Webhosting

Red PURPLE BLACK

Kinedok Podu Iloaiei - ediție specială

Scris de 

Luni, 29 august 2016, ora 20, KineDok powered by One World Romania continua la Podu Ioaiei cu a V-a proiecție, o ediție cu totul specială. De această dată, proiecția va avea loc în aer liber la Hanul Iloaiei, iar prezent la eveniment va fi chiar regizorul ceh al documentarului, Jiří Stejskal, care ne va prezenta mult premiatul său film, „Căminul meu”  realizat în 2014.

Este un eveniment foarte important pentru orașul nostru, fiind a doua proiecție de film în aer liber pe care pagina noastă împreună cu Hanul Iloaiei o oferă și prima dată cand primim  vizita unui regizor de film în comunitatea noastră.

Filmul „Căminul meu”, cel mai bun documentar la competiția Europa Centrală și de Est la AFF 2015, ne prezintă povestea Natașei, capul unei familii din Kiev, care încearcă să salveze ferma familiei, înconjurată în prezent de cartiere moderne. Mai mult, trebuie să aibă grijă de cei patru copii, de cei doi soți și de mica turmă de capre neastâmpărate. Invită alți oameni să locuiască cu ei: li se alătură un preot, care hrănește animalele, un avocat care îi ajută la procese, precum și alți chiriași, care participă la muncile agricole. Familia o susține, însă nu fiecare membru îi împărtășește țelul. Cu toții vor să-și atingă scopul, însă viața presupune compromisuri. Lupta împotriva sistemului ucrainian corupt este efortul eroic al Natașei, care trebuie să rămână în continuare și mama celor patru copii ai săi. Într-o zi casa lor este arsă. Merită să rămână acolo și să continue lupta?

Premii și Festivaluri:

IDFF Jihlava 2014, Czech Republic

One World Prague 2015, Czech Republic

Docudays Ukraine 2015 – Audience Award

goEast Wiesbaden 2015 - Honourable Mention

Finále Plzeň 2015, Czech Republic

Pärnu International Documentary and Anthropology Film Festival 2015, Estonia

Vukovar Film Festival 2015, Croatia

Der neue Heimatfilm 2015, Austria

Festival International du Film Nancy-Lorraine 2015, France

Astra Film Festival, Romania, 2015 - Best documentary - Central and Eastern European section

Artdoc fest, 2015, Russia

Docpoint Helsinki 2016, Finland 

   KineDok este un program de distributie alternativa de film documentar creativ demarat în 2015 de Asociația One World România. Programul a fost initiat de Institutul de Film Documentar din Cehia impreuna cu parteneri din alte patru tari central si est-europene (Slovacia, Ungaria, Croatia si Romania). In 2015 au fost organizate 219 proiectii in 25 de locatii din 18 orase din Romania.

           In 2016, s-au alaturat programului alte doua țări (Polonia si Norvegia)  În cadrul celei de a doua ediții 15 filme din țările participante vor fi proiectate în peste 27 de locații din 24 de orașe din România.

  Partenerii programului cred că în ţările noastre sunt oameni care au povești și ele trebuie spuse. Iar filmul documentar este o metodă potrivită de a le da glas. La noi, există oameni care vor să consume altceva decât mainstream și există și documentare foarte bune – dar nu există săli și nici răgazul pentru ca acești oameni și aceste filme să se întâlnească. De aceea, KineDok powered by One World Romania aduce filmele – uneori însoțite de regizori, protagoniști sau experți cu care să poți discuta - la pubul, în fabrica, cafeneaua sau muzeul de lângă tine.  

Intrarea este liberă, vă așteptăm cu drag!