Webhosting

Red PURPLE BLACK
Info Podu Iloaiei - Evenimente

Evenimente

Hram la Scobâlțeni

Scris de

Hramul bisericii din Scobâlteni este Nașterea Maicii Domnului, prima mare sărbătoare din noul an bisericesc. Astăzi slujba va fi oficiată de preotul paroh Bogdan Orzetic, impreuna cu părintele Ioan Dragoi, părintele de la Holm, Ionut Dascalu, părintele de la Budai, Vasile Pavel, preotul de la Henci, Gabriel Emanuel Maftei și parintele de la Uricani, Miroslava, Vasile Cristian. După sluba va avea loc și sfințirea temeliei noului prăznicar de lângă biserică.

Despre biserica din Scobâlțeni se știe că a fost  cea mai veche din comuna Podu Iloaiei, fiind construită între 1813 și 1816 din caramida rosie  de către vornicul Șerban Costache. Acesta stapânea moșia Scobâlțeni pe vremea aceea și era fratele cel mai mic al mitropolitului  Veniamin Costache dar și sfătuitorul de taină al acestuia, un fel de consilier personal. Biserica a fost sfințită de însuși mitropolitul Veniamin Costache și a fost singura vizita până în prezent a unui mitropolit în parohia Scobâlțeni. La 1870 preotul Andrei Lazarescu face o precizare într-o  informare către  Protopopiatului Iași despre stadiul bisericii si hramul acesteia, care era atunci  Sfântul Ioan Botezatorul (Soborul Sfântului Ioan Botezatorul de pe 7 ianuarie). Tot de acolo aflăm că Biserica a fost renovată la acel moment de preotul Andrei Lazarescu împreună cu credincioșii din parohia Scobâlțeni (împodobită cu icoane, catapeteasmă, strane)

După 1870 până la 1920, o perioadă de 50 de ani nu mai apar date referitoare la acea biserică, cert este ca la 1920 aceasta nu mai exista, ea disparând practic la un moment dat poate în urma unui cutremur.

La 1920 există relatări privind biserica din Scobâlțeni dar aceasta fiind o altă biserica, din lut. Aceasta a rămas până în 1983 când s-a început construcția actualei biserici de catre preotul Vasile Sârbu. Construcția s-a încheiat în 1986  în condiții foarte grele și a fost sfințită de un sobor de  preoți în frunte cu preotul protopop Anton Frunzâ.

Din moștenirea vechii biserici mai există astăzi două gratare metalice forjate și câteva cruci din fier forjat.

Preotul paroh Bogdan Orzetic, căruia îi mulțumim pentru prețioasele informații, adresează credincioșilor din parohia Scobîlțeni si nu numai urmatoarele ganduri cu ocazia marii sărbători de astăzi: 

“Mi-aș dori foarte mult ca Maica Domnului să-i uneasca pe creștini în duh de rugăciune și ca manifestările noastre în ceea ce privește credința să fie în spiritul acestei sărbători, o sărbătoare a rugăciunii, a biruinței rugăciunii și a atașamentului profund față de Dumnezeu. Îmi doresc  ca lucrurile pe care le vom face în parohia noastră de acum înainte să fie sub amprenta acestei mari sarbatori creștine, adica să predomine rugăciunea, o viață duhovnicească aleasă, și mai multă incredere în cei din jurul nostru.” 

„Să mâncăm etic” un motiv destul de bun pentru o după-amiază frumoasă

Scris de

            În prezența a aproximativ 70 de concetățeni, aseară 28 mai 2015, începând cu orele 18, la pizzeria Hap Hap preoții Vasile Sârbu, Ioan Drăgoi și redactorul șef al editurii Adenium Gabriel Cheșcu și subsemnatul, am supus discuției tema „Să mâncăm etic și importanța alimentației în viața noastră” din perspectiva creștină, tradițională și vegană. Evenimentul întins pe perioada a mai mult de două ore a avut în centru atenției cartea. Editura Adenium a supus analizei cărțile Să mâncăm etic. O analiză a moralității consumului de animale de Gary L. Francione, Anna Charlton, Colecția Christia ce conține Maxime și cugetări filocalice, de Protosinghel Teodosie Paraschiv, Sfârșitul omului cules din Sfintele Scripturi, de Zosima Pascal-Prodromit, Carte foarte folositoare de suflet, de Sfântul Nicodim Aghioritul, Maxime și cugetări patristice, de Protosinghel Teodosie Paraschiv, Codul Bibliei. Semnătura Lui Dumnezeu, de Protosinghel Teodosie Paraschiv și Pe contrasens cu favorita președintelui de Liviu Brătescu.

„Cartea impune respect” spunea la un moment dat un interlocutor. S-a simțit acest lucru în atmosfera eveniment, discuțiile învârtindu-se în jurul conținutului, importanței și prezenței cărții în viața noastră de zi cu zi.

Un eveniment inedit pentru comunitate, un eveniment ce își asumă responsabilitatea culturală, a făcut, ca pentru o seară, oamenii să-și „hrănească sufletul”, după cum spunea preotul Vasile Sârbu. Acesta ne-a relatat despre importanța hranei cu care ne hrănim atât trupul dar și sufletul. Domnul Ioan Drăgoi a subliniat despre importanța postului în viața noastră și strânsa legătură dintre suflet și trup, și să avem în vedere că „mâncăm ca să trăim ci nu trăim ca să mâncăm”.

Domnul Gabriel Cheșcu a prezentat cartea „Să mâncăm etic. O analiză a moralității consumului de animale” de Gary L. Francione, Anna Charlton, reliefând cele mai incitante idei, etica conduitei alimentare fiind un subiect de polemică la modă în zilele noastre.

Cartea politică nu a lipsit, fiind reprezentată de volumul „Pe contrasens cu favorita președintelui” de Liviu Brătescu. Scrisă sub forma unui jurnal, evocă aspecte de culise ale campaniei electorale de la Roman, din toamna anului 2012 și redă tensiunea acestei campanii, comportamentele diferite ale celor implicați și, nu în cele din urmă, crochiuri de oameni politici, unul dintre cei avuți în vedere fiind contracandidata autorului, Elena Udrea.

Tot în cadrul evenimentului a fost lansată revista de cultură contemporană TIMPUL, un reper nu doar din perspectiva istoriei culturale a României, ci și din aceea a istoriei presei moderne românești și a spațiului public.

Reprezentantul editurii Adenium, domnul Gabriel Cheșcu, a fost plăcut surprins de interesul pentru carte  manifestat de concetățenii noștri și a promis că va reveni în comunitatea noastră și cu alte lansări, propunându-și o colaborare de durată.

         Evenimentul este cuprins în programul Săptămâna Liberală organizat de PNL Podu Iloaiei, cu ocazia sărbătoririi a 140 de ani de liberalism. La eveniment au participat alături de invitați, membri din biroul local PNL, președintele partidului Ionel Alexa și invitați din biroul TNL Iași. Prezent la eveniment domnul Ionel Alexa, unul dintre organizatorii evenimentelor din săptămâna Liberală a declarat că „evenimente de acest fel trebuie să fie din ce în ce mai prezente în comunitatea noastră. PNL Podu Iloaiei dorește ca aceste evenimente să fie de notorietate nu inedite și promite că va sprijini cât mai multe evenimente culturale.” 

A fost o seară frumoasă, cu discuții libere și lansare de carte și revistă. O seară în care aerul culturii ieșene a ajuns și în orașul nostru, într-o Săptămână Liberală în plină desfășurare.

Să mâncăm etic

Scris de

Joi 28 mai 2015, la pizzeria Hap Hap, începând cu orele 18 va avea loc evenimentul „Să mănânci etic” în cadrul Săptămânii Liberale, dedicate sărbătoririi a 140 de ani de liberalism. Eveniment oferit de organizația PNL Podu Iloaiei în parteneriat cu editura Adenium și Biserica „Sfântul Nicolae” Podu Iloaiei.

Înființată în 2010, ca editură specializată în literatură și benzi desenate pentru copii, prin exercițiul excelenței, a devenit editură generalistă. Cultivă pasiunea pentru cartea bine scrisă, pentru superlativul în cultură și știință, pentru implicarea în viața socială a comunității și pentru educația în spiritul valorilor morale.

Editura Adenium a participat la cele mai importante Târguri de Carte naționale și internaționale (printre care Târgul Internațional de Carte de la Madrid, Bookfest, Gaudeamus, Târgul Naţional de Carte „Transilvania”, Salonul de Carte, Presă și Muzică „Sinaia”, Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret din Republica Moldova, Târgul de Carte și Revistă Religioasă, Sibiu, The London Book Fair etc.) și a avut calitatea de partener în organizarea unor evenimente de anvergură (printre care Festivalul Internațional al Educației Iași și Festivalul Internațional de Literatură și Traducere). Enumerarea evenimentelor Adenium continuă cu lansările de carte în țară (în marile centre culturale, printre care Iași, București, Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara) și străinătate (Canada, Marea Britanie, Spania, Republica Moldova), lansări cu ecouri puternice în presă. Editura Adenium are colaboratori de renume: Mircea Daneliuc, Cristian Tudor Popescu, Irina-Margareta Nistor, Adrian Cioroianu, Șerban Foarță, Ovidiu Pecican și alții.

În cadrul evenimentului vor lectora preoții parohi din comunitatea noastră, Vasile Sârbu și Drăgoi Ioan și Gabriel Cheșcu, redactor șef al editurii Adenium. Va fi o prelegere despre alimentația tradițională în viziunea creștină și vor fi prezentate cărțile „Să mâncăm etic. O analiză a moralității consumului de animale” de Gary L. Francione, Anna Charlton, Colecția Christia și Pe contrasens cu favorita președintelui de Liviu Brătescu.

Cartea Să mâncăm etic. O analiză a moralității consumului de animale” de Gary L. Francione, Anna Charlton, este un adevărat eveniment editorial în România, dă startul unei importante dezbateri în ceea privește obișnuința vinovată de a provoca suferință și moarte atâtor ființe pe care pretindem că le iubim.

Fragment din conținutul cărții: „Obiceiurile noastre culinare nu sunt decât atât: niște obiceiuri. Nu există nimic atât de dificil în legătură cu dieta vegană. Se cere numai să deprindem niște obiceiuri noi nu chiar atât de multe, de fapt și de drept, din moment ce majoritatea dintre noi consumăm deja legume, fructe, cereale, leguminoase și semințe. Întradevăr, principala schimbare a obiceiurilor are legătură cu ceea ce încetăm să mai consumăm, nu cu ceea ce mâncăm pentru a înlocui respectivele produse de origine animală. Și majoritatea noilor vegani sunt uluiți de minunata diversitate de mâncăruri delicioase și nutritive pe care nici nu lear fi încercat vreodată dacă nu ar fi adoptat o dietă vegană!”

Colecția Christia vă propune o serie de volume atent selectate pentru omul „secolului vitezei”, care își dorește să păstreze vie relația cu sine însuși, cu ceilalți și cu Dumnezeu. Sinteze din cele mai importante scrieri despre Spiritualitate, soluții pentru depășirea stărilor de impas și pentru regăsirea bucuriei de a trăi fiecare zi a vieții. Predici, mărturii și exemple din viețile celor mai mari sfinți ai lumii, arătând cum au ajuns niște oameni obișnuiți la starea de sfințenie.În această colecție au apărut: Maxime și cugetări filocalice, de Protosinghel Teodosie Paraschiv; Sfârșitul omului cules din Sfintele Scripturi, de Zosima Pascal-Prodromit; Carte foarte folositoare de suflet, de Sfântul Nicodim Aghioritul; Maxime și cugetări patristice, de Protosinghel Teodosie Paraschiv; Codul Bibliei. Semnătura Lui Dumnezeu, de Protosinghel Teodosie Paraschiv.

Pe contrasens cu favorita președintelui de Liviu Brătescu scris sub forma unui jurnal, evocă aspecte de culise ale campaniei electorale de la Roman, din toamna anului 2012 și redă tensiunea acestei campanii, comportamentele diferite ale celor implicați și, nu în cele din urmă, crochiuri de oameni politici, unul dintre cei avuți în vedere fiind contracandidata autorului, Elena Udrea.

Un eveniment inedit în comunitatea noastră, un eveniment propus ca o alternativă pentru fructificarea timpului liber ce încearcă conturarea unui spațiu monden local. 

Ușa este deschisă pentru toți cei interesați, intrarea este liberă.

La 140 de ani de liberalism, PNL Podu Iloaiei sărbătorește

Scris de

Pentru a marca ziua liberalismului și 140 de liberalism organizația locală PNL va organiza „Săptămâna liberală”, o săptămână în care veți avea parte de competiții sportive, seminarii publice, seri de film, etc. Timp de o săptămână puteți participa la o serie de evenimente dedicate cetățenilor orașului.

Săptămâna liberală se află la a treia ediție și are drept scop, implicarea comunității în evenimente social-cultural-artistice și sportive.

                Anul acesta vă sunt oferite un număr de 7 evenimente pe parcursul a 7 zile și sunteți provocați să ieșiți din casă pentru a vă întrece în tenis, șah, table sau forbal, pentru a participa la seminarii pe teme de alimentație, credință sau autocunoaștere și de ce nu, pentru a participa la o seară de film în aer liber sau la o plimbare în parc pentru un concert dedicat copiilor. Vor mai avea loc lansări de carte, oferite de editura Adenium, partener al acestei manifestații.

               

Programul săptămânii cuprinde:

1.       Luni, 25 mai 2015, orele 18.00, în  cadrul Săptămânii liberale, Doina Filipescu vine la Podu Iloaiei într-un eveniment cu public dedicat comunicării, intitulat “Puteri ascunse în cuvintele noastre”.

2.       Marți, 26 mai, începând cu orele16, la Clubul Copiilor din localitate, cei cărora le este dor să se întreacă la un meci de tenis de masă sunt învitați la competiție.

3.       Miercuri, 27 mai, începând cu orele17, la sediul PNL Podu Iloaiei (pe Esplanadă), sunt invitați toți cei ce vor să joace șah sau table pentru a restabili ordinea celor mai buni în aceste domenii.

4.       Joi, 28 mai 2015, orele 18.00, la pizzeria Hap Hap, în  cadrul Săptămânii liberale, Editura Adenium vine la Podu Iloaiei într-un eveniment cu public dedicat cărții, intitulat „Să mâncăm etic”. Evenimentul va fi lectorat de redactorul șef de la Adenium, Gabriel Chescu și preoții din localitate, Vasile Sârbu și Ioan Drăgoi. Va fi prezentată cu această ocazie și o colecție de carte religioasă

5.       Joi 28, vineri 29 și sâmbătă 30 mai de la ora 17, la Terenul Sintetic de la Coșeri, va avea loc campionatul de fotbal pe teren mic. Sunt invitate să se înscrie echipe din toate cartierele și satele din Podu Iloaiei, fără limită de vârstă.

6.       Sâmbătă, 30 mai, după finala campionatului de fotbal, sunteți invitați la o seară de film în aer liber, tot pe Terenul Sintetic.

7.       Duminică 31 mai, în fața sediului PNL, pe Esplanada orașului va avea loc „Sărbătoarea copilăriei” ce vă va oferi un spectacol cu artiști mai mici sau mai mari din orașul nostru, concurs pentru copii de desene pe asfalt, lansarea colecției de carte pentru copii „O inimă de broscuță” realizată de Editura Adenium și multe alte surprize pentru copii. 

                Organizatori membrii biroului organizației PNL Podu Iloaiei. 

Sunteți invitați la o săptămână de sărbătoare, la o săptămână dedicată orașului, la o săptămână liberală.

Ziua orașului

Scris de

După o pauză de trei ani, timp în care surprinderea a dus la obișnuința, care la rându-i s-a transformat în uitare, evenimentul „Zilele orașului” reapare, surprinzător, în viața urbei noastre. Apare ca un personaj misterior, ca un super erou de benzi desenate care stârnește aprigi polemici legate de propria sa existența sau înfățișare.

Într-un secret păzit cu strășnicie, misteriosul eveniment a fost plamadit în mâinile aleșilor locali, a fost rebranduit, reinventat, șlefuit, cosmetizat și ne este dezvăluit pe un afiș mic lipit pe ușa primăriei.

Luați prin surprindere și de-a dreptul buimaci, aflăm de pe micul afiș că măine  sărbătorim „Ziua orașului” ediția a V-a printr-o  serie de momente religioase, artistice  și concerte care vor culmina cu un foc de artificii, astfel:

7:30 - Slujbă religioasă – Biserica Sf. Nicolae;
11:30 - Slujbă religioasă, depuneri coroane și moment artistic – Cimitirul Eroilor;
13:30 - Slujbă religioasă, depuneri coroane Troița Centru Civic;  
15:30 - Momente artistice cu Corul Lia Ciocârlia condus de doamna Stepanida Postelnicu  și Ansamblul Izvorașul condus de domnul Mihai Cernăuț - Parcul Central;
19:30 - Moment artistic Stepanida Postelnicu;
20:30 - Concert Laura Lavric, concert  Ana Lesko;
23:00 - Foc de artificii.      

                 Din surse aflăm că pentru a se organiza această zi s-au alocat de la bugetul local în primă fază suma de  30.000 lei, suplimentată ulterior cu suma de  15.000 lei la care s-a adăugat suma de  27.350 lei obținută prin sponsorizări, rezultând un total de 72.350 lei.                                                               

Advertising