Webhosting

Red PURPLE BLACK
Info Podu Iloaiei - Evenimente

Evenimente

21 mai 2015 – O zi importantă pentru orașul nostru

Scris de

Ziua de 21 mai  din acest  an este o zi cu o puternică încărcătură religioasă întrucat adăpostește trei mari sărbători aşteptate cu bucurie de către toţi creştinii ortodocşi din oraşul nostru.

Înălțarea Domnului este una dintre cele mai mari sărbători creștine fiind prăznuită la 40 de zile după Înviere, în Joia din săptămâna a VI-a, dupa Paști. Mai este cunoscuta în popor și sub denumirea de Ispas și reprezintă preamărirea cerească a lui Hristos care, ridicat prin Înviere la dreapta lui Dumnezeu, unde domnește ca Rege.

În aceeași zi, 21 mai 2015, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Constantin și Elena, "cei întocmai cu Apostolii". Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este strâns legată de taina și puterea Sfintei Cruci – semnul central al religiei creștine. Sfântului Constantin i s-a arătat pe cerul amiezii semnul Crucii spre biruință (In hoc signo vinces – “Intru acest semn vei invinge”).

Pierderile de vieți omenesti din anii primului război mondial, nemaîintalnite pana atunci, au fost enorme, numai România pierzând aproape un milion de militari și civili. De aceea, pentru supraviețuitori s-a impus ca o datorie morală comemorarea, în fiecare an, a celor care au pierit pe câmpurile de luptă. În România prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, iar România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și pe cei români. În toate bisericile, mănăstirile și catedralele ortodoxe din țară și străinatate se face pomenirea tuturor Eroilor romani cazuti de-a lungul veacurilor pe toate campurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului. 

În orașul nostru, această importantă zi va fi celebrată prin slujbe religioase la Biserica Sf. Nicolae, începînd cu ora 7:30, la Cimitirul Eroilor, începând cu ora 11:30 și la troița din centrul orașului, începând cu ora 13:30,  unde reprezentantii  instituțiilor publice și liderii partidelor politice vor depune jerbe și coroane  de flori.

Atelier de creație la pizzeria Hap Hap

Scris de

 Într-un comunicat de presă venit pe adresa redacției din partea organizației locale PNL, ni se comunică faptul că sâmbătă, 4 aprilie 2015 , între orele 10.00 – 11.30 la Pizzeria Hap Hap Podu Iloaiei,  va avea loc atelierul de creație „Copiii pictează ouă!”. Sunt așteptați toți copiii din comunitate care doresc să exerseze tehnica picturii în acuarelă, îndrumați de către elevi de la Colegiul de Arta „Octav Bancilă” din Iași.  Evenimentul este  organizat de echipa PNL Podu Iloaiei.

LIBREX 2015, primăvara cărților la Iași

Scris de

În perioada 11 – 15 martie 2015, la Iași (Palas Mall), se va desfășura ediția cu numărul XXIII a Târgului de Carte, Artă și Muzică LIBREX. Primăvara cărților la Iași.

Această ediție a Târgului de Carte, Artă și Muzică oferă publicului de toate vârstele  un regal de lansări de cărți și reviste, întâlniri cu autorii, Conferințele LIBREX, întâlniri culturale și de specialitate, autorii zilei, recitaluri de muzică și poezie, teatru și film, evenimente editoriale, semnale culturale, ateliere de scriere creativă pentru copii, lecturi publice, prelegeri, mese rotunde, Concursul de Interpretare Artistică „Micul Prinț”, sesiuni de autografe, Tombola „Citești și Câștigi”, Premiile LIBREX 2015, expoziții de artă, concursuri, prețuri accesibile la toate titlurile, cafea, ceai și lecturi de calitate, muzică bună, papetărie, birotică și jucării, întâlniri cu prietenii în Cetatea Cărților, toate cărțile autorilor preferați, premii, surprize la toate standurile și multe alte momente atractive.

Evenimentele LIBREX 2015 se desfășoară în cele trei AGORE EX LIBRIS (spații de evenimente) din incinta Palas Mall (nivelul 0 și nivelul 1), în Sala Mozart (Palas Mall), la Casa Cărții și la Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” Iași.

Dintre personalitățile prezente la Târg, putem găsi în agendă pe Adrian Cioroianu, Eugen Uricaru, Draga Olteanu Matei, Adrian Alui Gheorghe, Bebe Mihăescu, Cătălin Mihuleac, Dan Lungu, Matei Bejenaru, Emil Brumaru, Cristina Scarlat, Mihai Mihăescu, Cătălin Pricop, Horia Zilieru, Nicolae Bacalbaşa, Bogdan Stanoevici, Cassian Maria Spiridon, Ioan Holban, Valeriu Stancu, Daniel Corbu, Vasile Işan, Nicolae Creţu, Constantin Dram, Oltiţa Cîntec, Liviu Antonesei, Nicu Gavriluţă, Bogdan Hrib, Valentin Ciucă, Lucian Pricop, Constantin Frâncu, Alexandru Gafton, Simona Modreanu, Lucian Dîrdală, profesori din sistemul universitar şi preuniversitar, actori, poeţi, jurnalişti, critici şi istorici literari, traducători, editori etc.

LIBREX 2015 aduce 172 de expozanți: edituri, companii distribuitoare de carte românească și străină, papetărie, jucării, birotică și muzică, instituții de învățământ, fundații și asociații culturale, galerii de artă etc.

În agenda culturală LIBREX 2015 puteți descoperi peste 300 de evenimente culturale, lansări de carte, întâlniri literare, Conferințele LIBREX, momente artistice, concursuri și o tombolă care te provoacă la lectură Tombola „CITEŞTI ŞI CÂŞTIGI”. 

Webediturasedcomlibris.ro;

FBwww.facebook.com/librexiasi 

Comunicat de presă preluat de pe http://www.agerpres.ro/comunicate/2015/03/09/comunicat-de-presa-targul-de-carte-arta-si-muzica-librex-iasi-11-36-10

Mărțișoare pentru cei dragi

Scris de

Într-un comunicat de presă venit pe adresa redacției din partea organizației locale PNL, ni se comunică faptul că sâmbătă, 28  februarie 2015, între orele 10.00 – 12.00 la Pizzeria Hap-Hap din localitate va avea loc atelierul de creație „Mărțișoare pentru cei dragi”. Sunt așteptați toți copiii dornici de a învăța și exersa  tehnici  noi de realizare a mărțișoarelor- podoabe mici cu șnur alb și roșu, ce vestesc primăvara. La început de primăvară, duminică pe 1 marie, harnicii truditori vor oferi mărțișoarele celor dragi. Eveniment organizat de echipa PNL Podu Iloaiei.

Dragoste romaneasca la Hanul Iloaiei - fotografiile si filmarea

Scris de

 Pentru cei care nu au putut fi prezenti duminica 22 februarie la Hanul Iloaiei unde a avut loc evenimentul "Dragoste romaneasca in arta plastica si poezie", redactia noastra va ofera filmarea integrala si fotografiile momentului. 

Vizionare placuta!  

  

 

Advertising