Webhosting

Red PURPLE BLACK

Cultural Artistic

Crucea de la Holm

Scris de

Cum ieșim din Podu Iloaiei spre Iași, din zona Lukoil, pe partea dreaptă, sus pe dealul Holmului, se vede o cruce. Înaltă, semeață, care parca veghează asupra orașului.

Deplasându-ne la fața locului, la limita păduricii lui Dediu (după cum este cunoscută de localnici) cu satul Holm, de unde  orașul se vede în toată plinătatea lui oferind o panoramă deosebită, am găsit o cruce de lemn de vreo 4 metri prinsă într-o temelie de beton, cruce din lemn masiv care înfăţişează răstignirea Mântuitorului Iisus. 

Încercarea de a afla mai multe informații despre cine și de ce a ridicat acest frumos ”monument” a rămas, până acum, fără prea multe rezultate, ceea ce ne face să credem că binefăcătorul a dorit să-și păstreze anonimatul.

 

Poza panoramică:

Cuvintele noastre creează lumi, poveşti, destine

Luni, 25 mai 2015, orele 18.00, în  cadrul Săptămânii liberale, Doina Filipescu vine la Podu Iloaiei într-un eveniment cu public dedicat comunicării, intitulat “Puteri ascunse în cuvintele noastre”.

În ştiinţa şi arta comunicării, un rol important îl au cuvintele pe care le folosim. Doina Filipescu aduce perspectiva Programării Neuro-Lingvistice şi experienţa sa în calitate de trainer, coach şi terapeut.

Iată ce ne spune despre subiect:

“În conştiinţa noastră, lucrurile există când le denumim. Ne etichetăm experienţele de viaţă folosind limbajul. Iar cuvintele alese ne fixează modul de gândire, emoţiile şi fiziologia. Dăm, astfel, mesaje către subconştientul nostru care ne conduce, conform comenzilor primite, către acţiune. Fie că vrem, fie că nu, cuvintele noastre ne exteriorizează permanent lumea lăuntrică, proiectând în afară comportamente.

În întâlnirea de luni vom face împreună paşi spre o măiestrie a limbajului. Vom aborda căi de a direcţiona energia cuvintelor potrivite spre animarea contextelor prielnice rezultatelor dorite. Vom porni de la cunoaşterea puterilor ascunse în cuvinte, vom trece prin descifrarea mesajelor din spatele cuvintelor (ce se spune, mai precis?) si vom ajunge la formularea comunicărilor cu intenţie clară, pentru rezultate sustenabile.

Ne vom creşte astfel, doar în câteva ore, inteligenţa verbală, în comunicarea intra- şi inter-personală. Vom şti că, în loc de a ne lăsa dirijaţi de cuvinte ori de a ne pierde timpul în a le interpreta, să le folosim ca pe nişte vectori purtători de energie emoţională, mentală şi spirituală. Mai conştienţi în abordarea mesajelor în educaţie, instruire, relaţii, serviciul public, sănătate sau politică ori, pur şi simplu, în viaţa de zi cu zi, vom putea deveni pricepuţi într-o lingvistică a succesului şi a puterii personale, ajutând într-un mod ecologic oameni,  fapte şi vremuri bune.”

Doina Filipescu este licențiată în Automatizări şi Calculatoare, în Management Profesionist, Master Practician în NLP, în Time Line Therapy®, în Hipnoterapie şi în Coaching, Practitician Meta-Health și are o experiență îndelungată în programe de training adresate adulților ca Formator acreditat CNFPA.

A studiat cu maeștri renumiți Analiză Tranzacțională, Inteligență Emoțională şi Financiară, Gândire Creativă, Meta-Health ş.a. În ultimii ani a fost implicată, în calitate de cadru didactic invitat, în predarea unor cursuri la Universitatea Al. I Cuza din Iași.

Este autor, coautor sau traducator al unor cărți de dezvoltare personală sau management.

Evenimentul este organizat de PNL Podu Iloaiei. Sunt așteptați toţi cei interesaţi, la Pizzeria Hap-Hap pentru a savura o  porţie generoasă de… artă a comunicării!

Duminică cu Liviu Antonesei la Hanul Iloaiei

Duminică, 22 februarie, la Hanul Iloaiei a avut loc manifestarea culturală dragoste românească în „Artă plastică și poezie la Hanul Iloaiei”. În cadrul acestei manifestări protagoniștii Liviu Antonesei și Miruna Condrea împreună cu gazdele, redactorii de la Info Podu Iloaiei au oferit publicului o oază de cultură. Au fost expuse lucrări din expoziția de pictură „Esențe” a doamnei Mina Fechete și lucrări din expoziția de grafică „Exerciții în raccoursi” a Mirunei Condrea. Gazdele Răzvan Ciorpac și Cătălin Condrea au asigurat moderarea evenimentului ce a culminat cu dialogul cu Liviu Antonesei, acesta relevând momente inedite din viața personală contopită cu viața culturală ieșeană ante și post revoluție. Domnișoara Nicoleta Dabija autoarea cărții ”O lună în confesional. Convorbiri cu Liviu Antonesei” a venit în sprijinul gazdei relevând aspecte inedite din viața acestuia. Crosul cultural s-a finalizat cu un moment poetic în semnătura Liviu Antonesei și mai multe autografe pe cărțile ce au putut fi achiziționate dintr-o librărie ambulantă.

Un eveniment reușit, în cinstea sărbătorii românești închinată dragostei, într-o zi în care soarele a vrut să contrazică faptul că suntem în februarie, provocându-ne la reverie pe terasa hanului, la o cafea. Timp de peste două ore publicul a fost provocat la un alt fel de  sărbătoare, la un alt fel de a-ți petrece duminica într-un orășel unde oamenii sunt dornici de frumos și decență.

Totul s-a întâmplat la Hanul Iloaiei, un loc foarte plăcut” după cum ne spune domnul profesor Liviu Antonesei într-un articol pe Facebook. 

Mulțumim sponsorilor acestui eveniment domnul Andrei Sofrone, domnul Florin Zero, domnul Costel Tcaciuc, doamna Gabriela Condrea și gazda zilei doamna Mina Fechete.

Tradiții de anul nou în Podu Iloaiei

Scris de

În ajunul anului nou toate trupele de tradiții din orașul Podu Iloaiei se adună la Primărie pentru a primi autorizațiile de umblat cu uratul. Cu această ocazie are loc un spectacol în aer liber la care poarticipă autoritățile locale alături de toți locuitorii orașului.

În timp s-a format o competiție între cartiere, fiecare încercând să evolueze cât mai bine pentru a-și pune în valoare trupa. Rolurile trupelor sunt acompaniate de muzicanți locali, cel mai important joc fiind ”Cerbul”. În vremurile relativ recente aceste competiții culminau cu încleștarea bâtelor între mascați, acest obicei dispărând, din fericire.

An de an, trupele din Centru, Cartier, Zecime, Mahala, Budăi și Scobîlțeni încăntă audiența formată din oameni de toate vărstele cu aceste roluri care continuă tradițiile locale.

Redacția noastră a început de acum 3 ani să filmeze aceste evenimente foarte îndragite și așteptate atât de cei din oraș dar și cei plecați peste hotare care le pot urmari prin intermediul nostru. 

Vă urăm un an nou bine informat alaturi de pagina noastră! Din partea Info-Poduiloaiei, LA MULȚI ANI! 

Tradiții de iarnă în Podu Iloaiei, 31 decembrie 2014:

 

Tradiții de iarnă în Podu Iloaiei, 31 decembrie 2013: 

 

Tradiții de iarnă în Podu Iloaiei, 31 decembrie 2012: 

Ansamblul "IZVORAŞUL" premiat la Gala premiilor de excelență “AD ASTRA”

Scris de

În cadrul ediției a IV-a a Galei premiilor de excelență “AD ASTRA”, desfășurate la Palatului Copiilor, Ansamblul de dansuri populare “IZVORAȘUL”, înființat și coordonat de către profesorul coregraf Mihai Cernăuț, a fost premiat pentru rezultatele deosebite obținute în decursul ultimului an școlar 2013-2014 la concursurile, festivalurile și competițiile organizate de Ministerul Educației Naționale.

Printre aceste premii amintim:

Premiul I – Festivalul Internațional “Am fost ș-om fi”, Sighetul Marmației

Premiul II – Festivalul Internațional “În pași de dans”, Alexandria, 2013, 2014

Premiul I – Festivalul Național “La porțile apusenilor”

Premiul I – Festivalul Național “Mugurelul”, Dorohoi

Premiul I – Festivalul “Floare de tei”, Corabia, jud. Olt, 2013

Premiul II – Festivalul Național “Flori de mai”, Cluj Napoca

Premiul II – Festivalul Național “Moineșteanca”, Moinești, jud. Bacău, 2013

Premiul II – Festivalul Național “Crai nou”, Brașov, 2014

Premiul II – Festivalul Național “Lină Chiralină”, Brăila, 2014

Sursa: Paul Gherghel,

membru al Ansamblului “IZVORAȘUL”

 

Redacţia Info Podu Iloaiei îi urează felicitări maestrului Mihai Cernăuţ care prin vasta sa experienţă dar şi dăruire faţă de profesie a reuşit de 3 decenii să ne pună pe harta României şi a Europei, ajutând la conservarea culturii şi tradiţiei româneşti prin dans folcloric. Felicitări şi membrilor Ansamblului Folcloric “IZVORAŞUL” care ne-au făcut şi ne fac mândri ca suntem din Podu Iloaiei şi le dorim mult succes în continuare!