Webhosting

Red PURPLE BLACK
Info Podu Iloaiei - Evenimente

Evenimente

Alegeri la PC Podu Iloaiei

Scris de

Duminica, 16 iunie 2013 ora 13 vor avea loc alegeri la Partidul Conservator filiala Podu Iloaiei, avandu-l ca unic candidat la functia de presedinte pe Victor Todiraşcu.

La evenimentul care se va desfasura la sediul PC din orasul nostru va fi prezent si Vasile Şalaru, presedinte PC judet Iasi.

 

Sfintire cabinet senatorial PSD

Scris de

Duminica, 16 iunie 2013 la ora 11, va avea loc sfintirea Cabinetului senatorial Sorin Lazar si sediu PSD din Podu Iloaiei.

Presedintele organizatiei PSD Costel Tcaciuc va invita sa luati parte la eveniment.

Azi de Sfântul Vasile 600.000 de români își serbează ziua numelui

În spaţiul românesc prenumele Vasile are un statut cu totul şi cu totul special, fiind unul dintre cele mai răspândite şi apreciate în toate regiunile ţării. Nume considerat creştin, Vasile are, de fapt, origini mult mai vechi, prin forma sa Basileios, care însemna regal sau rege şi conducator. Cel care este botezat astfel are capacitatea de a-şi adapta comportamentul în funcţie de situaţie şi de moment. Formele Basilius şi Basilia, aparţinând latinei, este folosit pentru a desemna o clădire publică impresionantă, respectiv un lăcaş sfânt, o biserică. 

În calendarul Creştin Sfântul Vasile supranumit şi "ocrotitorul săracilor"este considerat unul dintre cei mai importanţi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe dar şi Catolice. Sfântul Vasile cel Mare s-a născut în anul 333 într-o familie ce a dat Bisericii şi alte figuri remarcabile. Sfântul Vasile e considerat, în cărţile răsăritene ale Bisericii, drept "pionierul" vieţii mânăstireşti. Astfel, în anul 358, a redactat două regulamente de viaţă mânăstirească, ce au devenit îndreptarul celor care alegeau calea monahală. Moştenind de la părinţi o avere uriaşă, el a folosit-o în scopuri caritabile, ajutându- i pe bolnavi, pe săraci şi pe bătrâni cu aceeaşi dragoste, indiferent dacă erau creştini, evrei sau păgâni. Bunătatea sufletească şi spiritul milosteniei l-au adus, în anul 370, în înaltul scaun de episcop al Cesareei. Ajuns în acel rang bisericesc, el şi-a desăvârşit opera de ajutorare prin înfiinţarea, la marginea Cesareei, a unor aşezăminte pentru săraci, călători, bătrâni, bolnavi, orfani şi leproşi.Chiar şi reşedinţa episcopală şi-a mutat-o lângă aşezămintele sale de caritate socială. S-a spus, pe bună dreptate, că în timpul Sfântului Vasile, Cesareea ajunsese mai degrabă un oraş al asistenţei sociale. În acele locuri, botezate "Vasiliade", fiecare bolnav îşi avea apartamentul lui şi îngrijitori speciali. Oamenii valizi pentru muncă erau repartizaţi la diferite ateliere, lucrând după puterile şi priceperea lor. În fruntea fiecărei ramuri de muncă era pus câte un reprezentant al Bisericii. 

La mulţi ani!

La multi ani!

Fie ca noul an să ne găsească mai generoși şi toleranți  împăcați cu noi înșine şi cu ceilalți  să ne mulțumească ceea ce avem şi să ne bucurăm împărțind multul sau puținul nostru, cu cei dragi nouă.

Să sperăm că noul an, are să fie bun cu noi şi ne va bucura în familie în carieră sau în afaceri.

Din partea redacției INFO PODU ILOAIEI pentru cititorii noștri LA MULȚI ANI!

 

2013 ne-o aduce pe Ison

Scris de

Fenomenul astronomic al anului 2013 va fi intrarea în sistemul nostru solar a cometei Ison.  A fost descoperită pe 20 septembrie 2012 de astronomii ruși Vitali Nevski și Artiom Novicionok, la Observatorul Astronomic din Kislovodsk. Au numit-o “Ison” după numele telescopului (40 cm) prin care au detectat-o. Va ajunge aproape de pământ pe la sfârșitul anului în luna noiembrie și se va îndrepta către soare. Acest fenomen este foarte rar, în secolul trecut a strălucit asemănător cometa McNaught în 1965, care strălucea mai intens decât planeta Venus în momentul în care a trecut pe lângă Pământ. Astronomul David Whitehouse declară publicației britanice “The Independent” că Ison ar putea fi mai luminoasă chiar şi de 15 ori decât Luna şi ar putea fi vizibilă în timpul zilei în emisfera nordică. Prezența ei pe cer va fi vizibilă de la sfârșitul lunii noiembrie până la începutul lui decembrie. Coada cometei se va întinde pe cer aidoma luminii unui far, deasupra orizontului, în direcția în care apune Soarele. 

La ora actuală, cometa Ison este vizibilă doar cu ajutorul telescoapelor performante, apărând ca un punct de lumină ce se deplasează lent împotriva sensului de rotație al fundalului înstelat.

La sfârșitul verii, va putea fi văzută până şi cu telescoape de slabă capacitate şi chiar binocluri. Pe lângă planeta martie va trece în luna octombrie când, se presupune că va fi vizibilă cu ochiul liber. 

Advertising