Webhosting

Red PURPLE BLACK

Razvan Ciorpac

”Transagropolis – Transfrontier Agribusiness Support” este un proiect foarte important pentru comuna Lețcani, județul Iași dar și pentru regiunea de nord-est a României, fiind primul parc agroindustrial de acest fel.  Parcul, care se află în imediata vecinătate a orașului Podu Iloaiei, își dorește să dea startul relansării agriculturii transfrontaliere, să  stimuleze producția agroalimentară și să devină astfel un pol de dezvoltare economic în județul Iasi. 

Prin această investiție, producătorii autohtoni vor putea depozita produsele agricole în spații cu temperatură controlată pe perioade mai lungi de timp, având astfel șansa să-și comercializeze produsele agricole în extra-sezon, la prețuri mai bune, și de a intra pe piața hypermarketurilor.

”Marele necaz al producătorilor noștri este acela că, din cauza lipsei spațiilor de depozitare moderne, sunt nevoiți să își vândă produsele în perioada recoltării la prețuri mici. Prin această investiție, găzduită de comuna Lețcani, venim în sprijinul acestei probleme. TransAgropolis vine în sprijinul producătorilor locali carora, în momentul de față, le este foarte greu să concureze cu marii producătorii care importă în România. ” declară primarul comunei Lețcani, domnul Stelian Turcu.

Perioada de implementare a proiectului a fost de 3 ani și a  necesitat o investiție de 4,3 mil. euro din care 1,5 mil. euro reprezintă Contribuţia Consiliului Judeţean Iaşi și 2.7 mil euro grantul UE. Necesitatea realizării  parcului agro-industrial a fost dată de lipsa unei infrastructuri de marketing pentru produsele agricole de bază, lipsa unui lanţ de prelucrare a produselor alimentare şi gradul redus de diversificare a activităţilor în mediul rural, fiind o dependenţă puternică în agricultura de subzistenţă.

Proiectul este desfasurat in parteneriat cu Consiliul Local Leţcani, Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Iaşi, Consiliul Raional Făleşti Republica Moldova, Administraţia Regională de Stat Vinnytska - Ucraina, Consiliul Raional Ungheni - Republica Moldova, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi și Consiliul Judeţean Iaşi – aplicantul proiectului. 

Grupul țintă este reprezentat de producătorii agricoli din Romania,  raioanele Ungheni si Făleşti din Republica Moldova , regiunea Vinitsa din Ucraina iar printre beneficiarii proiectului se numără 2.205.300 locuitori din aceste zone. 

“Va fi un pol județean de dezvoltare  economică în agricultură. Va stimula  productia agroalimentară, va crea  locuri de muncă, va depozita, stoca și  valorifica spre hipermarket-uri și  supermarket-uri produsele  agroalimentare la un pret mult mai mic decât  în prezent și va avea, cred eu, o eficiență  foarte bună”, a declarat Stelian Turcu, primarul comunei  Lețcani.

Duminică, 20 Septembrie 2015 08:23

Crucea de la Holm

Cum ieșim din Podu Iloaiei spre Iași, din zona Lukoil, pe partea dreaptă, sus pe dealul Holmului, se vede o cruce. Înaltă, semeață, care parca veghează asupra orașului.

Deplasându-ne la fața locului, la limita păduricii lui Dediu (după cum este cunoscută de localnici) cu satul Holm, de unde  orașul se vede în toată plinătatea lui oferind o panoramă deosebită, am găsit o cruce de lemn de vreo 4 metri prinsă într-o temelie de beton, cruce din lemn masiv care înfăţişează răstignirea Mântuitorului Iisus. 

Încercarea de a afla mai multe informații despre cine și de ce a ridicat acest frumos ”monument” a rămas, până acum, fără prea multe rezultate, ceea ce ne face să credem că binefăcătorul a dorit să-și păstreze anonimatul.

 

Poza panoramică:

De vreo 3 ani concetățenii noștri domiciliați în partea de jos a orașului, pe strada Scobîlțeni spre strada Gării, au parte de senzații extraordinare de fiecare dată când vine o ploaie, nu neapărat cu bulbuci. Toată partea de la intersecția cu strada Traian până pe strada Matei Ganea este inundată, blocând atât circulația pe străzile din zonă dar și calamitând proprietățile oamenilor. 

În ultimul timp acest fenomen s-a acutizat culminând cu deversarea prin sistemul de canalizare, de dejecții de la blocurile din centru, pe proprietățile oamenilor din zonă, creând serioase neplăceri acestora. Reparațiile care nu se mai termină, nu reușesc să soluționaze problema, incompetența factorilor implicați facilitează iscarea unui conflict între cetățeni și autorități.

Oamenii afectați susțin că această problemă este din cauză că furnizorul de servicii apă-canal Apavital nu a modernizat rețeaua, aceasta nemaifiind capabilă să transporte dejecțiile întregului oraș spre stațiile de epurare și orice ploaie cât de mică va umple imediat canalizarea înfundând-o cu aluviuni rupte din canalele formate în strada Traian.

Problema nu este recentă dar autoritățile și ceilalți factori implicați nu doresc să găsească o soluție viabilă. Cetățenii nemulțumiți de această situație au apelat la redacția noastră pentru a relata acest caz.

„În ziua de 10 septembrie înainte de prânz au început să iasă prin toate gurile de canalizare dejecțiile orașului care în decurs de câteva ore mi-au acoperit toată curtea, atât mie căt și tuturor celor ce stau în zonă. Am sesizat reprezentanții Apavital din Podu Iloaiei. Aceștia nu au luat nici o măsură chiar dacă mirosul și murdăria au devenit insuportabile. Contactându-l pe domnul primar, acesta mi-a spus că nu este de competența primăriei, după care am făcut reclamație la sediul Apavital Tîrgu Frumos. În urma reclamației, a doua zi a venit o echipă care nu a reușit să facă nimic pentru a stopa deversarea dejecțiilor pe proprietățile noastre. De atunci și până acum vin și lucrează câte o oră două fără a avea vreun rezultat: canalizarea e tot înfundată și mizeria tot în curțile noastre. Am ajuns la disperare.” ne-a declarat un locuitor din zona afectată.  

O problemă veche continuă să facă pagube și să aducă mult neajuns în viața locuitorilor din zonă. Cine și cum ar trebui să intervină având în vedere că vine sezonul ploilor și situația ar putea deveni de coșmar?!

Marți, 08 Septembrie 2015 07:41

Hram la Scobâlțeni

Hramul bisericii din Scobâlteni este Nașterea Maicii Domnului, prima mare sărbătoare din noul an bisericesc. Astăzi slujba va fi oficiată de preotul paroh Bogdan Orzetic, impreuna cu părintele Ioan Dragoi, părintele de la Holm, Ionut Dascalu, părintele de la Budai, Vasile Pavel, preotul de la Henci, Gabriel Emanuel Maftei și parintele de la Uricani, Miroslava, Vasile Cristian. După sluba va avea loc și sfințirea temeliei noului prăznicar de lângă biserică.

Despre biserica din Scobâlțeni se știe că a fost  cea mai veche din comuna Podu Iloaiei, fiind construită între 1813 și 1816 din caramida rosie  de către vornicul Șerban Costache. Acesta stapânea moșia Scobâlțeni pe vremea aceea și era fratele cel mai mic al mitropolitului  Veniamin Costache dar și sfătuitorul de taină al acestuia, un fel de consilier personal. Biserica a fost sfințită de însuși mitropolitul Veniamin Costache și a fost singura vizita până în prezent a unui mitropolit în parohia Scobâlțeni. La 1870 preotul Andrei Lazarescu face o precizare într-o  informare către  Protopopiatului Iași despre stadiul bisericii si hramul acesteia, care era atunci  Sfântul Ioan Botezatorul (Soborul Sfântului Ioan Botezatorul de pe 7 ianuarie). Tot de acolo aflăm că Biserica a fost renovată la acel moment de preotul Andrei Lazarescu împreună cu credincioșii din parohia Scobâlțeni (împodobită cu icoane, catapeteasmă, strane)

După 1870 până la 1920, o perioadă de 50 de ani nu mai apar date referitoare la acea biserică, cert este ca la 1920 aceasta nu mai exista, ea disparând practic la un moment dat poate în urma unui cutremur.

La 1920 există relatări privind biserica din Scobâlțeni dar aceasta fiind o altă biserica, din lut. Aceasta a rămas până în 1983 când s-a început construcția actualei biserici de catre preotul Vasile Sârbu. Construcția s-a încheiat în 1986  în condiții foarte grele și a fost sfințită de un sobor de  preoți în frunte cu preotul protopop Anton Frunzâ.

Din moștenirea vechii biserici mai există astăzi două gratare metalice forjate și câteva cruci din fier forjat.

Preotul paroh Bogdan Orzetic, căruia îi mulțumim pentru prețioasele informații, adresează credincioșilor din parohia Scobîlțeni si nu numai urmatoarele ganduri cu ocazia marii sărbători de astăzi: 

“Mi-aș dori foarte mult ca Maica Domnului să-i uneasca pe creștini în duh de rugăciune și ca manifestările noastre în ceea ce privește credința să fie în spiritul acestei sărbători, o sărbătoare a rugăciunii, a biruinței rugăciunii și a atașamentului profund față de Dumnezeu. Îmi doresc  ca lucrurile pe care le vom face în parohia noastră de acum înainte să fie sub amprenta acestei mari sarbatori creștine, adica să predomine rugăciunea, o viață duhovnicească aleasă, și mai multă incredere în cei din jurul nostru.” 

Marți, 01 Septembrie 2015 13:12

Început de an școlar pentru cadrele didactice

Astăzi este 1 septembrie, prima zi de toamnă. Pentru cei mai mulți e un semn că trebuie să culeagă via, pentru alții să bată prunele iar pentru unii e ziua cănd trebuie să meargă la școală să pregătească începutul de an școlar.

Profesorii, cei care așteaptă o minune de la guvern și să le mărească salariile, au intrat în activitate, după cum spun ei. Chiar dacă cei mici încep școala pe 15 septembrie, cadrele didactice intră în activitate pe 1 ale lunii, adică odată cu debutul toamnei, pentru a pregăti sălile de clasă. Pentru a pregăti materialele didactice, a face toate hârtiile necesare și să pună țara la cele prentru un întreg an școlar. În orașul nostru sunt peste 200 de cadre didactice. 

Le urăm un început de an cu entuziasm și un nou an plin de succes!

Miercuri, 20 Mai 2015 11:55

Ziua orașului

După o pauză de trei ani, timp în care surprinderea a dus la obișnuința, care la rându-i s-a transformat în uitare, evenimentul „Zilele orașului” reapare, surprinzător, în viața urbei noastre. Apare ca un personaj misterior, ca un super erou de benzi desenate care stârnește aprigi polemici legate de propria sa existența sau înfățișare.

Într-un secret păzit cu strășnicie, misteriosul eveniment a fost plamadit în mâinile aleșilor locali, a fost rebranduit, reinventat, șlefuit, cosmetizat și ne este dezvăluit pe un afiș mic lipit pe ușa primăriei.

Luați prin surprindere și de-a dreptul buimaci, aflăm de pe micul afiș că măine  sărbătorim „Ziua orașului” ediția a V-a printr-o  serie de momente religioase, artistice  și concerte care vor culmina cu un foc de artificii, astfel:

7:30 - Slujbă religioasă – Biserica Sf. Nicolae;
11:30 - Slujbă religioasă, depuneri coroane și moment artistic – Cimitirul Eroilor;
13:30 - Slujbă religioasă, depuneri coroane Troița Centru Civic;  
15:30 - Momente artistice cu Corul Lia Ciocârlia condus de doamna Stepanida Postelnicu  și Ansamblul Izvorașul condus de domnul Mihai Cernăuț - Parcul Central;
19:30 - Moment artistic Stepanida Postelnicu;
20:30 - Concert Laura Lavric, concert  Ana Lesko;
23:00 - Foc de artificii.      

                 Din surse aflăm că pentru a se organiza această zi s-au alocat de la bugetul local în primă fază suma de  30.000 lei, suplimentată ulterior cu suma de  15.000 lei la care s-a adăugat suma de  27.350 lei obținută prin sponsorizări, rezultând un total de 72.350 lei.                                                               

Ziua de 21 mai  din acest  an este o zi cu o puternică încărcătură religioasă întrucat adăpostește trei mari sărbători aşteptate cu bucurie de către toţi creştinii ortodocşi din oraşul nostru.

Înălțarea Domnului este una dintre cele mai mari sărbători creștine fiind prăznuită la 40 de zile după Înviere, în Joia din săptămâna a VI-a, dupa Paști. Mai este cunoscuta în popor și sub denumirea de Ispas și reprezintă preamărirea cerească a lui Hristos care, ridicat prin Înviere la dreapta lui Dumnezeu, unde domnește ca Rege.

În aceeași zi, 21 mai 2015, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Constantin și Elena, "cei întocmai cu Apostolii". Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este strâns legată de taina și puterea Sfintei Cruci – semnul central al religiei creștine. Sfântului Constantin i s-a arătat pe cerul amiezii semnul Crucii spre biruință (In hoc signo vinces – “Intru acest semn vei invinge”).

Pierderile de vieți omenesti din anii primului război mondial, nemaîintalnite pana atunci, au fost enorme, numai România pierzând aproape un milion de militari și civili. De aceea, pentru supraviețuitori s-a impus ca o datorie morală comemorarea, în fiecare an, a celor care au pierit pe câmpurile de luptă. În România prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, iar România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și pe cei români. În toate bisericile, mănăstirile și catedralele ortodoxe din țară și străinatate se face pomenirea tuturor Eroilor romani cazuti de-a lungul veacurilor pe toate campurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului. 

În orașul nostru, această importantă zi va fi celebrată prin slujbe religioase la Biserica Sf. Nicolae, începînd cu ora 7:30, la Cimitirul Eroilor, începând cu ora 11:30 și la troița din centrul orașului, începând cu ora 13:30,  unde reprezentantii  instituțiilor publice și liderii partidelor politice vor depune jerbe și coroane  de flori.

Hristos a Înviat!

Pagina noastră vă oferă un fragment din slujba de Înviere de la Biserica Sf. Nicolae din orașul nostru. Vizionare plăcută și sarbătoare liniștită în continuare!

 

După ce în iunie 2014 redacția noastră vă relata că în comuna Lețcani s-a construit și urmează să se deschidă cea mai modernă creșă din județul Iași, acum  aflăm ca porțile creșei sunt deschise și pentru copiii din Podu Iloaiei.

De pe afișele ce pot fi văzute lipite în orașul nostru ne este prezentată creșa, ni se fac cunoscute condițiile, actele necesare înscrierii copiilor și modalitați de contact.

Astfel, Creșa din Lețcani ne este prezentată ca fiind o creșă nouă, cu o abordare nouă în educația timpurie a copiilor cu vârstă cuprinsă între 1 și 4 ani, amplasată intr-o zonă liniștită unde copiilor le sunt acoperite toate nevoile de către un personal special instruit. Creșa deține sală de curs, locuri de joacă  spațioase și luminoase, dormitoare, bucătărie proprie  ce ofera meniuri sănătoase adecvate copiilor și spatiu exterior de joacă. Creșa mai oferă în caz de nevoie servicii de îngrijire și asistență medicală și este dotată cu sistem de supraveghere video.

Programul de funcționare  este de luni până vineri între orele 6-18 iar actele necesare înscrierii sunt următoarele:

-          Copie după actul de naștere al copilului;

-          Copii după actele de identitate ale părinților sau reprezentanților legali;

-          Cerere de înscriere;

-          Aviz epidimiologic, exudat faringian, examen coproparazitologic, aviz de intrare în colectivitate (eliberat cu maxim 48h înainte);

-          Adeverință medicală de la medicul de familie pentru părinți;

-          Adeverință de salariat pentru părinți (dacă este cazul);

-          Adeverință de student pentru părinți (dacă este cazul);

-          Un dosar cu șină.

Creșa nu percepe taxe de înscriere iar alocația de hrană/copil este de 11 lei/zi și ne asigură ca „La Creșa Lețcani copiii cresc mai bine, mai veseli, mai educați și cu mai mulți prieteni!” 

  Cei interesați pot contacta Creșa Lețcani la numerele de telefon  0232 256 155 sau 0786 016 560. Suntem așteptați cu drag!

Vă relatăm povestea unui cunoscut personaj din orașul nostru – Dănuț Peptănaru -  care lucra ca zilier pe la agenții comerciali din orașul nostru și facea curat in scările de bloc. Un om care a încercat să-și căștige corect existența. Greutățile lui încep odată ce soția lui îl părăsește, lăsându-i în grijă trei copii mici. Posibilitățile lui limitate de a câștiga bani l-au pus în ultimul timp în situații disperate, afectându-i în mod foarte grav sănătatea. În acest mod se află internat de la începutul lunii martie, timp în care copiii nu și-au mai vazut tatăl și nu știu mare lucru despre el, acum fiind îngrija unei surori.

Un grup de tineri, întâlnind acești copii și aflându-le situația doresc să-i ajute încercând să le aducă o mică bucurie cu ocazia sărbătorilor pascale care bat la ușă.

Obiectivele lor sunt să le ofere cele necesare mesei de Paște și să-i sprijine să facă o vizită tatălui lor la spital.

Mizăm pe spiritul creștin și pe solidaritatea voastră în a-i sprijini pe acești tineri să-și ducă proiectul până la capăt.

Mai jos relatăm povestea inițiatorului acestui proiect, așa cum a fost relatată într-un e-mail primit pe adresa redacției noastre de Lucian Ichim.

„Dragi concetateni, am sa va propun urmatoare idee. Cred ca toti il cunosteti destul de bine pe Danut, cel care se mai ocupa cu curatenia pe la magazinul doamnei Lilica sau prin diferite baruri, pentru a-si castiga existeta lui si a copiilor lui. In ziua de Florii dupa ce am fost la biserica si la sedinta care am avut-o de la ora 2, am ales cu doi prieteni de ai mei sa mergem in parcul de la sala stiind ca acolo este mai relaxant de a sta decat parcul mare. Ajunsi acolo i-am observat pe copiii lui Danut impreuna cu alti 4 copii. Toti se jucau numai el si cu sora lui erau suparati, fetita facea ce a vazut la tatal sau, curat prin parc, iar Mowgli, ca asa imi place sa ii supun eu pentru ca seamana foarte mult la expresia fetei cu celebru “copil al junglei”, statea spearat de prieteni suparat, stiind ca tatal lui e in spital foarte bolnav si ca mama sa i-a abandonat. Eu unul sunt o fire mai sensibila si vazand aceste lucruri am mers la el cu cei doi prieteni si l-am intrebat:

-Ce faci Mowgli? Esti bine, de ce esti asa suparat?
Raspunsul lui nu a fost asa clar deoarece este foarte timid, si totodata cred ca il depaseste situatia din cauza ca are o varsta destul de frageda.
-Unde este Danut? 
Raspunsul lui a fost unu foarete trist:
-E la spital!
-Este destul de rau? Are sanse sa se faca bine?
Nu mi-a mai raspuns, era asa de trist si totodata ii era rusine sa vorbeasca, si l-am intrebat: 
-Mowgli, tu si sora ta si fratiorul mai mic aveti hainute sa va inbracati de Paste?
Si mi-a raspuns ca nu are, iar acele doua cuvinte mi-au ajuns in suflet. Auzind asta i-am spus, “lasa ca am sa iti fac eu rost de cateva hainute si am sa ti le aduc, Mowgli.”
                    Povestea lor am aflat-o cu vreo saptamana in urma tot in parcul de la sala unde era fata cea mai mare a lui Danut, si vazand-o suparata, i-am adresat cateva intrebari. Asa am aflat a Danut este in spital de vreo cateva luni si ca ei nu mai au casa si stau la o ruda. Povestea lor este foarte trista si cel mai pacat ca o infrunta la o varsta destul de frageda. 

Eu am o mare rugaminte la voi, doar atat am nevoia sa imi votati aceasta postare petru a-i ajuta cum putem. Cel care are pe acasa hainute pentru copii, de la verisori, nepoti sau cunostinte puteti aduce, cate o hainuta sau cate poate pentru Mowgli, sora lui mai mare si cel mai mic.

Daca acesta postare va fi aprobata voi face tot posibilul sa ii aduc sa ii cunoasteti si sa ii ajutam cu tot ce putem. Va multumesc si va doresc o Sarbatoare Pascala cat mai frumoasa.”

În fotografia de mai sus este casa în care locuiau Dănuț și copiii înainte ca acesta să fie internat. Revenim cu informații privind evoluția proiectului.