Webhosting

Red PURPLE BLACK

Razvan Ciorpac

Redactorii acestei pagini, profesor Cătălin Condrea și inginer Răzvan Ciorpac, au ales să-și dea demisia din PNL și din viața politică. Motivele acestei demisii au la bază mai multe incidente ce au avut loc cu precădere în ultimul an, culminând, la începutul lunii, când s-a hotărât că munca noastră nu are importanță pentru partid și politica locală. Această demisie se vrea o detașare de PNL și acțiunile sale.

Ne cerem scuze foștilor colegi de partid, care ne-au susținut și au fost alături de noi. Dorim să le spunem că nu a fost o decizie ușoară, am tot amânat acest moment chiar dacă știam că are să se întâmple, deoarece valorile partidului și deciziile liderilor acestuia s-au îndepărtat de ceea ce ne-am propus cand am intrat in acest partid: „o altfel de politică”. 

Chiar dacă ne dăm acestă demisie, nu vom ieși din viața comunității și vom realiza pentru dumneavoastră proiecte și evenimente sociale, educaționale, culturale, așa cum am realizat și până acum.

Sâmbătă, 16 Aprilie 2016 15:47

Există viață după 5 iunie

Este foarte interesant cum se desfășoară jocul politic înainte de intrarea pe turnantă în campania electorală, momente în care sunt folosite din plin atacurile la persoană, mașinațiunile din umbră, mânăriile, trădările de orice fel.

Dar mai interesant decât atât este cum se schimbă oamenii, cum își afișează josnicia și cum terfelesc principiile pentru a prinde câte o firimitură din marile promisiuni a unor lideri ce-și joacă banii în această campanie (un fel de ruletă).

Este foarte interesant cum cei mai mulți,  născuți vertebrați,  renunță la verticalitate, uitând că această verticalitate îi diferențiază de moluște. O altă observație foarte interesantă ar fi vis a vis de scopurile electorale. Scopuri care nu iau în calcul un viitor, fie el nu prea îndepărtat.

Îmi aduc aminte cum baciu unea oamenii în jurul lui să-l dea jos pe alexa sau cum istrate avea ca obiectiv să-l dea jos pe baciu. Acum cei mai mulți combatanți au ca obiectiv să-l de jos pe istrate, doar istrate nu are nici un obiectiv, poziția pe lista candidaților fiindu-i suficientă, ca și cum e firesc să candidezi doar pentru a prinde fotoliul și nu pentru a fi primarul unei comunități. 

Va trece și acel 5 iunie și oamenii se vor întâlni pe stradă sau pur și simplu se vor privi în oglindă. Atunci, probabil, că umbra de umanitate, le va aduce aminte de felul în care și-au călcat în picioare ceea ce nu poate fi albit cu ace la mișina de spălat, demnitatea.

Astăzi, 8 aprilie, de ziua internațională a romilor, în cadrul KineDok a fost proiectat filmul Toto și surorile lui. La eveniment au participat din partea Clubului Cinefililor Iași, Octavian Stoica care a vorbit despre proiect, desfășurarea în prima ediție și impactul social al documentarelor prezentate în cadrul proiectului. După vizionarea filmului, consiliera pentru problemele romilor, Elena Călin, a vorbit despre 8 aprilie, Ziua Internațională a Romilor și impactul proiecției vizionate. Invitatul special, Raluca Negulescu, directorul executiv al organizatiei nonguvernamentale Policycenter, a intrat in direct prin intermediul Skype și ne-a vorbit despre culisele realizării documentarului, intrând în discuții cu invitații.

Un prim documentar puternic, o seară emoționantă în urma careia orașul nostru apare pe harta internațională al comunității KineDok, comunitate prezentă în Slovacia, Cehia, Ungaria, Croația, Polonia, Norvegia și România.

http://kinedok.net/places?locale=ro  

Echipa Info Podu Iloaiei, Cătălin Condrea, Răzvan Ciorpac și Roxana Simiciuc vă mulțumește pentru prezență și vă așteaptă la evenimentele viitoare.

Miercuri, 06 Aprilie 2016 11:30

Kinedok Podu Iloaiei - Toto si surorile lui

Vineri, 8 aprilie 2016, ora 19  începe KineDok powered by One World Romania ediția a 2-a la Podu Ioaiei la pizzeria Hap Hap. Va fi proiectat primul documentar din cadrul proiectului, „Toto și surorile lui” (Toto and his Sisters), în regia Alexander Nanau, realizat în anul 2014. 

Alexander Nanau ne aduce incredibila poveste de familie a lui Toto (10 ani) și a surorilor lui, Ana (17) și Andreea (15). În timp ce mama lui e la închisoare, Toto locuiește cu surorile lui într-un mediu bolnav unde maturizarea prematură este inevitabilă. Băiatul își găsește refugiul în dans, învață să citească și să scrie reușind astfel sa evadeze câte puțin din anturajul în care a crescut. Surorile lui încearcă să țină familia unită într-o lume care a uitat de mult ce înseamnă inocența copilăriei. Ce se întâmplă când descoperim că putem să ducem o viață mai bună decât pot să ne ofere părinții noștri?

PREMII SI FESTIVALURI
2015 - Tribeca Film Festival, SUA
2015 - Festival Premiers Plans d'Angers, Franta, Grand Jury Prize
2015 - International Film Festival Rotterdam, Olanda
2014 - Silver Eye Awards, Republica Ceha, Best Eastern European Feature Documentary
2014 - DOK Leipzig, Germania, Ecumenical Jury and Trade Union Prizes
2014 - Festival dei Popoli, Italia, Audience Award
2014 - Stockholm International Film Festival, Suedia
2014 - Warsaw Film Festival, Polonia, Best Documentary
2014 - Zurich Film Festival, Elvetia, Best International Documentary
2014 - San Sebastian Film Festival, Spania

Regizorul Alexandru Nanau este născut pe 18 mai 1979 în România, a studiat regia la Deutsche Film - und Fernsehakademie Berlin. A devenit un nume în lumea germană de teatru și film lucrând ca prim asistent de regie și regizor second. Printre filmele pe care le-a regizat și le-a produs se numară documentarul „Peter Zadek pune în scena Peer Gynt” (2006), prezent la numeroase festivaluri internaționale și distribuit în toate cinematografele din Germania. A semnat și documentarul „Lumea vazuta de Ion. B” cu care a câștigat un premiu Emmy. (cinemagia.ro)

Invitati, Elena Călin, consilier pe problemele romilor în Podu Iloaiei, iar din partea Clubului Cinefililor Iași http://clubul-cinefililor.blogspot.ro/, Octavian Stoica care ne va pune în temă cu obiectivele proiectului KineDok și mesajul documentarului proiectat. 

KineDok este un program de distribuție alternativă de film documentar demarat în 2015 de Asociația One World România. Programul a fost inițiat de Institutul de Film Documentar din Cehia împreună cu parteneri din alte patru țări central și est-europene (Slovacia, Ungaria, Croația și România). În 2015 au fost organizate 219 proiecții în 25 de locații din 18 orașe din România. Intrarea este liberă.

Luni, 22 Februarie 2016 17:48

O seară cu seniorii orașului

Sâmbătă, 20 februarie, la Pizzeria Hap Hap, timp de două ore și jumătate, domnii Mișu Belinchi, Florin Condrea, Constantin Chiriac, Vasile Istrate și doamna Doina Alexandru au încercat să reconstruiască o parte a istoriei localității din perioada comunistă. Echipa noastră a pus la dispoziție un album cu fotografie din perioada respectivă, fotografii culese de la oamenii din localitate.

Evenimentul a fost moderat de Cătălin Condrea și Răzvan Ciorpac si face parte din proiectul „Podu Iloaiei în imagini de ieri și de azi”, proiect ce are ca scop să însumeze o serie de expoziții de fotografie și un album ce urmează a fi lansat cu ocazia implinirii de 200 de ani de la inființarea localității Podu Iloaiei. În aceste expoziții sunt expuse fotografii cu clădiri importante ale orașului, cu oameni importanți ai localității și nu în ultimul rând, evenimente.

Evenimentul a primit vizita domnului deputat Costel Alexe care a felicitat organizatorii pentru initiativele inedite din proiectele realizate.

Echipa Info Podu Iloaiei formată din Catalin Condrea, Razvan Ciorpac, Gabriela Condrea, Doru Baciu si Roxana Simiciuc mulțumește tuturor participanților și vă așteptă și la evenimentele  viitoare. Cei ce vor să sprijine proiectul cu fotografii sau alte documente pot lua legătura cu redactorii paginii Info Podu Iloaiei.

Mulțumim celor ce ne-au oferit fotografii: Tudor Alexandru, Cristi Ghiorghiu, Cătălina Nichita, Paul Codru, Gabriel Stoica, Maria Prostire, Gabi Moraru, Doina Alexandru. 

Fotografiile sunt realizate de Roxana Simiciuc și înregistrarea evenimentului de Doru Baciu.

Sâmbătă, 20 februarie ora 18, la Pizzeria Hap Hap va avea loc o întâlnire cu seniori ai orașului nostru despre istoria postbelică a localității Podu Iloaiei.

Protagoniștii întâlnirii sunt domnul Mișu Belinchi, primar al comunei Podu Iloaiei în perioada comunistă între anii 1968-1979, contabil de meserie, secretar de primărie 9 ani, Florin Condrea, primul primar ales după revoluție, profesor de matematică la școala din localitate, director al școlii și înainte și după revoluție, directorul Căminului Cultural în anii 80, președinte al Cenaclului Cultural Arcadele și Vasile Istrate, fotograful orașului de mai bine de 30 de ani.

Evenimentul este organizat de Info Podu Iloaiei cu sprijinul Pizzeriei Hap Hap.

În cadrul evenimentului vor fi inițiate discuții despre evenimente, construcții și oameni din localitatea noastră, amintite în cadrul proiectului Istoria orașului în imagini, proiect marcat pe pagina de Facebook Podu Iloaiei și în expoziția de fotografie inițiată pe 27 noiembrie 2015 deschisă publicului pe pereții Pizzeriei Hap Hap.

Realizatorii proiectului, Cătălin Condrea și Răzvan Ciorpac, își doresc să dezvolte un spațiu cultural local, încercănd să renască valori locale din cursul timpului. 

Sunt așteptați oamenii dornici să afle cum a fost localitatea noastră înainte de revoluție. Intrarea este liberă.

Vineri, 01 Ianuarie 2016 09:05

Tradiții de anul nou în Podu Iloaiei

În ajunul anului nou toate trupele de tradiții din orașul Podu Iloaiei se adună la Primărie pentru a primi autorizațiile de umblat cu uratul. Cu această ocazie are loc un spectacol în aer liber la care poarticipă autoritățile locale alături de toți locuitorii orașului.

În timp s-a format o competiție între cartiere, fiecare încercând să evolueze cât mai bine pentru a-și pune în valoare trupa. Rolurile trupelor sunt acompaniate de muzicanți locali, cel mai important joc fiind ”Cerbul”. În vremurile relativ recente aceste competiții culminau cu încleștarea bâtelor între mascați, acest obicei dispărând, din fericire.

An de an, trupele din Centru, Cartier, Zecime, Mahala, Budăi și Scobîlțeni încăntă audiența formată din oameni de toate vărstele cu aceste roluri care continuă tradițiile locale.

Redacția noastră a început de acum 4 ani să filmeze aceste evenimente foarte îndragite și așteptate atât de cei din oraș dar și cei plecați peste hotare care le pot urmari prin intermediul nostru. 

Vă urăm un an nou bine informat alaturi de pagina noastră! Din partea Info-Poduiloaiei, LA MULȚI ANI! 

 

31 decembrie 2015: 

 

31 decembrie 2014:

 

31 decembrie 2013: 

 

31 decembrie 2012: 

Prezenți la acest eveniment au fost redactorul șef al editurii Adenium, Gabriel Cheșcu și autorul volumului de poeme Paul Arva. Evenimentul a fost moderat de Cătălin Condrea. Editura Adenium a devenit în scurt timp partener de nădejde în evenimentele culturale de la noi din localitate, revenind după lansarea cărții "Să mâncăm etic" și participarea cu carte la ziua copilului. De această dată a venit cu Mina de gânduri și cu un poet tânăr ca editura Adenium, dar cu foarte multă forță artistică. În spațiul evenimentului poetul Paul Arva a fost chestionat de domnul Cătălin Condrea pentru a releva din personalitatea autorului. Paul Arva s-a născut în 1973, a absolvit Facultatea de Construcții și Instalații din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. A publicat poeme în proză în revista Timpul. Mina de gânduri” este un volum care are referințe excelente, un volum care a impresionat literați, critici sau simpli cititori. În prezentarea poemelor Paul a apelat la o altă calitate extraordinară pe care o are, cea de folkist, interpretânt atât piese compuse de el dar și piese împrumutate de la prieteni.

 A fost o seară minunată, o seară în care emoția, sensibilitatea și frumosul și-au dat mâna de data asta la noi în localitate.

 

Sâmbătă, 17 Octombrie 2015 15:36

Grija administrației locale pentru cultură


            
De ce să se organizeze un festival internațional în orașul nostru dacă nimeni nu știe de el? Întrebare care i-a venit în minte oricărui poduiloian cumsecade în această după-amiază.

Astăzi, începând cu ora 16, ritmuri tradiționale etnice au fost auzite în casele locuitorilor din Podu Iloaiei din centru și nu numai.

Să fie un show electoral, să fie o chermeză privată, să fie muzica din boxele vreunui audi sau bmw? Ieșind afară, ne-am dat seama că muzica se aude din Grădina Publică. Mergând la fața locului am aflat că în orașul nostru s-a organizat un ditamai festivalul, cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Cultural Interetnic „Confluențe”, la care 120 de artiști veniți de la mii de kilometri departare (Ungaria, Germania, Polonia, Grecia, Ucraina, Serbia, Italia etc.) pentru a prezenta, unui public absent, dansuri și cântece tradiționale de pe meleagurile lor.

Un spectacol realizat de profesioniști, un spectacol bine organizat de către Asociatia Italienilor din Romania, în parteneriat cu Casea de Cultură a Studenților Iasi, Asociatia Culturală de Tineret Eventum și Primaria Municipiului Iași, finanțat de Guvernul României, prin Departamentul pentru Relații Interetnice.

De ce oare au fost cheltuiți bani guvernamentali pentru organizarea unui festival interetnic de excepție foarte important pentru cultură dacă locuitorii orașului nostru nu au fost informați pentru a fi prezenți la această manifestare așa cum e firesc în cazul oricarui spectacol? De la fața locului am observat că la spectacol au fost prezenți trecători ocazionali sau stârniți de curiozitate. Rândurile spectatorilor au fost umflate de către mebri din administrație, alături de Poliția Locală care trebuiau să asigure ordinea publică. Am fi ințeles să asigure acestă ordine dacă ar fi fost prezenți măcar o mie de spectatori.

Întâlnindu-l pe domnul profesor Mihai Cernauț, coregraful Ansamblului Izvorașul din orașul nostru, om cu experiență și expertiză în acest domeniu, ne-a spus că a venit absolut întâmplător, neștiind exact despre ce este vorba. Ne-a declarat că dacă ar fi fost anunțat, i-ar fi plăcut ca ansamblul pe care-l coordonează să danseze, măcar în deschiderea acestui spectacol.

Pentru a afla mai multe despre ce se întâmplă, am vorbit cu prezentatarea festivalului de la care am aflat că spectacolul este oferit de 120 de artiști care reprezintă 8 ansambluri etnice (germani, eleni, maghiari, poloni, ruși-lipoveni, rromi, sârbi, tătari, ucraineani și italieni) și face parte dintr-un program mai mare care s-a  desfășurat în zilele de 16 octombrie, la Casa de Cultură a Studenților din Iași, de la ora 17:00, și astazi,  17 octombrie la Podu Iloaiei , începând cu ora 16:00. Spectacolul de la Iași a fost precedat de o paradă a costumelor tradiționale care s-a desfășurat de la ora 16:00 pe traseul Bd. Ștefan Cel Mare și Sfânt  – Casa de Cultură a Studenților Iași.

Domnul primar al orasului Podu Iloaiei, prezent la manifestație s-a oferit să ne dea mai multe informații legate de eveniment. Dar nu ar fi fost mai bine dacă aceste informatii ne-ar fi fost date măcar cu o săptămână sau chiar cu o zi înainte pentru a promova acest festival unic în orașul nostru?

Ce-or fi crezut despre noi oaspeții de seamă, care au sacrificat din timpul și experiența lor, când au văzut un public atât de puțin numeros și dezorganizat? Probabil au gândit că suntem la marginea Europei. 

Un mare eșec al administrației în care marii perdanți ai acestui eveniment sunt locuitorii orașului nostru care ar fi putut să petreacă o sambătă seară alături de familie și prieteni încântându-se cu dansuri și cântece tradiționale din Europa.

Joi, 15 Octombrie 2015 15:03

,,Fericire într-un zâmbet!” la final

           

           Iantz Florentina, coordonatorul departamentului media A.T.O.R.  filiala Holm, ne povestește ce s-a întâmplat în Tabăra ,,Fericire într-un zâmbet!” din Parohia Holm: 

În perioada 9-11 octombrie 2015, în satul Holm orașul Podu Iloaiei județul Iași a avut loc tabăra de copii și tineret „Fericirea într-un zâmbet!” organizată de A.T.O.R. Iași în parteneriat cu A.T.O.R. Holm. Cei 50 de participanți au fost împărțiți în 4 grupe, în funcție de vârstă, grupe purtând numele Maicii Domnului, a  Sfintei Parascheva, a Sfintei Filofteia și a Sfântului Nicolae, în tot acest timp fiind coordonați de un moderator.

După ce în prima zi, vineri,  a avut loc sesiunea de cunoaștere, sâmbătă în prima jumătate a zilei, activitățile s-au derulat în cadrul a 4 ateliere: comunicare, dans, cântece la chitară, pictură, alcătuire de scrisori și plicuri personalizate. Fiecare grupă trecând prin toate atelierele. În cea de-a  doua jumătate a zilei s-au desfășurat probele sportive denumite ,,Jocuri olimpice", la care participanții au trecut prin diverse probe pentru a câștiga trofeul oferit ca premiu. Spre apusul soarelui a fost pregătit un foc de tabăra în jurul căruia au fost intonate cântece la chitara, la final rostindu-se rugăciunile de seară.

Bucuria a fost încununata într-un mod deosebit, când, duminică, la Utrenie și la Sfânta Liturghie am avut în mijlocul nostru corul misionar al A.T.O.R. Iași format din 25 de tineri cu care ne-am rugat și am petrecut prima parte a zilei. În această după-amiază, tabăra s-a finalizat cu o ultimă probă denumită ,,Vânătoarea de comori”, în care participanții au pus în practică tot cea ce reprezintă lucrul în echipă.

,,Am simțit și am văzut în aceste zile ce înseamnă o Biserică vie, prin faptul că am trăit bucuria de a mă juca, de a comunica și a mă ruga împreună cu toți cei din satul meu” ne-a declarat Marius B. (13 ani). ,,Am zâmbit mult zilele acestea și acest lucru înseamnă mult pentru mine, și deasemenea, am descoperit prieteni noi printre oameni pe care ii știam mai demult” (Ștefana B., 12 ani) 

,,Aș dori să mulțumim prietenilor noștri de la A.T.O.R. Iași pentru dragostea arătată și de această dată, prin vizita surpriză din această duminică și prin momentele frumoase trăite împreună. Iar, în mod special mulțumirile noastre merg către cei care au organizat această tabără și ne-au moderat și modelat în același timp. Aici menționăm pe Daniel, Raj, Andreea, Ioana, Iustina și Miruna, care au făcut ca un week-end ploios și posomorât de toamnă să semene cu niște zile senine și călduroase de vară, iar retragerea în izolarea casei să se transforme în momente de comuniune cu adevărat sfântă.” (Pr. Ionuț Dascălu)

Redacția noastră îi felicită pe cei care au făcut posibilă această manifestare a frumosului și le dorește la multe ediții!