românească sub domnitorul al cărui nume il poartă, Alexandru Ioan Cuza. În cadrul Zilelor Școlii sunt propuse o serie de activități cultural – sportive care aduc alături elevi și profesori intr-o atmosferă de sărbătoare.

Anul acesta, Zilele scolii Al. I. Cuza Podu Iloaiei se derulează în perioada 19-24 ianuarie, din cele mai importante evenimente făcând parte concursul ”Elevul săptămânii”, Cupa Unirii  (competiție handbal fete/fotbal băieți, rugby băieți), „Balul absolventului, concursul ”Pancarte pentru bal” și multe altele.

Cei care doresc să-și aminteasca de zilele in care erau elevi sau cei care sunt curioși despre cum se desfașoară astfel de activități, de pe afișul ”Balului absolventului” aflăm că acesta are loc pe 22 ianuarie la ora 15 în sala de sport a orasului, intrarea fiind liberă.

La mulți ani Școala ”Alexandru Ioan Cuza” Podu Iloaiei!

 

Programul complet al Zilelor scolii ”Alexandru Ioan Cuza”  Podu Iloaiei

19 ianuarie 2015

*      Lansare concurs ”Elevul săptămânii”

*Responsabili profesorii: Zmău Ionela, Condrea Gabriela

*Participanţi: elevii și profesorii școlii

*Loc de desfășurare: curtea școlii (careu) la 10.25

 

19 – 22 ianuarie 2015

*      Cupa Unirii  (competiție handbal fete/fotbal băieți, srugby băieți)

*Responsabili profesorii  Țibichi Silviu, Cucuteanu Marian

*Participanţi: elevi de la gimnaziu

*Loc de desfășurare: sala de sport

 

19 – 22 ianuarie 2015

*      Școala mea ! (concurs de fotografii (1), concurs de grafică(2), concurs de desen(3), concurs pentru sigla școlii(4)

*Responsabili profesorii : Tcaciuc Alina (4), Vartic Doina (2 și 3 gimnaziu), Leizeruc Liliana (1), Chirica Doina (3 primar)

*Participanţi: elevi de la clasele primare și gimnaziale

*Loc de desfășurare: sala de ședințe, hol intrare școală, hol parter, hol corp B

 

20 ianuarie 2015

*      Semnificația Zilei de 24 Ianuarie  (sesiune de referate, proiecte , portofolii ale elevilor și profesorilor)

*Responsabil prof. Asandei Antonella

*Participanţi: elevi și profesori

*Loc de desfășurare: sala de ședințe

 

22 ianuarie 2015                                                                                                                         

*      Balul absolventului, Concurs ”Pancarte pentru bal”

*Responsabili profesorii: Zmău Ionela, Condrea Gabriela, Postelnicu Stepanida , Drăgoi Tudorița

*Participanţi: elevi de la clasele gimnaziale

*Loc de desfășurare: sala de sport

 

22 ianuarie 2015

*      Șezătoare literară

*Responsabili profesorii :  Drăgoi Tudorița, Haliga Elena, Voion Maria

*Participanţi: elevi de la clasele primare și gimnaziale

*Loc de desfășurare: biblioteca școlii

 

22 ianuarie 2015

*      Modelul meu – reperul meu !

*Responsabil prof Rusconi Ioana 

*Loc de desfășurare: biblioteca orașului

 

19 – 22 ianuarie 2015

*      Diseminarea activităţilor

*Responsabil prof. Orzetic Parmena

*Loc de desfășurare: blogul școlii

 

24 ianuarie 2015

*      Împreună  la teatru !

*Responsabili : directorii, prof. Chiru Flavia, contabil

*Participanţi: personalul didactic și didactic auziliar al școlii 

*Loc de desfășurare: Teatrul Național Iași 

Lia Ciocârlia și prietenii

Scris de

            Aseară 6 decembrie 2014, la Teatrul Luceafărul din Iași cu un public numeros format din elevi, profesor, părinți și prieteni majoritatea din orașul nostru dar și din Basarabia, corul Școlii „Al. I. Cuza” Podu Iloaiei „Lia Ciocârlia”, condus de doamna profesoară Postelnicu Ștefania, a sărbătorit 20 de ani de activitate. Pe durata a 3 ore, sala plină ochi a teatrului s-a putut delecta cu un spectacol minunat, cu multă muzică, dans, dar și multă emoție și bucurie. Raluca Pintilie, actor al Teatrului Luceafărul și prezentator al emisiunii Tirigong de la Tele M Iași, a fost cea care a orchestrat cu măiestrie spectacolul, îmbinând copilăria cu emoția și fastul, cu ajutorul îndrăgitului personaj Rița-Veverița, relevând marea sărbătore a corului și a școlii totodată. Alături de Raluca au mai prezentat doamna profesoară Parmena Orzetic și evident conducătoarea corului doamna Stefania Postelnicu. Pe scenă au evoluat: Adina Pătârnac, Antidot, George Forcos fost coleg de Conservator al doamnei profesoare, Mădălina Atanasov, Claudia Tincu iar Florentina Albu de la Ivești ne-a adus o desagă cu muzică populară. Bogdan Orzetic, preot la parohia din Scobâlțeni, a interpretat două piese personale, dintre care una în premieră. Celebrul ansamblu folcloric Izvorașul, puțin mai în vârstă decât Lia Ciocârlia fiind la 32 de ani, a adus în scenă savoarea dansului popular. Printre evoluțiile interpreților au fost proiectate imagini din activitatea corului în cei 20 de ani, imagini care au adus zimbete și bucurie. Au fost proiectate mesajele prietenilor ce nu au putut fi de față la eveniment Rangu Karwan din Pachistan, Alex Cîrneală din Berlin, Anastasia din Moscova, Vasile Rusu din Chișinău, Alina Olariu din Anglia, Diana din Moldova, Alex din Franța, Florencedin Germania, Carlos din Spania. Mesajele părinților plecați la muncă în străinătate: doamna Elena din Italia, doamna Aura din Germani, domnul Sergiu din Grecia și domnul George din Austria, de asemenea au impresionat și emoționat publicul.

Alături de copiii corului actual au cântat și viitorii membri care acum sunt abia la grădiniță, conduși de doamna educatoare Mihaela Gheorghiu. Vocile lor au stârnit multe aplauze.

Sărbătoarea de aseară a avut dublă semnificație. Pe lângă momentul aniversar acest spectacol reprezintă lansarea proiectului Erasmus+ parteneriate strategice „Europe – Twelve Points! A European Song Contest ". Corul Lia Ciocârlia având un rol central în implementarea proiectului.

În finalul evenimentului au fost înmânate distincții colaboratorilor și, onorific, partenerilor străini din cadrul proiectului european fiind reprezentați pe scenă de câte un membru al corului. La ieșirea din teatru copiii au lansat lampioane luminând cerul Iașului.

        Organizatorii: doamna director Ionela Zmău, doamna director adjunct Gabriela Condrea, doamna profesoară Postelnicu Stepanida și doamna profesoară Parmena Orzetic au invitat alături de colegi, prieteni, parinți și copii din comunitatea școlii, și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Iași, Primăria Podu Iloaiei, Domnul Deputat Costel Alexe, Sponsori.

 

Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” din Podu Iloaiei beneficiază de un proiect Erasmus+

Scris de


Într-un comunicat venit pe adresa redacției aflăm că Şcoala Gimnazială „Al. I. Cuza” din localitate, beneficiază de finanțarea proiectului Erasmus+ parteneriate strategice „
Europe – Twelve Points! A European Song Contest ". Partenerii în acest proiect sunt şcoli primare din alte șapte țări europene (Charlotte-Salomon-Grundschule- Berlin, Germany, Scoil An Spioraid Naoimh- Laytown, Ireland, Zespol Szkol w Karczmiskach- Karczmiska, Poland, Escola Ciutat d'Alba- Sant Cugat del Vallés, Spain, Belediye Ortaokulu- Samsun, Turkey,  Brekkubæjarskóli- Akranes, Iceland, 2nd Primary School of Xanthi, Greece). Acesta se va desfăşura pe parcursul a trei ani, în perioada 2014 - 2017 şi  implică aproximativ 2500 de copii cu vârsta cuprinsă între 5-15 ani.

Accentul proiectului este pe muzica tradițională și modernă care este folosită ca o platformă pentru conștientizarea culturală și dialogul intercultural. Copiii vor învăța despre patrimoniul muzical din propria lor țară și îl vor vizualiza în raport cu cel din alte țări europene. În timp ce se ocupă cu diferite stiluri muzicale, profesorii coordonatori urmăresc  abordarea diversităţii în sala de clasă, discutarea practicilor de predare incluzivă, precum și accesul copiilor cu diferite nevoi educaționale și din medii culturale și economice diverse la toate activitățile proiectului.

Pe parcursul celor trei ani ai proiectului copiii din toate școlile participante se vor angaja împreună într-un număr mare de activități muzicale susținute de tehnologii moderne.

Prima reuniune a proiectului a avut loc în perioada 5 - 10 noiembrie  la Berlin, fiind gazduita de instituţia coordonatoare Charlotte-Salomon-Grundschule. Din partea şcolii noastre au participat director Ionela Zmău şi Ştefania Postelnicu, profesor de muzică. În cadrul acestei prime întâlniri s-au stabilit activitatile muzicale de pe parcursul celor 3 ani de proiect, activitati antrenante, utile, schimburi de experienta, dar si vizitele de catre elevi in scolile partenere. Astfel, membrii corului Lia – Ciocarlia vor face prima vizita in luna martie in Spania.

La începutul primului an al proiectului fiecare școală va trimite o "cutie muzicala" ce va călători prin Europa. Această cutie conține o poveste conectată la muzică, informații despre școală și țară și un test cu sunete tipice din zonă. Școlile vor publica fotografii legate de realizarea acestor cutii, precum și alte rezultate ale proiectului pe platforma eTwinning. Apoi, copiii vor înregistra un CD cu cântece tradiţionale de Crăciun care pot fi învățate de copii în toate școlile participante. După centralizarea lor, colindele europene preferate  vor fi votate de către toți copiii. Apoi, pentru școlile partenere va fi produs un DVD / CD cu cântece și dansuri populare cu scopul de a fi exersate şi învaţate.  Anul se încheie cu un test on-line legat de imnele naţionale ale ţărilor participante, realizat de elevi.

Al doilea an de proiect începe cu o activitate legată de  muzica pop în care copiii compară și discută on-line despre muzica lor preferată. Aceasta este urmată de o activitate despre compozitori naționali în care elevii realizează prezentări PPT despre compozitori celebri din țările lor și  învaţă despre cei din țările partenere. Un proiect pentru copiii mai mici va fi cel cu cântece legate de numere, interpretate în  toate limbile de predare. La sfârșitul acestui an va exista un dans flashmob proiectat şi realizat de copii în toate școlile, în același timp.

Al treilea an de proiect începe cu un proiect despre  instrumentele muzicale tradiționale în toate țările și apoi se derulează pregătirile pentru Concursul Cântecului European. Muzica va fi compusă și repetată iar evenimentul va fi planificat în mare parte de către elevi. Acest spectacol va fi susținut în toate școlile prin webcam și un juriu, cu membri din comunitatea mai largă va evalua reprezentaţia fiecărei şcoli.

Parteneriatele între clase și întâlnirile dintre elevi reprezintă o parte esențială a proiectului cu scopul de a se lega prietenii în toată Europa și de a promova învățarea limbilor străine. Deci, fiecare clasă va avea o clasă parteneră cu care va comunica și 15 clase se vor întâlni cu partenerii lor pentru cunoașterea reciprocă și pentru a învăţa muzica împreună.

Profesorii vor colabora prin participarea la reuniunile transnaționale de proiect, planificarea activităților proiectului, evaluarea rezultatelor, schimbul de metode de predare și de idei cu scopul de a obține o perspectivă legată de școli și diferite sisteme școlare europene.

Întregul proiect este legat de cooperarea strânsă între diferitele școli din Europa, accentul fiind pus atât pe diferențe cât și pe asemănări. Acest proiect urmăreşte să facă pe copii conștienţi de locul lor în calitate de membri ai unei comunități european mai largi, care înflorește mai mult atunci când toți membrii lucrează împreună. Mobilităţile la școlile partenere vor încuraja pe copii să coopereze și să comunice cu persoane de alte naționalități. Posibilitatea de a discuta practicile de predare incluzivă la nivel european este un atu mare pentru cadrele didactice și este un pas în direcția dorită de standardele educaționale europene comune. 

Echipa de proiect din școală este formată din : prof. Parmena Orzetic (coordonator proiect), prof. Ionela Zmău, prof. Stepanida Postelnicu și prof. Gabriela Condrea.

Liceul orașului nostru este un liceu valoros!

Scris de

Pe data de 15.07.2014, conducerea Liceul Tehnologic “Haralamb Vasiliu” reprezentată prin doamna director Dobrea Gabriela și domnul director adjunct Cătărău Vasile au trimis o scrisoare către Consiliul Local Podu Iloaiei în atenția Comisiei pentru învățământ, sănătate, cultură, culte, sport, agrement și probleme sociale prin care aduc la cunoștință măsurile și programele pe care le-au implementat în vederea rezultatelor foarte bune obținute la nivel județean, național și chiar internațional.

Noi membri în consiliul de administrație al școlii

Scris de

 
         Ca urmare a unei adrese din partea Școlii Gimnaziale „Al. I. Cuza” Podu Iloaiei, în urma ședinței de consiliu local de joi 17 iulie 2014, aleșii noștri și-au delegat reprezentanții în consiliul de administrație al școlii. Legislația în vigoare prevede ca membrii consiliului de administrație să fie aleși pentru perioada unui an școlar. De cele mai multe ori sunt reconfirmați în funcție vechii membri, mici modificări făcându-se rareori. Se pare că la școala noastră noul consiliu va avea în componență, cel puțin din partea administrației locale, membri noi în persoanele: consilier PNL Cornelia Costin, consilier PPDD Cătălin Ipati și consilier PSD Constantin Tcaciuc. Aceștia i-au înlocuit pe consilier PDL Haliga Iustin, consilier PSD Constantin Tcaciuc și consilier independent Florin Zero, cel din urmă dorind să nu mai facă parte din consiliul de administrație al școlii din motive personale. În urma celebrei legi 1 din 5 ianuarie 2011, promulgate în perioada când educația era condusă de Funeriu, consiliul de administrația al unei școlii noastre are în componență 13 membri:
6 cadre didactice care vor fi alese în primul consiliul profesoral al anului școlar 2014-2015; un reprezentant al primarului; 3 reprezentanți ai consiliului local; 3 reprezentanți ai părinților aleși în cadrul comitetului de părinți al școlii.