Webhosting

Red PURPLE BLACK

Transagropolis Letcani, aproape de recepția finală

Scris de 

”Transagropolis – Transfrontier Agribusiness Support” este un proiect foarte important pentru comuna Lețcani, județul Iași dar și pentru regiunea de nord-est a României, fiind primul parc agroindustrial de acest fel.  Parcul, care se află în imediata vecinătate a orașului Podu Iloaiei, își dorește să dea startul relansării agriculturii transfrontaliere, să  stimuleze producția agroalimentară și să devină astfel un pol de dezvoltare economic în județul Iasi. 

Prin această investiție, producătorii autohtoni vor putea depozita produsele agricole în spații cu temperatură controlată pe perioade mai lungi de timp, având astfel șansa să-și comercializeze produsele agricole în extra-sezon, la prețuri mai bune, și de a intra pe piața hypermarketurilor.

”Marele necaz al producătorilor noștri este acela că, din cauza lipsei spațiilor de depozitare moderne, sunt nevoiți să își vândă produsele în perioada recoltării la prețuri mici. Prin această investiție, găzduită de comuna Lețcani, venim în sprijinul acestei probleme. TransAgropolis vine în sprijinul producătorilor locali carora, în momentul de față, le este foarte greu să concureze cu marii producătorii care importă în România. ” declară primarul comunei Lețcani, domnul Stelian Turcu.

Perioada de implementare a proiectului a fost de 3 ani și a  necesitat o investiție de 4,3 mil. euro din care 1,5 mil. euro reprezintă Contribuţia Consiliului Judeţean Iaşi și 2.7 mil euro grantul UE. Necesitatea realizării  parcului agro-industrial a fost dată de lipsa unei infrastructuri de marketing pentru produsele agricole de bază, lipsa unui lanţ de prelucrare a produselor alimentare şi gradul redus de diversificare a activităţilor în mediul rural, fiind o dependenţă puternică în agricultura de subzistenţă.

Proiectul este desfasurat in parteneriat cu Consiliul Local Leţcani, Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Iaşi, Consiliul Raional Făleşti Republica Moldova, Administraţia Regională de Stat Vinnytska - Ucraina, Consiliul Raional Ungheni - Republica Moldova, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi și Consiliul Judeţean Iaşi – aplicantul proiectului. 

Grupul țintă este reprezentat de producătorii agricoli din Romania,  raioanele Ungheni si Făleşti din Republica Moldova , regiunea Vinitsa din Ucraina iar printre beneficiarii proiectului se numără 2.205.300 locuitori din aceste zone. 

“Va fi un pol județean de dezvoltare  economică în agricultură. Va stimula  productia agroalimentară, va crea  locuri de muncă, va depozita, stoca și  valorifica spre hipermarket-uri și  supermarket-uri produsele  agroalimentare la un pret mult mai mic decât  în prezent și va avea, cred eu, o eficiență  foarte bună”, a declarat Stelian Turcu, primarul comunei  Lețcani.

Advertising