Webhosting

Red PURPLE BLACK

Cultural Artistic

Kinedok Podu Iloaiei - Atât de departe, atât de aproape

Scris de

Vineri, 6 mai 2016, ora 20, KineDok powered by One World Romania continua la Podu Ioaiei la pizzeria Hap Hap cu al doilea documentar din cadrul proiectului, „Atât de departe, atât de aproape”, în regia lui Jaro Vojtek, realizat în anul 2014. 

Filmul vorbește despre viața persoanelor care suferă de autism, confruntând stereotipurile despre această afecțiune, și încearcă să descopere noi perspective asupra acestei grave tulburări a psihicului uman.

Este un film neobișnuit despre atmosfera din familiile cu copii cu autism, care dezvăluie provocarea de zi cu zi a traiului alături de aceștia. Totuși filmul nu este construit pe dialoguri și mărturii, ci pe situații specifice, apărute accidental, și în care se dezvăluie problemele iubirii familiale și romantice pentru persoanele cu autism. Documentarul a fost făcut pe parcursul a șapte ani în cooperare cu Andreas Autism Centre, o organizație non-profit care oferă sprijin de specialitate substantial persoanelor cu autism, precum și familiilor acestora.

Premii:
1. EFA Awards – nomination

2. Slovak National Award Sun in a Net

Jaro Vojtek (1968, Žilina), a fost studentul lui Dušan Hanák la departamentul de regie de film documentar din cadrul Academiei de Artele Spectacolului din Bratislava (VŠMU). Lungmetrajul său de debut, My zdes (2005) a fost prezentat la festivalul de film de la Karlovy Vary și la alte festivaluri, câștigând numeroase premii, cum ar fi marele premiu la One World International Film Festival din Praga, în anul 2006. Al doilea să film, Hranica (Border), a avut premiera la festivalul de film documentar Jihlava, unde a și câștigat premiul pentru cel mai bun documentar est-european. A mai fost, de asemenea, prezentat și la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam.
Cigáni idú do volieb (Gypsies Go to the Elections, 2012) a avut proiecții în cadrul mai multor festivaluri internaționale de film, cum ar fi cel de la Varșovia, Jakarta sau Minsk și a câștigat premiul Silver Eye Special Jury Prize la Jihlava. 

KineDok este un program de distributie alternativa de film documentar creativ demarat în 2015 de Asociația One World România. Programul a fost initiat de Institutul de Film Documentar din Cehia impreuna cu parteneri din alte patru tari central si est-europene (Slovacia, Ungaria, Croatia si Romania). In 2015 au fost organizate 219 proiectii in 25 de locatii din 18 orase din Romania.

           In 2016, s-au alaturat programului alte doua țări (Polonia si Norvegia)  În cadrul celei de a doua ediții 15 filme din țările participante vor fi proiectate în peste 25 de locații din 22 de orașe din România.

Partenerii programului cred că în ţările noastre sunt oameni care au povești și ele trebuie spuse. Iar filmul documentar este o metodă potrivită de a le da glas. La noi, există oameni care vor să consume altceva decât mainstream și există și documentare foarte bune – dar nu există săli și nici răgazul pentru ca acești oameni și aceste filme să se întâlnească. De aceea, KineDok powered by One World Romania aduce filmele – uneori însoțite de regizori, protagoniști sau experți cu care să poți discuta - la pubul, în fabrica, cafeneaua sau muzeul de lângă tine. 

Intrarea este liberă, vă așteptăm cu drag!

Podu Iloaiei, pe harta internationala a comunitatii Kinedok

Scris de

Astăzi, 8 aprilie, de ziua internațională a romilor, în cadrul KineDok a fost proiectat filmul Toto și surorile lui. La eveniment au participat din partea Clubului Cinefililor Iași, Octavian Stoica care a vorbit despre proiect, desfășurarea în prima ediție și impactul social al documentarelor prezentate în cadrul proiectului. După vizionarea filmului, consiliera pentru problemele romilor, Elena Călin, a vorbit despre 8 aprilie, Ziua Internațională a Romilor și impactul proiecției vizionate. Invitatul special, Raluca Negulescu, directorul executiv al organizatiei nonguvernamentale Policycenter, a intrat in direct prin intermediul Skype și ne-a vorbit despre culisele realizării documentarului, intrând în discuții cu invitații.

Un prim documentar puternic, o seară emoționantă în urma careia orașul nostru apare pe harta internațională al comunității KineDok, comunitate prezentă în Slovacia, Cehia, Ungaria, Croația, Polonia, Norvegia și România.

http://kinedok.net/places?locale=ro  

Echipa Info Podu Iloaiei, Cătălin Condrea, Răzvan Ciorpac și Roxana Simiciuc vă mulțumește pentru prezență și vă așteaptă la evenimentele viitoare.

Kinedok Podu Iloaiei - Toto si surorile lui

Scris de

Vineri, 8 aprilie 2016, ora 19  începe KineDok powered by One World Romania ediția a 2-a la Podu Ioaiei la pizzeria Hap Hap. Va fi proiectat primul documentar din cadrul proiectului, „Toto și surorile lui” (Toto and his Sisters), în regia Alexander Nanau, realizat în anul 2014. 

Alexander Nanau ne aduce incredibila poveste de familie a lui Toto (10 ani) și a surorilor lui, Ana (17) și Andreea (15). În timp ce mama lui e la închisoare, Toto locuiește cu surorile lui într-un mediu bolnav unde maturizarea prematură este inevitabilă. Băiatul își găsește refugiul în dans, învață să citească și să scrie reușind astfel sa evadeze câte puțin din anturajul în care a crescut. Surorile lui încearcă să țină familia unită într-o lume care a uitat de mult ce înseamnă inocența copilăriei. Ce se întâmplă când descoperim că putem să ducem o viață mai bună decât pot să ne ofere părinții noștri?

PREMII SI FESTIVALURI
2015 - Tribeca Film Festival, SUA
2015 - Festival Premiers Plans d'Angers, Franta, Grand Jury Prize
2015 - International Film Festival Rotterdam, Olanda
2014 - Silver Eye Awards, Republica Ceha, Best Eastern European Feature Documentary
2014 - DOK Leipzig, Germania, Ecumenical Jury and Trade Union Prizes
2014 - Festival dei Popoli, Italia, Audience Award
2014 - Stockholm International Film Festival, Suedia
2014 - Warsaw Film Festival, Polonia, Best Documentary
2014 - Zurich Film Festival, Elvetia, Best International Documentary
2014 - San Sebastian Film Festival, Spania

Regizorul Alexandru Nanau este născut pe 18 mai 1979 în România, a studiat regia la Deutsche Film - und Fernsehakademie Berlin. A devenit un nume în lumea germană de teatru și film lucrând ca prim asistent de regie și regizor second. Printre filmele pe care le-a regizat și le-a produs se numară documentarul „Peter Zadek pune în scena Peer Gynt” (2006), prezent la numeroase festivaluri internaționale și distribuit în toate cinematografele din Germania. A semnat și documentarul „Lumea vazuta de Ion. B” cu care a câștigat un premiu Emmy. (cinemagia.ro)

Invitati, Elena Călin, consilier pe problemele romilor în Podu Iloaiei, iar din partea Clubului Cinefililor Iași http://clubul-cinefililor.blogspot.ro/, Octavian Stoica care ne va pune în temă cu obiectivele proiectului KineDok și mesajul documentarului proiectat. 

KineDok este un program de distribuție alternativă de film documentar demarat în 2015 de Asociația One World România. Programul a fost inițiat de Institutul de Film Documentar din Cehia împreună cu parteneri din alte patru țări central și est-europene (Slovacia, Ungaria, Croația și România). În 2015 au fost organizate 219 proiecții în 25 de locații din 18 orașe din România. Intrarea este liberă.

Proiect international de proiectie de film in Podu Iloaiei

Scris de

KineDok este un program de distribuție alternativă de film documentar demarat în 2015 de Asociația One World România.

Programul a fost inițiat de Institutul de Film Documentar din Cehia împreună cu parteneri din alte patru țări central și est-europene (Slovacia, Ungaria, Croația și România). În 2015 au fost organizate 219 proiecții în 25 de locații din 18 orașe din România.

În urma activităților desfășurate în cadrul Info Podu Iloaiei, am fost aleși ca parteneri în acest proiect internațional datorită perseverenței și seriozității în promovarea valorilor civice.

Ca urmare, un punct de proiecție în acest program este orașul nostru, având ca parteneri Info Podu Iloaiei și Pizzeria Hap Hap, locație care a fost alături la majoritatea evenimentelor pentru tineri sau culturale derulate de noi.

Proiectul se va desfășura pe parcursul a 8 luni, începând cu data de 1 aprilie. În această perioadă vor fi derulate un număr de 8 filme, câte unul în fiecare lună după următorul program 08.04.2016, 06.05.2016, 03.06.2016, 29.07.2016, 05.08.2016, 02.09.2016, 21.10.2016, 04.11.2016.

 Scopul acestui program este acela de a ajunge mai aproape de oameni. Filmele vorbesc despre oamenii de lângă noi și problemele lor, iar documentarele ajung rar în sălile de cinema, astfel, formându-se un zid între populație și cultură. 

KineDok vine în cluburi, în galerii, în cafenele și mansarde locale, tot ca o formă colectivă de experimentare a filmului făcând astfel arta mai accesibilă.

Un proiect inedit, un proiect cultural, un proiect pentru orașul nostru. Sunteți invitați să participați, să vizionați cele mai bune documentare ale Europei în acest moment.

Masă rotundă cu seniorii orașului, despre istoria postbelică a localității Podu Iloaiei

Scris de

Sâmbătă, 20 februarie ora 18, la Pizzeria Hap Hap va avea loc o întâlnire cu seniori ai orașului nostru despre istoria postbelică a localității Podu Iloaiei.

Protagoniștii întâlnirii sunt domnul Mișu Belinchi, primar al comunei Podu Iloaiei în perioada comunistă între anii 1968-1979, contabil de meserie, secretar de primărie 9 ani, Florin Condrea, primul primar ales după revoluție, profesor de matematică la școala din localitate, director al școlii și înainte și după revoluție, directorul Căminului Cultural în anii 80, președinte al Cenaclului Cultural Arcadele și Vasile Istrate, fotograful orașului de mai bine de 30 de ani.

Evenimentul este organizat de Info Podu Iloaiei cu sprijinul Pizzeriei Hap Hap.

În cadrul evenimentului vor fi inițiate discuții despre evenimente, construcții și oameni din localitatea noastră, amintite în cadrul proiectului Istoria orașului în imagini, proiect marcat pe pagina de Facebook Podu Iloaiei și în expoziția de fotografie inițiată pe 27 noiembrie 2015 deschisă publicului pe pereții Pizzeriei Hap Hap.

Realizatorii proiectului, Cătălin Condrea și Răzvan Ciorpac, își doresc să dezvolte un spațiu cultural local, încercănd să renască valori locale din cursul timpului. 

Sunt așteptați oamenii dornici să afle cum a fost localitatea noastră înainte de revoluție. Intrarea este liberă.