Webhosting

Red PURPLE BLACK

Roxana Simiciuc

KineDok este un program de distribuție alternativă de film documentar demarat în 2015 de Asociația One World România.

Programul a fost inițiat de Institutul de Film Documentar din Cehia împreună cu parteneri din alte patru țări central și est-europene (Slovacia, Ungaria, Croația și România). În 2015 au fost organizate 219 proiecții în 25 de locații din 18 orașe din România.

În urma activităților desfășurate în cadrul Info Podu Iloaiei, am fost aleși ca parteneri în acest proiect internațional datorită perseverenței și seriozității în promovarea valorilor civice.

Ca urmare, un punct de proiecție în acest program este orașul nostru, având ca parteneri Info Podu Iloaiei și Pizzeria Hap Hap, locație care a fost alături la majoritatea evenimentelor pentru tineri sau culturale derulate de noi.

Proiectul se va desfășura pe parcursul a 8 luni, începând cu data de 1 aprilie. În această perioadă vor fi derulate un număr de 8 filme, câte unul în fiecare lună după următorul program 08.04.2016, 06.05.2016, 03.06.2016, 29.07.2016, 05.08.2016, 02.09.2016, 21.10.2016, 04.11.2016.

 Scopul acestui program este acela de a ajunge mai aproape de oameni. Filmele vorbesc despre oamenii de lângă noi și problemele lor, iar documentarele ajung rar în sălile de cinema, astfel, formându-se un zid între populație și cultură. 

KineDok vine în cluburi, în galerii, în cafenele și mansarde locale, tot ca o formă colectivă de experimentare a filmului făcând astfel arta mai accesibilă.

Un proiect inedit, un proiect cultural, un proiect pentru orașul nostru. Sunteți invitați să participați, să vizionați cele mai bune documentare ale Europei în acest moment.

Joi, 25 Februarie 2016 18:17

Mărțișoare pentru cei dragi

Într-un comunicat de presă venit pe adresa redacției ni s-a transmis că:

Sâmbăta aceasta, 27 februarie, între orele 14:00 și 16:00, va avea loc, la inițiativa Organizației femeilor liberale (OFL Podu Iloaiei) în colaborare cu TNL Podu Iloaiei, un atelier de creație cu tema ,,Mărțișoare pentru cei dragi”.

La început mărțișorul era simbolizat printr-o monedă, apoi sub forma unor mici pietre de râu vopsite în alb și roșu înșirate pe o ață. Astăzi, din mărgele colorate, ceramică, flori, figurine, carton, hărtie, nasturi, ață, confecționăm mărțișoare pe care le oferim celor dragi.

Activitatea se va desfășura la Clubul Copiilor din Podu Iloaiei, iar copiii vor lucra indrumati de persoane abilitate, implicate si in alte actiuni civice desfasurate in comunitate.

 Evenimentul este la a II a ediție, fiind sponsorizat de SC Alexa Grup Invest SRL.

Marți, 15 Decembrie 2015 17:13

Încă o lovitură marca Apavital

După câteva săptămani bune de când apa este întrerupta în mod constant în cate o zi din săptămână, cei de la Apavital au decis că apa nu este atât de importantă(mai ales când sărbatorile ne bat la ușă). Astfel, au taiat conducta greșită, lăsând fără apa mai multe blocuri din orașul nostru. Bineînțeles, problema s-a promis a fi remediată astăzi până la ora 17:00, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Președinții Asociațiilor numărul 1 și 2 nu au fost informați în legătură cu această dificultate, fapt ce nu ne surprinde, având în vedere neprofesionalismul de care dau dovadă autoritățile locale și angajații de la Apavital.

Domnul primar a fost contactat de un cetățean al orașului în cursul zilei de azi, iar răspunsul acestuia a fost previzibil: ,,eu nu sunt angajat al Apa Vital”.

Oamenii sunt revoltați și uimiți de incompetența unor oameni calificați în acest domeniu. Sperăm ca până de Crăciun să se rezolve această problemă fără a fi taiate și alte conducte.

 

Luni, 14 Decembrie 2015 23:35

Deschiderea licitației

În fiecare an, vin sărbătorile iernii, cu zăpezi și cu nopți înstelate, cu vise și nostalgii, cu clipe în care, mai mult ca oricând ne place să ne întoarcem în amintirile copilăriei, cu sănii și alaiuri de colindători, cu bucuria unei vieți în care grijile și tristețile nu-și aveau locul, cu visele pline de zurgălăi în alaiul cărora trebuia să vină, pe o sanie trasă de reni, Moș Crăciun- cel atât de așteptat și de încărcat de daruri. 

De aceea, duminică, 13 decembrie,  am dat startul licitației caritabile prin care ne dorim să ajutăm  câteva familii neajutorate din orașul nostru.  Licitația a fost animata de momentele copiilor ce s-au pregatit cu sârguință să își încânte părinții și invitații prin dansuri magice, colinde, cântece și poezii.

Emoțiile și-au spus cuvântul, însă atât licitația cât și spectacolul copiilor au fost un adevărat succes, reușind să strângem 1060 RON oferiți de oameni cu sufletul mare care își doresc  ca și copiilor fără noroc să le aducă Moșul un cadou.

Invitații au fost receptivi și au participat activ la licitația propriu-zisă, fiind un eveniment inovativ si unic în orașul nostru. Persoana care a licitat cel mai mult a primit la sfărșit din partea tinerilor și a Clubului Copiilor ,,Adjudecătorul” și un îngeraș, ambele create de copii și tineri deopotrivă.

Nu trebuie să omitem faptul că strângerea de fonduri va continua pe parcursul acestei săptămâni, iar produsele vor putea fi achiziționate de la sediul PNL Podu Iloaiei.

 

Vă aștepăm cu drag !

 

Vin sărbătorile de iarnă. Toți ne bucurăm de căldura căminului alături de familie și prieteni. Dar cel mai mult ne bucurăm de cadourile primite de la Moș Crăciun (nenea ăla bătrân, îmbrăcat în roșu cu mustăți, barbă și plete albe, care vine greoi cu sania plină de cadouri, trasă de reni, la toți copiii). Acesta este misterul Crăciunului așa cum îl știm, și bucură toți oamenii.

Din păcate, această bucurie nu vine la toți. E nevoie de noi, cei care putem face ca această bucurie să fie bucuria Crăciunului pentru mai mulți copii. În orașul nostru copiii, tinerii și un grup de profesori(de la Clubul Copiilor) s-au gandit că magia Crăciunului poate ajunge și în casele celor cu mai puțin noroc. Astfel proiectul ,,Copiii ajută copii” vă propune să licitați pentru un obiect făcut în atelierele de lucru de la Clubul Copiilor, un aranjament de sărbători, un glob în pomul de crăciun, oameni de zăpadă, clopoței cu clinchet cristalin etc, pentru a putea cumpăra un cadou magic copiilor ,,uitați” de Moș Craciun.

Pentru a veni  în sprijinul copiilor care au nevoie de dumneavoastră, vă invităm duminică, 13 Decembrie, începând cu ora 12:30, intrarea prin față, pentru a licita pentru unul dintre frumoasele obiecte făcute cu migală de copiii și tinerii din orașul nostru.

În preambulul licitației veți primi un cadou făcut de elevii Clubului Copiilor, ambalat în colinde, dans modern și popular.

Cei ce organizăm aceast proiect vă propunem ,,Ruga copilului din noi”:

Nu am vrut decât să mă iubești Doamne

Să mă iubești acolo unde trăiesc

Să mă iubești în viața mea îngrozitoare

Să mă iubești pentru că nimeni nu mă iubețte

Și pentru că nu mi-a spus nimeni asta

 

Nu am vrut să fiu favoritul tău

Am vrut doar să știi că exist și sunt al tău

Am vrut doar să simt că mă încălzește grija ta

Am vrut doar să știi că sunt

Așa cum sunt toți ceilalți

 

Nu am vrut decât să mă iubești Doamne

Acolo în infern

Acolo unde nu știu de ce am ajuns

Și toți îmi spun că sunt rău

Și nici eu nu mai știu ce sunt: bun sau rău

Acolo vreu să mă iubești Doamne

Că sunt al Tău

 

Nu vreau decât să mă iubești Doamne

Că eu nu știu

Că eu doar vreau și nu știu

Că eu am învățat doar că oamenii sunt așa cum sunt

Și nici măcar nu știu ce înseamnă să fii bun cu mine

Doar atât vreau Doamne

Să mă iubești.  ( versuri oferite de Cătălin Condrea )

Grăbiți-vă, caci sunt produse unicat ce vă vor lumina viața în acest Crăciun.

Pentru realizarea acestor lucruri minunate s-au implicat mâinile tinerilor din TNL Podu Iloaiei: Doru Alexandru Baciu, Roxana Simiciuc, Raluca Hanu, Laura Voion, Simona Simiciuc,Ionuț Drumea Alexandru Voion, Vlad Rîșcanu, Nicu Voion, Andrei Iacob, Iliuță Cristian, Iliuță Coceriu, Cozmin Baciu, Bogdan Rusu, Lucian Ichim, Cătălin Voion, Liviu Sîrghe conlucrănd cu profesorii Clubului Copiilor, Rodica Apolozan, Iuliana Nica, Ionela Gheorghiu, Mina Fechete. Mâinile importante care au produs frumusețile supuse licitației aparțin copiilor de la cercurile ,,Fantezie”, ,,Agrobiologie”, ,,Pictură”, ,,Fizică aplicată” și alți copii cu sufletul alături de semenii lor.

Sponsori/Parteneri: Clubul Copiilor Podu Iloaiei, Info-Podu Iloaiei, PNL Podu Iloaiei, Grup Alexa Invest

Puteți urmări evoluția proiectului pe pagina noastră și: https://www.facebook.com/Copiii-ajut%C4%83-copii-1016387341764930/?fref=ts

Marți, 08 Decembrie 2015 19:47

,,Copiii ajuta copii” ia amploare

 

Proiectul tinerilor din orașul nostru a avansat considerabil in ultima saptămână. Acest lucru poate fi urmărit pe pagina oficială de facebook a acțiunii caritabile ,,Copiii ajută copii” ( https://www.facebook.com/Copiii-ajut%C4%83-copii-1016387341764930/ ). Atelierele de creație au fost susținute de data aceasta la Clubul Copiilor atât de copiii voluntari cât și de tinerii liberali al căror singur scop este acela de a ajuta fară a cere ceva în schimb. Micuții artiști, elevi din orașul nostru, au fost coordonați de domnișoara profesor Rodica Apolozan și de doamna professor Iuliana Nica, reușind să creeze produse minunate prin multă muncă si punând suflet în fiecare dintre ele. Printre produsele create de copii se numară: oameni de zăpadă, brăduți, globuri, clopoței si multe altele, toate făcute de mânuțele lor.Dorința noastră este să atragem cât mai multe persoane cu sufletul mare și mintea deschisă care să ne ajute să ajutăm, deoarece Crăciunul ar trebui să fie un prilej de bucurie atât pentru cei înstăriți cât și pentru cei nevoiași.

Duminică, 06 Decembrie 2015 22:26

Emoții pentru elevii claselor a VIII-a

Luni, 7 decembrie și miercuri 9 decembrie, elevii clasei a VIII-a ai Școlii Gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza” din Podu Iloaiei vor susține simularea pentru Evaluarea națională la disciplinele Limba și literatura română și  Matematică. Simularea va fi susținută începând cu ora 9:00, iar timpul de  rezolvare al subiectelor va fi de două ore. 

Le urăm mult succes !

Luni, 07 Septembrie 2015 20:41

La mulți ani de Sfânta Maria!

               Sfânta Maria Mică este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a început la 1 septembrie şi totodată cea mai mare sărbătoare a toamnei.

Fecioara Maria s-a născut în familia sfinţilor  Ioachim şi Ana. Aceştia, deşi înaintaţi în vârstă, s-au rugat cu tărie pentru a avea un prunc. Tradiţia spune că Îngerul Gavriil i-a vestit că ruga lor a fost ascultată şi că Dumnezeu le va da cel mai de preţ dar, un prunc, ales al Domnului, pe care au botezat-o Maria.

De Naşterea Maicii Domnului, bărbaţii nu meșteresc și nu fac treaba în gospodărie, iar femeile nu cos şi nu spală rufe. Se spune că femeile care își doresc un copil trebuie să se roage la Maica Domnului pentru că vor fi ascultate și Dumnezeu le va da un copil așa cum le-a dat lui Ioachim și Ana.
               Sărbătoarea Sfânta Maria Mică reprezintă granița dintre vara şi toamnă, momentul în care se dă startul lucrărilor agricole de toamnă şi momentul în care noul anotimp se instalează.
Nașterea Maicii Domnului este ziua în care unele păsări îşi pregătesc călătoria spre ţările calde, iar gazele şi reptilele se retrag în pământ. Plantele nu mai sunt bune de leac şi îşi pierd puterile tămăduitoare. Vremea începe să se strice, devenind capricioasă şi mai răcoroasă. Începe culesul viilor, al unor fructe şi plante medicinale, bătutul nucilor, recoltarea ogoarelor, semănatul cerealelor de toamnă.
               De Sfânta Maria Mică nu este voie să aprinzi focul. Cei care mănâncă gătit la foc în aceste zile pot atrage asupra lor boli care îi pocesc. Se aprinde candela în dreptul icoanei Maicii Domnului şi se lasă să ardă pe tot parcursul sărbătorii.
             Potrivit tradiţiei, de Nașterea Maicii Domnului se fac pelerinaje la mănăstiri şi se duc la biserică fructe, pâine şi lumânări, pentru a fi sfinţite. Credincioşii merg de dimineaţa la biserică, pentru a asculta slujba şi pentru a se închina la icoana Maicii Domnului.

                În România, peste 1.800.000 de femei poartă numele de Maria, Mărioara, Mariana şi în jur de 400.000 de bărbaţi se numesc Marian sau Marin. 

                La multi ani Maria, Mioara, Mara, Marina, Marian, Marin! Redacția noastră vă urează o zi veselă alaturi de cei dragi!