Webhosting

Red PURPLE BLACK

Domnul Goguță crede că supermarcheturile sunt inutile

Scris de 

Au înnebunit salcâmii și fiece târgoveț orășean ține să fie aproape de acest acaceu să- savureze aroma mult și bine. Am ieșit și eu să mă plimb prin parc și să număr salcâmii cu gândul la stupină și la posibilitatea unei producții rezonabile de miere de albină dacă timpul intră în acord cu floarea de salcâm. Aglomerație mare pe băncile din micuțul parc central. Întâlnindu-mă cu unul sau altul mă salut mai schimb oarece politețuri și boemii încercând să evităm discuțiile ce presupun oarece cheltuire inutilă de efort.

La vreo câteva bănci distanță respectabilul domn Goguță ține o prelegere despre binele orașului, despre cum unii răi vin să ne ia banii și despre ce bine ne este nouă așa fără ei. Cică un întreprinzător ar fi venit în orașul nostru și ne-ar fi luat moara mare cu toată averea de acolo și noroc de maimarii urbei că l-au amendat și vor să-l fugărească că altfel ar fi câștigat o avere pe pielea noastră. Văzându-mă prin preajmă nu precupețește și-mi cere confirmarea bravului său silogism.

-          Nu e așa domn profesor?! De ce avem noi nevoie de ăștia?! Nu ne e bine și fără ei?!

-          Bună ziua, domnule Bahluiescu! zic eu politicos încercând să evit o poziție la o chestiune despre care nu eram în temă.

-          Domn profesor, spuneți-le și dumneavoastră să înțeleagă și ei că nu ne trebuie supermarkete de alea unde se aduc toate prostiile cu euri. Noi avem produsele noastre sănătoase și bune. Cu gust, domle! Când muști, să simți bunătatea.

-          Așa o fi cum spui dumneata, dar nu văd de ce ar fi rău un supermarket. Oamenii ar putea să găsească într-un loc mai multe produse și poate ceva mai ieftin.

-          Adică dumneata ții cu ei?! Ăștia vor să-i falimenteze pe oamenii noștri. Ăștia vor să-i angajeze pe oameni pe mai nimic să ne cheltuim salariile la ei, să facă avere pe pielea noastră.

-          Sunt sigur că or să angajeze oameni și-i vor plăti măcar salariul minim pe economie. Dar chiar și așa oamenii vor avea un serviciu și o vor duce mai bine. Evident că vor să câștige bani, dacă investesc sume mari de bani pentru a deschide supermarketul. Cât despre ceilalți comercianți… probabil se vor adapta și se vor profila pe comercializarea a ceia ce nu se găsește în supermarket. Până la urmă sunt târgoveți și se pricep la comerț.

-          Da despre produsele cu euri ce părere aveți, doar nu vă plac roșiile alea închircite de le aruncam când eram copii?!

Goguță îmi spunea despre roșiile cherry, oarecum mai scumpe decât cele normale și foarte apreciate. Îmi aduc aminte că atunci când eram mic părinții mei puneau în grădină un strat cu ceapă, unul cu usturoi, unul cu marole și ridichi și câteva răsaduri de pătlăgele și ardei. De multe ori luau răsadurile din piață și nu nimereau soiurile mult căutate cu roșii mari și frumoase - pe timpurile alea era bun numai ce era mare și frumos, sau cât mai mare. De multe ori făceau niște roșii mici și închircite de-ți era lehamite să le culegi să faci o salată – adică se considera că nu sunt bune de nimic. Acum sunt considerat cu gust și foarte bune în sălături sau orice fel de aranjament de farfurie.

-          Dar ce? Te temi că n-ai să mai putrezești de la euri? Te-or dezgropa peste o sută de ani și te-or canoniza. Oamenii vor merge la moaștele lui Goguță. De euri nu cred că mai putem scăpa și nu le putem evita, cu sau fără supermarketuri tot produse cu conservanți, îndulcitori, coloranți și aditivi de toate soiurile.

-          Adică considerați că e bine să vină ăștia?

-          Da, cred că e bine. Vor fi locuri de muncă, vor aduce bani la bugetul local și vor transforma clădirea aia urâtă în ceva modern. De ce nu ar fi bine așa ceva?

-          Atunci, domn primar de ce l-a amendat?! Sigur încalcă legea cu ceva.

-          Cred că Primăria și Consiliul local ar trebui să-l sprijine ca să aducă investiții cât mai mari, doar așa se poate dezvolta micul nostru târg. 

L-am cam dezamăgit pe onorabilul meu amic cu reflexiile mele și i-am tăiat elanul discursului. Probabil l-am discreditat nițel în fața amicilor lui ce-i formau auditorul mărețului său discurs. Mi-am continuat plimbarea gândindu-mă că piedica democrației noastre este un reziduu comunist ce încă mai sălășluiește în noi. Încă mai credem că oamenii trebuie să trăiască și să gândească ca noi, ne speriem de ceea ce este diferit și nou și avem o doză de xenofobism cultivat de comuniști ce ne face să-i urâm pe cei ce vor să câștige legal dar nu vedem ilegalități de-alor noștri ce câștigă furând.

grafica de Miruna Condrea

Advertising