Webhosting

Red PURPLE BLACK

Cultural Artistic

Lansare de carte "Mina de gânduri" de Paul Arva

Scris de

Prezenți la acest eveniment au fost redactorul șef al editurii Adenium, Gabriel Cheșcu și autorul volumului de poeme Paul Arva. Evenimentul a fost moderat de Cătălin Condrea. Editura Adenium a devenit în scurt timp partener de nădejde în evenimentele culturale de la noi din localitate, revenind după lansarea cărții "Să mâncăm etic" și participarea cu carte la ziua copilului. De această dată a venit cu Mina de gânduri și cu un poet tânăr ca editura Adenium, dar cu foarte multă forță artistică. În spațiul evenimentului poetul Paul Arva a fost chestionat de domnul Cătălin Condrea pentru a releva din personalitatea autorului. Paul Arva s-a născut în 1973, a absolvit Facultatea de Construcții și Instalații din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. A publicat poeme în proză în revista Timpul. Mina de gânduri” este un volum care are referințe excelente, un volum care a impresionat literați, critici sau simpli cititori. În prezentarea poemelor Paul a apelat la o altă calitate extraordinară pe care o are, cea de folkist, interpretânt atât piese compuse de el dar și piese împrumutate de la prieteni.

 A fost o seară minunată, o seară în care emoția, sensibilitatea și frumosul și-au dat mâna de data asta la noi în localitate.

 

Expoziție de fotografie Podu Iloaiei de ieri si azi in imagini

Scris de

Proiectul inițiat de Info Podu Iloaiei încă de acum 2 ani își face loc în spațiul comunității noastre printr-o primă expoziție pe pereții pizzeriei Hap Hap. Până acum proiectul a fost vizibil pe pagina de facebook Podu Iloaiei dar si pe pagina de știri Info Podu Iloaiei unde au fost prezentate fotografii care au stârnit interesul dar și apreierea publicului, fapt ce ne-a încurajat să continuăm acest proiect ajuns acum în fața dvs. Aceasta expoziție a reușit să adune în echipa sa mai ales tineri: Răzvan Ciorpac, Doru Baciu, Roxana Simiciuc, Raluca Hanu, Simona Simiciuc, Nina Mandache fotografiile fiind puse la dispoziție de Dna Prostire, Tudor Alexandru, Cristi Gheorghiu, Cătălina Nichita, Florin Condrea, Paul Codru, Gabriel Stoica, Gabi Moraru.

Chiar dacă nu se vrea o lucrare științifică, acest proiect poate fi un punct de plecare în realizarea unei monografii a localității, punând la dispoziție atât fotografii document dar și legende culese de la locuitorii orașului. Ca obiectiv principal al acestui proiect se află faptul că încearcă să ne lege mai mult de comunitatea în care trăim, să o întelegem mai bine și să o respectăm mai mult. Ca valoare artistică această expoziției, ne propune un fapt cultural, ne propune să fim atenți la sensibilul de lângă noi, să respectăm ceea ce a fost și ceea ce avem. 

Pot fi întâlnite lucrări ce prezintă instituții și clădiri importante din comunitate, dar și oameni care au reprezentat foarte mult pentru Podu Iloaiei în timpurile în care au trăit. Noi ne-am propus să expunem lucrări în locații unde ne sunt porțile deschise, pentru a putea beneficia și participa la acest proiect cât mai mulți din locuitorii orașului nostru.

Vernisaj de fotografie cu lansare de carte Adenium la Podu Iloaiei

Scris de

Vineri 27 noiembrie, începând cu orele 18.30, la pizzeria Hap Hap, Info Podu Iloaiei în colaborare cu editura Adenium și PNL Podu Iloaiei organizează un important eveniment cultural pentru comunitatea noastră. Va fi vernisajul expoziției de fotografie Podu Iloaiei în imagini de ieri și de azi și lansarea volumului de versuri Mina de gânduri ale folkistului ieșean Paul Arva. Evenimentul va fi moderat de Gabriel Cheșcu redactor șef la editura Adenium, Cătălin Condrea și Răzvan Ciorpac.

Expoziția de fotografie Podu Iloaiei în imagini de ieri și de azi este un proiect ce a debutat anul trecut dar abia acum a reușit să strângă lucrări pentru a vă fi oferite delectării și studiului. Această expoziție încearcă să surprindă localitatea noastră, în diferite momente ale evoluției sale, însumând fotografii culese de la diverși concetățeni, atât din secolul trecut dar și fotografii din spațiul contemporan, pentru a reliefa transformările sau rezistența în timp ale localității. Acest proiect nu-și dorește să fie un studiu istoric chiar dacă poate fi o bază în realizarea unei monografii locale. Nu se va opri aici, va continua cu alte momente expoziționale oferite publicului local dar nu numai.

După vernisaj, Paul Arva ne provoacă la poezie și muzică. Scriitorul Ion Drăgușanul  consideră că „în volumul său de versuri Mina de gânduri ne povesteşte, modelând o poveste-idee, Paul Arva este o pasăre captivă în rotundul buimac al planetei Pământ, încearcă evadări îndrăzneţe, dar se prăbuşeşte, de fiecare dată, în sine, acolo unde există și libertatea şi sfinţenia.”

Într-un interviu dat la evenimentul zilei Loretei Popa, Paul Arva ne spune, în limbajul său poetic, cum a prins contur volumul de versuri Mina de gânduri: „m-am decis să mă desprind din propriile mele menghine și m-am aventurat în adâncul minei mele, așa cum n-am făcut-o niciodată. Cu un crez și cu o lopată, așa mi-am croit drum până la cele mai profunde simțiri ale mele. Am știut că trebuie să împlinesc această călătorie, am vrut să-mi văd sufletul mai îndeaproape. Într-o zi se va elibera din mine și am vrut să-l știu mai ușurat cumva. Încă mai am de săpat, cobor în mină și ziua și noaptea. Și de fiecare dată când ies la suprafață, privesc cerul și trag adânc aer în piept: sunt viu! Sunt viu, pe dinăuntru și pe dinafară. Și e un sentiment tare fain, mă crezi?”

Puteți vedea interviul în întregime la http://www.evz.ro/folkistul-paul-arva-platim-biruri-scuipam-seminte-si-ne-uitam-cum-se-cearta-la-televizor-vorbitorii-de-limba-romana.html

La lansarea volumului din 16 octombrie 2014 din Cafeneaua Alumini corpul R al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”,  Liviu Antonesei afirma despre carte: „Un volum bulversant – și prin ceea ce citești, dar și prin ceea ce percepi și simți în spatele textului. Dragoste și inițiere. O carte pe care n-o uiți și n-o poți uita nici dacă faci un efort de voință. Dacă veți fi atenți la titlu, copertă – gândită de Paul – și text, veți participa la un mister. Unul ocupat în egală măsură de lumini și tenebre. Bun venit, Paul Arva! De bună seamă că te vom urmări cu atenție. Eu o voi face!” 

Și noi o vom face!

Grija administrației locale pentru cultură

Scris de


            
De ce să se organizeze un festival internațional în orașul nostru dacă nimeni nu știe de el? Întrebare care i-a venit în minte oricărui poduiloian cumsecade în această după-amiază.

Astăzi, începând cu ora 16, ritmuri tradiționale etnice au fost auzite în casele locuitorilor din Podu Iloaiei din centru și nu numai.

Să fie un show electoral, să fie o chermeză privată, să fie muzica din boxele vreunui audi sau bmw? Ieșind afară, ne-am dat seama că muzica se aude din Grădina Publică. Mergând la fața locului am aflat că în orașul nostru s-a organizat un ditamai festivalul, cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Cultural Interetnic „Confluențe”, la care 120 de artiști veniți de la mii de kilometri departare (Ungaria, Germania, Polonia, Grecia, Ucraina, Serbia, Italia etc.) pentru a prezenta, unui public absent, dansuri și cântece tradiționale de pe meleagurile lor.

Un spectacol realizat de profesioniști, un spectacol bine organizat de către Asociatia Italienilor din Romania, în parteneriat cu Casea de Cultură a Studenților Iasi, Asociatia Culturală de Tineret Eventum și Primaria Municipiului Iași, finanțat de Guvernul României, prin Departamentul pentru Relații Interetnice.

De ce oare au fost cheltuiți bani guvernamentali pentru organizarea unui festival interetnic de excepție foarte important pentru cultură dacă locuitorii orașului nostru nu au fost informați pentru a fi prezenți la această manifestare așa cum e firesc în cazul oricarui spectacol? De la fața locului am observat că la spectacol au fost prezenți trecători ocazionali sau stârniți de curiozitate. Rândurile spectatorilor au fost umflate de către mebri din administrație, alături de Poliția Locală care trebuiau să asigure ordinea publică. Am fi ințeles să asigure acestă ordine dacă ar fi fost prezenți măcar o mie de spectatori.

Întâlnindu-l pe domnul profesor Mihai Cernauț, coregraful Ansamblului Izvorașul din orașul nostru, om cu experiență și expertiză în acest domeniu, ne-a spus că a venit absolut întâmplător, neștiind exact despre ce este vorba. Ne-a declarat că dacă ar fi fost anunțat, i-ar fi plăcut ca ansamblul pe care-l coordonează să danseze, măcar în deschiderea acestui spectacol.

Pentru a afla mai multe despre ce se întâmplă, am vorbit cu prezentatarea festivalului de la care am aflat că spectacolul este oferit de 120 de artiști care reprezintă 8 ansambluri etnice (germani, eleni, maghiari, poloni, ruși-lipoveni, rromi, sârbi, tătari, ucraineani și italieni) și face parte dintr-un program mai mare care s-a  desfășurat în zilele de 16 octombrie, la Casa de Cultură a Studenților din Iași, de la ora 17:00, și astazi,  17 octombrie la Podu Iloaiei , începând cu ora 16:00. Spectacolul de la Iași a fost precedat de o paradă a costumelor tradiționale care s-a desfășurat de la ora 16:00 pe traseul Bd. Ștefan Cel Mare și Sfânt  – Casa de Cultură a Studenților Iași.

Domnul primar al orasului Podu Iloaiei, prezent la manifestație s-a oferit să ne dea mai multe informații legate de eveniment. Dar nu ar fi fost mai bine dacă aceste informatii ne-ar fi fost date măcar cu o săptămână sau chiar cu o zi înainte pentru a promova acest festival unic în orașul nostru?

Ce-or fi crezut despre noi oaspeții de seamă, care au sacrificat din timpul și experiența lor, când au văzut un public atât de puțin numeros și dezorganizat? Probabil au gândit că suntem la marginea Europei. 

Un mare eșec al administrației în care marii perdanți ai acestui eveniment sunt locuitorii orașului nostru care ar fi putut să petreacă o sambătă seară alături de familie și prieteni încântându-se cu dansuri și cântece tradiționale din Europa.

,,Fericire într-un zâmbet!” la final

Scris de

           

           Iantz Florentina, coordonatorul departamentului media A.T.O.R.  filiala Holm, ne povestește ce s-a întâmplat în Tabăra ,,Fericire într-un zâmbet!” din Parohia Holm: 

În perioada 9-11 octombrie 2015, în satul Holm orașul Podu Iloaiei județul Iași a avut loc tabăra de copii și tineret „Fericirea într-un zâmbet!” organizată de A.T.O.R. Iași în parteneriat cu A.T.O.R. Holm. Cei 50 de participanți au fost împărțiți în 4 grupe, în funcție de vârstă, grupe purtând numele Maicii Domnului, a  Sfintei Parascheva, a Sfintei Filofteia și a Sfântului Nicolae, în tot acest timp fiind coordonați de un moderator.

După ce în prima zi, vineri,  a avut loc sesiunea de cunoaștere, sâmbătă în prima jumătate a zilei, activitățile s-au derulat în cadrul a 4 ateliere: comunicare, dans, cântece la chitară, pictură, alcătuire de scrisori și plicuri personalizate. Fiecare grupă trecând prin toate atelierele. În cea de-a  doua jumătate a zilei s-au desfășurat probele sportive denumite ,,Jocuri olimpice", la care participanții au trecut prin diverse probe pentru a câștiga trofeul oferit ca premiu. Spre apusul soarelui a fost pregătit un foc de tabăra în jurul căruia au fost intonate cântece la chitara, la final rostindu-se rugăciunile de seară.

Bucuria a fost încununata într-un mod deosebit, când, duminică, la Utrenie și la Sfânta Liturghie am avut în mijlocul nostru corul misionar al A.T.O.R. Iași format din 25 de tineri cu care ne-am rugat și am petrecut prima parte a zilei. În această după-amiază, tabăra s-a finalizat cu o ultimă probă denumită ,,Vânătoarea de comori”, în care participanții au pus în practică tot cea ce reprezintă lucrul în echipă.

,,Am simțit și am văzut în aceste zile ce înseamnă o Biserică vie, prin faptul că am trăit bucuria de a mă juca, de a comunica și a mă ruga împreună cu toți cei din satul meu” ne-a declarat Marius B. (13 ani). ,,Am zâmbit mult zilele acestea și acest lucru înseamnă mult pentru mine, și deasemenea, am descoperit prieteni noi printre oameni pe care ii știam mai demult” (Ștefana B., 12 ani) 

,,Aș dori să mulțumim prietenilor noștri de la A.T.O.R. Iași pentru dragostea arătată și de această dată, prin vizita surpriză din această duminică și prin momentele frumoase trăite împreună. Iar, în mod special mulțumirile noastre merg către cei care au organizat această tabără și ne-au moderat și modelat în același timp. Aici menționăm pe Daniel, Raj, Andreea, Ioana, Iustina și Miruna, care au făcut ca un week-end ploios și posomorât de toamnă să semene cu niște zile senine și călduroase de vară, iar retragerea în izolarea casei să se transforme în momente de comuniune cu adevărat sfântă.” (Pr. Ionuț Dascălu)

Redacția noastră îi felicită pe cei care au făcut posibilă această manifestare a frumosului și le dorește la multe ediții!