Webhosting

Red PURPLE BLACK

Cultural Artistic

Orașul nostru la centenar România

Scris de

Centenar România ar trebui să însemne ceva foarte important pentru fiecare român în parte pentru că sărbătorim însăși esența sipiritului național, unirea tuturor teritoriilor românești în ceea ce numim de atunci România Mare sau România Dodoloață după cum reproduce Lucuan Blaga în „Hronicul şi cântecul vârstelor”. Ce facem noi, locuitorii acestui orășel, în acest an cu mare încărcătură?!

Cred că ar trebui să ne căutăm identitate, cred că ar trebui să ne găsim numitorul comun și să realizăm în loc să ne negăm unul pe altul.

Am putea să relevăm, prin manifestări culturale, personalități care s-au născut, au trăit și au avut o însemnătate deosebită în comunitatea locală sau în viața publică națională. Am putea numi străzi și parcuri cu numele lor. De exemplu am putea numi Parcul central, primar Nicolae Gheorghiu sau am putea avea străzi ca Strada Dan Laurențiu, Strada familia doctor Mârțu, Strada preot Vespasian, Strada George Văideanu sau Strada Petru Aruștei. Poate așa reușim să-i readucem în memoria oamenilor.

Am putea să ne punem în valoare istoria locală, să ne punem în valoare monumentele istorice și să încercăm să ne creăm cultura locală.

Monumente de arhitectură:

·        Fost han, fost spital, astăzi???, clădire datată în anul 1830 aflată în curtea spitalului. cod IS-II-m-B-04222.

·        Biserica „Sf. Nicolae” atestătă în anul 1932, cod IS-II-m-B-04221.

·        La 300 m de sat, pe partea de S a "Dealului Holm", spre Bahlui sit arheologic cu vestigii din neoliticul timpuriu, eneolitic, epoca bronzului, sec. IV p. Chr. Epoca daco-romană, sec. XIV-XVII epoca medievală.

·        Gara Podu Iloaiei, datată din 1889. Cod IS-II-m-B-04223

Am putea face ceva cât de mic care să ne mai unească, care să ne aducă aminte că aici între Bahluiuri ne avem doar pe noi și este important să învățăm să trăim împreună.

Seară de folk și lansare de carte cu iz local

Scris de

Onorabilul nostru prieten, domnul Goguță Bahluiescu, concetățean de seamă în mica noastră urbe, nu a reușit să se îmbogățească, nu a reușit să ajungă mare politician, nu a primit nicio moștenire dar tot a reușit să devină celebru. A devenit personaj de carte!

Haideți să îl cunoașteți mai bine, deslușindu-l în scrierea lui Cătălin Condrea și grafica Mirunei Condrea adunate în cartea „Goguță Bahluiescu – Istoria omului de vază al orașului”. Lansarea cărții va avea loc sâmbătă, 7 octombrie 2017, începând cu orele 17 într-o seară de folck și pamflet, la Pizzeria Hap Hap.

Invitatul serii va fi domnul Ion Chiriac, folkist renumit fiiind cunoscut de la Cenaclul Flacăra, fiiind unul dintre frații Chiriac ce interpretau superba piesă „Trandafirul albastru”. Cu această ocazie va lansa și un album de muzică folk. 

În cadrul lansării de carte va vorbi domnul Gabriel Cheșcu directorul departamentului Iașul Centenar, din cadrul Primăriei Iași, redactor șef la Adenium și la revista culturală Timpul. Domnul Doru Aftanasiu, actor la TNI, ne va citi din carte prin intermediul unei înregistrări special reallizată. Evident alături de public vor fi cei doi autori și cei ce au susținut acest proiect Răzvan Ciorpac și Vali Lupu.

Regizorul Jiří Stejskal va veni în Podu Iloaiei

Scris de

La evenimentul KineDok powered by One World Romania de luni, 29 august, de la Hanul Iloaiei, va fi prezent regizorul filmului documentar, realizat în 2014, „Căminul meu”, film ce a primit premiul pentru cel mai bun film la AFF 2015. 

Jiří Stejskal a absolvit Universitatea Thomas Batea din Zlin (Cehia) în 2008, ca specialist audiovisual.  Și-a continuat studiile în domeniul filmului baltic și media în Tallin (Estonia), unde a obținut masterul în regie de film. S-a întors apoi în Zlin pentru a doua diplomă de master, pe montaj și sunet.

Scurt-metrajele sale au fost apreciate la numeroase festivaluri de film. ,,Pit-Hole” a fost cel mai premiat film documentar ceh la nivel internațional în 2011. În 2014 a terminat documentarul de lung-metraj ,,My Home’’ (,,Căminul meu’’) care încă se află în circuitul festivalurilor.

A montat documentare pentru Televiziunea Cehă (Islám po Česku, Kultura.cz, Notes, Objektiv) și lung-metrajul ,,Smichov place, Brooklyn spi” al regizorului Dodo Gombár. A realizat video-uri și fotografii pentru proiectul faithfuliremain.com.  Lucrează la proiecte împreuna cu HBO și companii de producție de film cehe. A organizat expoziții de fotografie (Iceland nature, Estonia – Eestory , Kyrgyzstan people and nature) și a publicul articole despre călătorii (iDnes-Chernobyl, iDnes-Estonia, Reflex). 

După proiecția filmului invitatul evenimentului va sta la o discuție liberă cu participanții despre tema filmului, modalitatea de realizare, importanța acestuia în cinematografia de specialitate, etc.

Kinedok Podu Iloaiei - ediție specială

Scris de

Luni, 29 august 2016, ora 20, KineDok powered by One World Romania continua la Podu Ioaiei cu a V-a proiecție, o ediție cu totul specială. De această dată, proiecția va avea loc în aer liber la Hanul Iloaiei, iar prezent la eveniment va fi chiar regizorul ceh al documentarului, Jiří Stejskal, care ne va prezenta mult premiatul său film, „Căminul meu”  realizat în 2014.

Este un eveniment foarte important pentru orașul nostru, fiind a doua proiecție de film în aer liber pe care pagina noastă împreună cu Hanul Iloaiei o oferă și prima dată cand primim  vizita unui regizor de film în comunitatea noastră.

Filmul „Căminul meu”, cel mai bun documentar la competiția Europa Centrală și de Est la AFF 2015, ne prezintă povestea Natașei, capul unei familii din Kiev, care încearcă să salveze ferma familiei, înconjurată în prezent de cartiere moderne. Mai mult, trebuie să aibă grijă de cei patru copii, de cei doi soți și de mica turmă de capre neastâmpărate. Invită alți oameni să locuiască cu ei: li se alătură un preot, care hrănește animalele, un avocat care îi ajută la procese, precum și alți chiriași, care participă la muncile agricole. Familia o susține, însă nu fiecare membru îi împărtășește țelul. Cu toții vor să-și atingă scopul, însă viața presupune compromisuri. Lupta împotriva sistemului ucrainian corupt este efortul eroic al Natașei, care trebuie să rămână în continuare și mama celor patru copii ai săi. Într-o zi casa lor este arsă. Merită să rămână acolo și să continue lupta?

Premii și Festivaluri:

IDFF Jihlava 2014, Czech Republic

One World Prague 2015, Czech Republic

Docudays Ukraine 2015 – Audience Award

goEast Wiesbaden 2015 - Honourable Mention

Finále Plzeň 2015, Czech Republic

Pärnu International Documentary and Anthropology Film Festival 2015, Estonia

Vukovar Film Festival 2015, Croatia

Der neue Heimatfilm 2015, Austria

Festival International du Film Nancy-Lorraine 2015, France

Astra Film Festival, Romania, 2015 - Best documentary - Central and Eastern European section

Artdoc fest, 2015, Russia

Docpoint Helsinki 2016, Finland 

   KineDok este un program de distributie alternativa de film documentar creativ demarat în 2015 de Asociația One World România. Programul a fost initiat de Institutul de Film Documentar din Cehia impreuna cu parteneri din alte patru tari central si est-europene (Slovacia, Ungaria, Croatia si Romania). In 2015 au fost organizate 219 proiectii in 25 de locatii din 18 orase din Romania.

           In 2016, s-au alaturat programului alte doua țări (Polonia si Norvegia)  În cadrul celei de a doua ediții 15 filme din țările participante vor fi proiectate în peste 27 de locații din 24 de orașe din România.

  Partenerii programului cred că în ţările noastre sunt oameni care au povești și ele trebuie spuse. Iar filmul documentar este o metodă potrivită de a le da glas. La noi, există oameni care vor să consume altceva decât mainstream și există și documentare foarte bune – dar nu există săli și nici răgazul pentru ca acești oameni și aceste filme să se întâlnească. De aceea, KineDok powered by One World Romania aduce filmele – uneori însoțite de regizori, protagoniști sau experți cu care să poți discuta - la pubul, în fabrica, cafeneaua sau muzeul de lângă tine.  

Intrarea este liberă, vă așteptăm cu drag!

Kinedok Podu Iloaiei - "Miss Roma la scoala"

Scris de

Vineri, 3 iunie 2016, ora 20, KineDok powered by One World Romania continua la Podu Ioaiei la pizzeria Hap Hap cu al treilea documentar din cadrul proiectului, „Miss Roma la scoala”, un film din 2015 având regia semnată de Vesna Cudic.

În fiecare vară, o mână de fete rome curajoase se înscriu într-un concurs de frumusețe pentru a obține titlul de Miss Roma. Dar dacă visul lor nu este să primească o cerere în căsătorie, ci să meargă la liceu și să obținăo diplomă? Le urmărim în parcursul lor, pe măsură ce se descoperă.

În timpul celor patru ani de filmări, cele trei fete sunt urmărite în încercarea lor de a face față provocărilor vieții de liceu.Ele trebuie să jongleze cu temele, Facebook-ul, examenele de final de an și viața amoroasă. Cum restul colegelor lor rome au copii și nu e nimeni care să le ofere un alt exemplu, își vor urma ele visul până la capăt? Le așteaptă multe provocări.

Premii:

1. ZileleFilmului Croat 2015 - Human Rights and Ethics Jury Award for Best Film and the audience Award for Best Film;

 2. Liburnia Film Festival 2015 - Festival Prize. 

Vesna Cudic a absolvit  Scoala Nationala de Film si Televiziune, a castigat Premiul Societatii Regale de Televiziune, bursa Fujifilm, doua premii pentru doua reclame Kodak si numeroase premii la festivaluri de film printre care: Berlinale Talent Campus și Guiding Lights alumni.

Scurtăbiografie a regizoarei: http://www.casarotto.co.uk/assets/x/50983.pdf

KineDok este un program de distributie alternativa de film documentar creativ demarat în 2015 de Asociația One World România. Programul a fost initiat de Institutul de Film Documentar din Cehia impreuna cu parteneri din alte patru tari central si est-europene (Slovacia, Ungaria, Croatia si Romania). In 2015 au fost organizate 219 proiectii in 25 de locatii din 18 orase din Romania.

           In 2016, s-au alaturat programului alte doua țări (Polonia si Norvegia)  În cadrul celei de a doua ediții 15 filme din țările participante vor fi proiectate în peste 27 de locații din 24 de orașe din România.

Partenerii programului cred că în ţările noastre sunt oameni care au povești și ele trebuie spuse. Iar filmul documentar este o metodă potrivită de a le da glas. La noi, există oameni care vor să consume altceva decât mainstream și există și documentare foarte bune – dar nu există săli și nici răgazul pentru ca acești oameni și aceste filme să se întâlnească. De aceea, KineDok powered by One World Romania aduce filmele – uneori însoțite de regizori, protagoniști sau experți cu care să poți discuta - la pubul, în fabrica, cafeneaua sau muzeul de lângă tine.  

Intrarea este liberă, vă așteptăm cu drag!

 

Page 1 of 9