Webhosting

Red PURPLE BLACK

Razvan Ciorpac


           Astăzi, 7 aprilie 2015, între orele 9-11,30, elevii de la clasele a VII-a și a VIII-a de la Școala Gimnazială ”Al. I. Cuza” Podu Iloaiei au participat în cadrul Programului ”Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!” la o activitate de educație juridică. Temele abordate au fost: Implicațiile vârstei de 14 ani, Elementele de individualizare a cărții de identitate, Răspunderea civilă delictuală și penală pe grupe de vârstă (14 ani,14-16 ani, peste 18 ani), Norma juridică (concept, emitent), Fapte și sancțiuni din Codul Penal (identificare, analiză, consecințe), Opțiuni profesionale în domeniul juridic. 

Activitatea a fost organizată de conducerea școlii (director, profesor Ionela Zmău și director adjunct, profesor Gabriela Condrea) și susținută de către doamna judecător Corina Colin (Judecătoria Răducăneni).

Luni, 30 martie 2015, Senatul a adoptat un proiect de lege conform  căruia consumatorii care își achită serviciile de apă și canalizare nu pot fi debranșați din cauza rău-platnicilor.

Potrivit proiectului de lege "Operatorii nu au dreptul să sisteze furnizarea/prestarea serviciului de alimentare cu apa și canalizare acelor utilizatori din imobilele condominale care își achită contravaloarea serviciilor furnizate/prestate. Utilizatorilor care nu își achită contravaloarea serviciilor furnizate/prestate aflați în imobile condominale și pentru care nu există modalitatea tehnică de debranșare individuală le vor fi recuperate debitele în instanță". 

Proiectul a fost adoptat de plenul Senatului cu 79 de voturi pentru, 4 abtineri și 33 de voturi contra. Senatul este prima camera sesizată. Proiectul mege la Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională.

Pizzeria HAP HAP vine cu oferta de primavara. O gamă diversificată de produse proaspete de cofetărie și patiserie pentru a îndulci podu iloienii.

 Începând de luni, 30 martie puteți găsi în orașul nostru prăjituri, torturi speciale, torturi personalizate (cu imagine) dar și intreaga gama de produse de patiserie, pentru evenimente sau pentru o ieșire dulce.

Astăzi este 8 martie, zi în care sărbătorim pe cele care ne înfrumusețează viața zi de zi. Astăzi și soarele a fost mai generos și a strălucit mai tare. Fiecare femeie a așteptat această zi pentru a primi un semn al prețuirii din partea bărbaților și a comunității în care trăiesc.

Câteva dintre partidele politice au reușit să aducă zâmbetul pe buze și licărul în ochii femeilor de la noi din comunitate. Astfel PNL Podu Iloaiei a oferit peste 800 de lalele galbene, însoțite de mesaje de felicitare. Cu ocazia acestei acțiuni domnul deputat Costel Alexe împreună cu membri din biroul politic local au oferit flori doamnelor și domnișoarelor, atât la biserica din localitate, după terminarea slujbei, dar și inopinant pe stradă. Gestul a fost apreciat cu mulțumiri și zâmbete, gingășia gestului stârnind multă emoție atât în sufletul celor sârbătorite cât și în sufletul celor ce au oferit. Acțiunea s-a desfășurat la nivelul întregii comunități și a putut să aducă un dram de bucurie în inima celor ce le datorăm atât de mult. Un alt partid, PC Podu Iloaiei a oferit flori și felicitări în care, cele ce sunt frumusețea și bucuria orașului, au fost asigurate de tot sprijinul alături de un „La mulți ani!”. Domnul Costel Tcaciuc, consilier local, a oferit ciocolată și sfințișori. La finalul slujbei preoții au sensibilizat doamnele și domnișoarele cu o poezie, recitată de părintele Ioan Drăgoi și un pahar de vin, ca sursă de inspirație, din partea părintelui Vasile Sârbu. 

O zi frumoasă, cu mult soare, flori și gânduri bune în care doamnele și domnișoarele s-au bucurat să fie apreciate și domnii s-au bucurat să ofere. Redacția Info Podu Iloaiei urează un sincer „La mulți ani!” tuturor femeilor.

Asociația pentru Creșterea Speranței de Viață (APCSV) se află pe lista cererilor de finanțare aprobate dupa faza B a evaluării pentru CPP 181 „Prevenirea și corectarea părăsirii timpurii a școlii" - DMI 2.2. pe poziția 9 din 26 cu un punctaj de 82p, cu proiectul „Educație adecvată în sprijinul unei vieți bune și demne”, o poziție foarte bună pe lista celor aprobate în cadrul proiectelor europene.

În cadrul acestui proiect sunt prevăzuți cinci parteneri beneficiari ai proiectului, proiectul total având valoarea de 8.425.655,60 lei (84 miliarde lei vechi). Școala noastră este beneficiară cu o valoare de (1700000 lei) 17 miliarde lei vechi, condiția de eligibilitate pentru  faza următoare fiind ca coordonatorul de credite, în speță Primăria Podu Iloaiei să garanteze cofinațarea de 2% per partener respectiv 34000 lei (340 milioane lei vechi).

Contactat de redactia noastra, dl primar Istrate Gabi  ne-a declarat ca „Proiectul a ajuns la mine târziu, după ce a avut loc ședința de buget. Eu nu am de unde să scot 34000 lei (340 milioane lei vechi)  bătând din palme. Dacă se așteaptă până în iulie (2015) când are loc ședința pentru rectificarea bugetului, cu dragă inimă. Mai ales că este vorba de modernizarea unei aripi a școlii”.

În urma anchetei pe care a făcut-o redacția noastră vă putem informa că domnul primar se află într-o clară confuzie. Proiectul, pentru a fi eligibil în faza superioară, are nevoie de confirmarea cofinanțării din partea Primăriei (coordonatorul de credite al Școlii generale Al. I. Cuza Podu Iloaiei) deoarece fondurile de cofinanțare pentru instituțiile de stat sunt rezervate de către Ministerul Fondurilor Europene.   

Potrivit legii bugetului național pentru proecte europene, din anul  2015 sunt prevăzute 6,3 miliarde de euro pentru cofinantarea proiectelor europene în ultimul an în care Romania mai poate trage banii europeni din perioada de programare 2007-2013. Guvernul va aloca circa 6,3 miliarde de euro pentru cofinanțarea proiectelor europene, din care aproximativ 2 miliarde de euro pentru cele derulate de autoritățile locale, prin proiectul bugetului de stat pe anul 2015.

Menționăm că anul 2015 este crucial pentru absorbția fondurilor europene, fiind ultimul an în care România mai poate atrage bani din perioada de programare 2007-2013.

La fondurile structurale și de coeziune, pe perioada 2007 - 30 noiembrie 2014, rata de absorbție nu a ajuns nici la jumătate (44,68%, adică 8,58 miliarde de euro), ca sume cerute de Romania de la Comisia Europeana în baza cheltuielilor efectuate în proiectele europene.

La începutul anului, Comisia Europeană a avertizat Guvernul Romaniei ca țara va fi nevoită să încheie proiectele europene din bani de la bugetul de stat și de la beneficiari, dacă acestea nu vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2015.

Menționăm ca pentru a face rost de cei 2%, Primăria ar fi trebuit să solicite Consiliului Județean Iasi cei 340000 lei ( 340 milioane lei) printr-o solicitare pentru acest proiect. Agenția Nord Est POSDRU avea nevoie la dosar de o înștiințare prin care coordonatorul de credite, Primăria Podu Iloaiei, poate asigura aceasta suma, suma în cauză nefiind necesară în acest moment în cont (cash), demersurile fiind o formalitate instituțională, un principiu de acord pentru ca acest proiect să intre în cursul firesc, având girul în fața instituției finanțatoare (Agenția Nord Est POSDRU).

Importanța pentru școala și pentru comunitatea noastră este foarte mare. Proiectul își propune școlarizarea a 226 de elevi cu risc de părăsire timpurie a școlii care vor participa la activități de tip „after school” și 124 de persoane care au părăsit de timpuriu școala și care au vârsta mai mica de 18 ani - participante la cursuri de tip „a doua șansă”. Pentru a se realiza aceste obiective, în cadrul proiectului se prevede amenajarea spațiului corpului C al Școlii Al. I. Cuza Podu Iloaiei în condiții europene desfășurării optime a acestor activități.  

Din surse putem afirma că proiectul în cauză nu a intrat în discuție in Comisia pentru învățământ din cadrul Consiliului Local, chiar dacă Asociația pentru Cresterea Sperantei de Viata a avut două runde de negocieri cu Primăria.

În discuții avute cu alte asociații care au realizat astfel de proiecte am aflat că edilul nostru a mai refuzat și alte proiecte. În momentul de față putem spune că toți edilii au fost reticenți la a accesa fonduri europene, comunitatea noastră neputând beneficia de bani europeni pentru dezvoltare și un trai mai bun. 

Despre conținutul proiectului, evoluția și implicația acestuia în comunitatea noastră, în articolele viitoare. 

Asociația aplicantă pentru acest proiect poate fi găsită la http://www.sperantadeviata.ro/ 

Astazi, 27 februarie de la 8:30, a avut loc o întrunire ce a adunat in jur de 20 de comercianți din orașul nostru ce a avut ca scop instituirea unui front comun împotriva a ceea ce consideră ei a fi un abuz săvârșit de Autoritatea Publică Locală. La întâlnirea ce a durat pana la ora 12:30, a fost prezent și un avocat specializat în drept administrativ care-i va reprezenta  în instanță pe reclamanți.

Principalele nemulțumiri ale comercianților sunt reprezentate de condițiile si cantitățile contractuale impuse nenegociabile, pe care nimeni nu și le asumă.

 Din discuțiile avute cu mai mulți comercianți locali am aflat că doamna șef birou contracte Salubris Iași Condrea Valentina, a declarat: „condițiile contractuale sunt nenegociabile,  Salubris Iasi nu este cel care a fixat cantitatile lunare per comerciant, fiind transmise de Primăria Podu Iloaiei".

În întâlnirea cu comercianții, ce a avut loc în septembrie 2014, la care domnul primar a menționat că nu Primăria se ocupă de fixarea acestor cantităti/comerciant, acestea fiind stabilite de Salubris Iasi. 

La întrunirea de astăzi, comercianții prezenți au pus la dispoziția avocatului actele necesare  declanșării intentării de proces în contencios administrativ pârâții fiind Primăria și domnul primar Istrate Gabi.

Într-un comunicat primit pe adresa redactiei noastre, aflăm că joi, 26 februarie 2015, ora 14:15 va avea loc ședinta de înființare a Asociației Părinți pentru Ora de Religie (A.P.O.R.), filiala Podu Iloaiei, unde îl va avea ca invitat pe Cornel Popa, vicepresedinte A.P.O.R. Iasi.

A.P.O.R. Iasi a fost înființată pe 22 februarie 2015, este formată din părinţi de diverse profesii şi categorii sociale și îşi propune să sprijine predarea orei de religie în şcoală, prin organizarea de întruniri în care valorile religioase să fie promovate atât în rândul elevilor, cât şi în cel al părinţilor.

Înființarea A.P.O.R. are loc după ce ora de religie în școli a devenit opțională în trunchiul comun.

În momentul de față, Secretarul de stat în MEN, Liliana Preoteasa a declarat că Ministerul Educaţiei a trimis o adresă inspectoratelor şcolare, prin care le-a cerut să informeze părinţii elevilor că pentru a participa la ora de religie trebuie să depună o cerere, până la data de 6 martie 2015, aşa cum spune Curtea Constituțională. 

Cei care susțin această cauză sunt așteptați la Casa Sociala „Sf. Trei Ierarhi", (prăznicarul Bisericii Sf. Nicolae Podu Iloaiei) unde se vor alege președintele, vicepresedinții și un comitet de inițiativă a filialei A.P.O.R. Podu Iloaiei.

 Pentru cei care nu au putut fi prezenti duminica 22 februarie la Hanul Iloaiei unde a avut loc evenimentul "Dragoste romaneasca in arta plastica si poezie", redactia noastra va ofera filmarea integrala si fotografiile momentului. 

Vizionare placuta!  

  

 

Școala Gimnazială “Al.I.Cuza” a fost înființată în 1862 ca școală de stat, și reorganizată pe baza Legii instrucțiunii publice dată de ministrul M. Kogălniceanu în timpul domnitorului Al. Ioan Cuza, moment în care învațământul primar a devenit obligatoriu și gratuit pentru toți copiii. Școala s-a deschis în anul 1865 de către primul învătător venit pe post.

Astăzi, şcoala este formata din trei corpuri de clădiri cu un numar total de 31 săli de clasă, cabinet informatică, cabinet logoped/consilier școlar, cabinet pentru remediere/dezvoltare scolară,  laborator fizică, laborator de chimie, laborator de  biologie, birouri pentru secretariat, contabilitate/administrativ, directori, cabinet CEAC, săli de cancelarie, sală de festivități, bibliotecă, săli de material didactic (geografie, istorie). Școala coordonează si activitatea din structurile Budăi, Cosiţeni, Henci, Holm, Scobâlțeni, Gradinița cu Program Normal și  școlarizează (doar școala centru) 880 de elevi ai orașului.

Școala își serbeaza ziua în fiecare an pe 24 ianuarie, zi care marchează unirea de la 1859 a  Moldovei cu Țara Românească sub domnitorul al cărui nume il poartă, Alexandru Ioan Cuza. În cadrul Zilelor Școlii sunt propuse o serie de activități cultural – sportive care aduc alături elevi și profesori intr-o atmosferă de sărbătoare.

Anul acesta, Zilele scolii Al. I. Cuza Podu Iloaiei se derulează în perioada 19-24 ianuarie, din cele mai importante evenimente făcând parte concursul ”Elevul săptămânii”, Cupa Unirii  (competiție handbal fete/fotbal băieți, rugby băieți), „Balul absolventului, concursul ”Pancarte pentru bal” și multe altele.

Cei care doresc să-și aminteasca de zilele in care erau elevi sau cei care sunt curioși despre cum se desfașoară astfel de activități, de pe afișul ”Balului absolventului” aflăm că acesta are loc pe 22 ianuarie la ora 15 în sala de sport a orasului, intrarea fiind liberă.

La mulți ani Școala ”Alexandru Ioan Cuza” Podu Iloaiei!

 

Programul complet al Zilelor scolii ”Alexandru Ioan Cuza”  Podu Iloaiei

19 ianuarie 2015

*      Lansare concurs ”Elevul săptămânii”

*Responsabili profesorii: Zmău Ionela, Condrea Gabriela

*Participanţi: elevii și profesorii școlii

*Loc de desfășurare: curtea școlii (careu) la 10.25

 

19 – 22 ianuarie 2015

*      Cupa Unirii  (competiție handbal fete/fotbal băieți, srugby băieți)

*Responsabili profesorii  Țibichi Silviu, Cucuteanu Marian

*Participanţi: elevi de la gimnaziu

*Loc de desfășurare: sala de sport

 

19 – 22 ianuarie 2015

*      Școala mea ! (concurs de fotografii (1), concurs de grafică(2), concurs de desen(3), concurs pentru sigla școlii(4)

*Responsabili profesorii : Tcaciuc Alina (4), Vartic Doina (2 și 3 gimnaziu), Leizeruc Liliana (1), Chirica Doina (3 primar)

*Participanţi: elevi de la clasele primare și gimnaziale

*Loc de desfășurare: sala de ședințe, hol intrare școală, hol parter, hol corp B

 

20 ianuarie 2015

*      Semnificația Zilei de 24 Ianuarie  (sesiune de referate, proiecte , portofolii ale elevilor și profesorilor)

*Responsabil prof. Asandei Antonella

*Participanţi: elevi și profesori

*Loc de desfășurare: sala de ședințe

 

22 ianuarie 2015                                                                                                                         

*      Balul absolventului, Concurs ”Pancarte pentru bal”

*Responsabili profesorii: Zmău Ionela, Condrea Gabriela, Postelnicu Stepanida , Drăgoi Tudorița

*Participanţi: elevi de la clasele gimnaziale

*Loc de desfășurare: sala de sport

 

22 ianuarie 2015

*      Șezătoare literară

*Responsabili profesorii :  Drăgoi Tudorița, Haliga Elena, Voion Maria

*Participanţi: elevi de la clasele primare și gimnaziale

*Loc de desfășurare: biblioteca școlii

 

22 ianuarie 2015

*      Modelul meu – reperul meu !

*Responsabil prof Rusconi Ioana 

*Loc de desfășurare: biblioteca orașului

 

19 – 22 ianuarie 2015

*      Diseminarea activităţilor

*Responsabil prof. Orzetic Parmena

*Loc de desfășurare: blogul școlii

 

24 ianuarie 2015

*      Împreună  la teatru !

*Responsabili : directorii, prof. Chiru Flavia, contabil

*Participanţi: personalul didactic și didactic auziliar al școlii 

*Loc de desfășurare: Teatrul Național Iași 

Joi, 01 Ianuarie 2015 11:58

Tradiții de anul nou în Podu Iloaiei

În ajunul anului nou toate trupele de tradiții din orașul Podu Iloaiei se adună la Primărie pentru a primi autorizațiile de umblat cu uratul. Cu această ocazie are loc un spectacol în aer liber la care poarticipă autoritățile locale alături de toți locuitorii orașului.

În timp s-a format o competiție între cartiere, fiecare încercând să evolueze cât mai bine pentru a-și pune în valoare trupa. Rolurile trupelor sunt acompaniate de muzicanți locali, cel mai important joc fiind ”Cerbul”. În vremurile relativ recente aceste competiții culminau cu încleștarea bâtelor între mascați, acest obicei dispărând, din fericire.

An de an, trupele din Centru, Cartier, Zecime, Mahala, Budăi și Scobîlțeni încăntă audiența formată din oameni de toate vărstele cu aceste roluri care continuă tradițiile locale.

Redacția noastră a început de acum 3 ani să filmeze aceste evenimente foarte îndragite și așteptate atât de cei din oraș dar și cei plecați peste hotare care le pot urmari prin intermediul nostru. 

Vă urăm un an nou bine informat alaturi de pagina noastră! Din partea Info-Poduiloaiei, LA MULȚI ANI! 

Tradiții de iarnă în Podu Iloaiei, 31 decembrie 2014:

 

Tradiții de iarnă în Podu Iloaiei, 31 decembrie 2013: 

 

Tradiții de iarnă în Podu Iloaiei, 31 decembrie 2012: