Webhosting

Red PURPLE BLACK

Razvan Ciorpac

Onorabilul nostru prieten, domnul Goguță Bahluiescu, concetățean de seamă în mica noastră urbe, nu a reușit să se îmbogățească, nu a reușit să ajungă mare politician, nu a primit nicio moștenire dar tot a reușit să devină celebru. A devenit personaj de carte!

Haideți să îl cunoașteți mai bine, deslușindu-l în scrierea lui Cătălin Condrea și grafica Mirunei Condrea adunate în cartea „Goguță Bahluiescu – Istoria omului de vază al orașului”. Lansarea cărții va avea loc sâmbătă, 7 octombrie 2017, începând cu orele 17 într-o seară de folck și pamflet, la Pizzeria Hap Hap.

Invitatul serii va fi domnul Ion Chiriac, folkist renumit fiiind cunoscut de la Cenaclul Flacăra, fiiind unul dintre frații Chiriac ce interpretau superba piesă „Trandafirul albastru”. Cu această ocazie va lansa și un album de muzică folk. 

În cadrul lansării de carte va vorbi domnul Gabriel Cheșcu directorul departamentului Iașul Centenar, din cadrul Primăriei Iași, redactor șef la Adenium și la revista culturală Timpul. Domnul Doru Aftanasiu, actor la TNI, ne va citi din carte prin intermediul unei înregistrări special reallizată. Evident alături de public vor fi cei doi autori și cei ce au susținut acest proiect Răzvan Ciorpac și Vali Lupu.

Duminică, 02 Octombrie 2016 13:27

La mulți ani, Info Podu Iloaiei!

Pagina Info Podu Iloaiei împlinește anul acesta patru ani de existență. Pe parcursul acestor am am încercat să vă ținem la curent cu ce se întâmplă în comunitate, am încercat să realizam proiecte comunitare sportive, culturale și sociale.

Mulțumim pentru că ați fost alături de noi, pentru că ne-ați sprijinit în proiectele noastre și pentru colaborare, critică sau apreciere.

 Mulțumim partenerilor, redactorilor și reporterilor colaboratori și tuturor celor ce au crezut în această platformă. Tuturor vă oferim în dar un clip ce cuprinde imagini marca Info Podu Iloaiei ce ne amintesc de o parte a activității noastre. Să ne bucurăm împreună. 

La mulți ani, Info Podu Iloaiei!

Într-un comunicat venit pe adresa redacției din partea domnului Claudiu Dogaru, presedintele ,,Asociației Tineretul Ortodox Român” filiala Holm (ATOR Holm) ni se spune că:

Prin vrerea lui Dumnezeu, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan și sprijinul Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Centrului eparhial Iași, în perioada 9 – 11 septembrie 2016, în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Holm (Protopopiatul Iași III), a avut loc ediția a III – a a taberei pentru tineri „Fericire într-un zâmbet”, organizată în cadrul proiectului „Verde la bucurie” al A.T.O.R. Iași.

Pentru trei zile, Parohia Holm a fost gazda a 52 de tineri frumoși și plini de energie, cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani, veniți din cinci parohii ale Arhiepiscopiei Iașilor, după cum urmează: Parohia „Sf. Împărați Constantin și Elena” – Dancaș (Paroh: Pr. Gheorghiasa Claudiu Constantin), Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Dumitreștii Gălății (Paroh: Pr. Merișescu Victor Gabriel), Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” – Hoisești (Paroh: Pr. Rotaru Cristian), Parohia „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” – Mironeasa (Paroh: Cîrcu Ioan) și Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Ruginoasa (paroh: Pr. Olariu Nicușor), care s-au alăturat celor 40 de copii din Parohia „Adormirea maicii Domnului” – Holm (Paroh: Pr. Narcis Rășcanu)

            Vineri, 9 septembrie, tinerii prieteni ai lui Hristos, au fost împărțiti în patru grupe și-au confecționat steagul grupei, au participat la jocuri și la sesiuni de cunoaștere, după care au mulțumit Domnului pentru ziua ce s-a încheiat, rostind rugăciunile de seară alături de Pr. Narcis Rășcanu și Pr. Cristian Rotaru.

            Sâmbătă, 10 septembrie, copiilor li s-a explicat  Slujba Sfintei Proscomidii, și imediat a urmat Sfânta Liturghie săvârșită de Pr. Claudiu Constantin Gheorghiasa, Pr. Merișescu Victor Gabriel și Pr. Narcis Rășcanu pentru cei 92 de participanți și 12 animatori și voluntari. După gustare copiii au participat la atelierele de dans, muzică, comunicare și competiții sportive.

            Masa de prânz a fost urmată de sesiunea „Întreabă Voluntarul” unde participanții la tabără au avut ocazia să îi cunoască mult mai bine pe voluntari, animatori și pe preotul paroh și să le adreseze întrebări.

            Tot în această zi s-a organizat și vânătoarea de comori, unde copiii s-au distrat, dar și-au pus și mintea la contribuție pentru a descoperi comora. Cele mai iubite probe au fost „Tarzan” și „Caruselul Vesel”. După ce au descoperit adevărata comoară spirituală a prieteniei, fiecare participant a primit comori palpabile care le-au încântat papilele gustative (ciocolată) dar și comori care îi vor ajuta să-și mențină prietenia cu Dumnezeu (iconițe și cărți de rugăciune).

            După rugăciunile de seară a urmat mult așteptatul foc de tabără în jurul căruia glasurile tuturor copiilor, acompaniate de acorduri de chitară au umput văzduhul de cântecele învățate la atelierul de muzică dar și alte cântece care i-au indemnat la dans.

            Ultima zi a taberei a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii la care tinerii, ca și în ziua precedentă s-au lăsat îmbrățișați de Hristos primind Sfânta Euharistie. După rugăciunile pentru binecuvântarea tinerilor care a doua zi au început anul școlar a urmat cuvântul părintelui Cludiu Constantin Gheorghiasa care le-a vorbit copiilor despre cum pot să nu îl excludă pe Dumnezeu din viața lor și din toate activitățile lor, indiferent de vârstă.

După cuvântul de încheiere al taberei, rostit de preotului paroh, copii au rememorat clipele frumoase petrecute împreună prin vizionarea unui filmuleț al taberei, apoi fiecare participant a primit diplome și icoane înmânate de voluntarii taberei, de președintele A.T.O.R. Holm, Dumitru Claudiu Dogaru și de Părintele Narcis.

            Menirea taberei a fost de a lega prietenii între prietenii lui Hristos din mai multe parohii, de a oferi o alternativă de a petrece timpul liber, de a-L face cunoscut tinerilor pe Hristos ca Adevărat Prieten     și de a-i apropia pe tineri de Biserică. 

                Redacția noastră felicită acțiunile frumoase pe care ATOR Holm le realizează și-i așteptăm în viitor cu alte asemenea proiecte și poate o posibilă colaborare.

Miercuri, 31 August 2016 18:32

În sfârșit avem viceprimar

Astăzi, 31 august 2016, după Hristos, s-a adunat Consiliul Local Podu Iloaiei să aleagă un om de vază, pentru a conduce, cu glorie micuțul nostru târg. Au fost propuși 2 consilieri, unul din partea ALDE în persoana lui Victor Todirașcu și unul din partea PMP, Costel Tcaciuc.

            Viceprimarul orașului Podu Iloaiei a fost ales domnul Costel Tcaciuc, cu 12 voturi, în defavoarea domnului Victor Todirașcu, consilier ALDE, care a primit 4 voturi.

Procedura de vot a fost secretă, conform metodologiei de funcționare a Consiliilor Locale.

Contactat de redacția noastră, proaspătul viceprimar a declarat: „Nu ne apăram interesele proprii ci dorim să rezolvăm problemele cetățenilor. Nu sunt importante problemele personale ale consilierilor. Mă interesează să fie bine pentru cetățeni. Vrem să ne întâlnim cu cetățenii să-i ajutăm să-și rezolve problemele.”

            La ședință a participat, din partea PMP Iasi, domnul deputat Petru Movilă.

            În urma votului de astăzi, pe lângă alegerea viceprimarului, s-a format și o majoritate în Consiliul Local, formată din  6 consilieri PSD, 5 consilieri PMP și un consilier ALDE.

            Din surse neoficiale știm că un politician local, în două rânduri, l-a rugat pe domnul primar să fie ajutat să acceadă la funcția de viceprimar.

            Noul viceprimar ne-a promis un interviu în exclusivitate. 

Revenim cu amănunte.

Luni, 29 august 2016, ora 20, KineDok powered by One World Romania continua la Podu Ioaiei cu a V-a proiecție, o ediție cu totul specială. De această dată, proiecția va avea loc în aer liber la Hanul Iloaiei, iar prezent la eveniment va fi chiar regizorul ceh al documentarului, Jiří Stejskal, care ne va prezenta mult premiatul său film, „Căminul meu”  realizat în 2014.

Este un eveniment foarte important pentru orașul nostru, fiind a doua proiecție de film în aer liber pe care pagina noastă împreună cu Hanul Iloaiei o oferă și prima dată cand primim  vizita unui regizor de film în comunitatea noastră.

Filmul „Căminul meu”, cel mai bun documentar la competiția Europa Centrală și de Est la AFF 2015, ne prezintă povestea Natașei, capul unei familii din Kiev, care încearcă să salveze ferma familiei, înconjurată în prezent de cartiere moderne. Mai mult, trebuie să aibă grijă de cei patru copii, de cei doi soți și de mica turmă de capre neastâmpărate. Invită alți oameni să locuiască cu ei: li se alătură un preot, care hrănește animalele, un avocat care îi ajută la procese, precum și alți chiriași, care participă la muncile agricole. Familia o susține, însă nu fiecare membru îi împărtășește țelul. Cu toții vor să-și atingă scopul, însă viața presupune compromisuri. Lupta împotriva sistemului ucrainian corupt este efortul eroic al Natașei, care trebuie să rămână în continuare și mama celor patru copii ai săi. Într-o zi casa lor este arsă. Merită să rămână acolo și să continue lupta?

Premii și Festivaluri:

IDFF Jihlava 2014, Czech Republic

One World Prague 2015, Czech Republic

Docudays Ukraine 2015 – Audience Award

goEast Wiesbaden 2015 - Honourable Mention

Finále Plzeň 2015, Czech Republic

Pärnu International Documentary and Anthropology Film Festival 2015, Estonia

Vukovar Film Festival 2015, Croatia

Der neue Heimatfilm 2015, Austria

Festival International du Film Nancy-Lorraine 2015, France

Astra Film Festival, Romania, 2015 - Best documentary - Central and Eastern European section

Artdoc fest, 2015, Russia

Docpoint Helsinki 2016, Finland 

   KineDok este un program de distributie alternativa de film documentar creativ demarat în 2015 de Asociația One World România. Programul a fost initiat de Institutul de Film Documentar din Cehia impreuna cu parteneri din alte patru tari central si est-europene (Slovacia, Ungaria, Croatia si Romania). In 2015 au fost organizate 219 proiectii in 25 de locatii din 18 orase din Romania.

           In 2016, s-au alaturat programului alte doua țări (Polonia si Norvegia)  În cadrul celei de a doua ediții 15 filme din țările participante vor fi proiectate în peste 27 de locații din 24 de orașe din România.

  Partenerii programului cred că în ţările noastre sunt oameni care au povești și ele trebuie spuse. Iar filmul documentar este o metodă potrivită de a le da glas. La noi, există oameni care vor să consume altceva decât mainstream și există și documentare foarte bune – dar nu există săli și nici răgazul pentru ca acești oameni și aceste filme să se întâlnească. De aceea, KineDok powered by One World Romania aduce filmele – uneori însoțite de regizori, protagoniști sau experți cu care să poți discuta - la pubul, în fabrica, cafeneaua sau muzeul de lângă tine.  

Intrarea este liberă, vă așteptăm cu drag!

Marți, 02 August 2016 15:27

Kinedok Podu Iloaiei - "Robotelul de aur"

Vineri, 5 august 2016, ora 20, KineDok powered by One World Romania continua la Podu Ioaiei la pizzeria Hap Hap cu al patrulea documentar din cadrul proiectului, „Robotelul de aur”, un film din 2015, in regia lui Radu Mocanu si a luiMihai Dragolea, care surprinde povestea Steluței, o boxeriță de 32 de ani care și-a petrecut copilăria în case de copii și pe stradă și care a ajuns campioană europeană și mondială.

Steluța Duță, o boxeriță de 32 de ani, multiplă campioană europeană și mondială, se pregătește pentru incă un campionat european. Speră ca acesta îi va aduce lucrul pe care nu l-a avut niciodată - o casă. Steluța a fost abandonată la naștere, a trăit o viață violentă în casele de copii din regimul Ceaușescu și a fost dată afară la vârsta de 16 ani pentru ca era considerată un copil problemă. Astfel Steluța a trăit în derivă și disperare până la vârsta de 20 de ani, când a fost descoperită de antrenorul și părintele său adoptiv, Constantin Vocilaș.

În timp ce se pregătește pentru campionatul european, Stelauța decide să se împace cu trecutul său. Merge să își întâlnească familia biologică pentru care nu poate simți nimic decât milă și dispreț, îi revede pe cei mai buni prieteni ai copilăriei, prieteni care sunt marcați și ei de experiența instituționalizării. Istoricul de neglijare și violență face un tablou sumbru al viețeii Steluței și al prietenilor săi, nici unul neputând trece peste privarea de afecțiune de care au avut parte, nici unul nu poate avea o viață stabilă.

Premii:

Docuart Fest Bucureşti, Romania, Marele Premiu

2015 - East Silver, Republica Ceha

Radu Mocanu a absolvit Ecole Superieure de Realisation Audiovisuelle, din Paris. Este co-fondator al companiei Vagabond Films, alături de Mihai Dragolea. În prezent lucrează în televiziune. A lucrat la filmele Le deserteur (2008), About you (2008) și Paris Moscou (2009).

Mihai Dragolea este absolvent al Universității de Teatru și Televiziune din cadrul Babeș Bolyai. A finalizat o bursă Erasmus la Istambul, unde a realizat o serie de documentare de scurt-metraj despre românii din comunitate. Lucrează ca freelancer, dar și ca regizor și editor de televiziune. A lucrat la filmele Mergan Yokisu (2011) și Porcelain Champion (2012).

KineDok este un program de distributie alternativa de film documentar creativ demarat în 2015 de Asociația One World România. Programul a fost initiat de Institutul de Film Documentar din Cehia impreuna cu parteneri din alte patru tari central si est-europene (Slovacia, Ungaria, Croatia si Romania). In 2015 au fost organizate 219 proiectii in 25 de locatii din 18 orase din Romania.

           In 2016, s-au alaturat programului alte doua țări (Polonia si Norvegia)  În cadrul celei de a doua ediții 15 filme din țările participante vor fi proiectate în peste 27 de locații din 24 de orașe din România.

Partenerii programului cred că în ţările noastre sunt oameni care au povești și ele trebuie spuse. Iar filmul documentar este o metodă potrivită de a le da glas. La noi, există oameni care vor să consume altceva decât mainstream și există și documentare foarte bune – dar nu există săli și nici răgazul pentru ca acești oameni și aceste filme să se întâlnească. De aceea, KineDok powered by One World Romania aduce filmele – uneori însoțite de regizori, protagoniști sau experți cu care să poți discuta - la pubul, în fabrica, cafeneaua sau muzeul de lângă tine.  

Intrarea este liberă, vă așteptăm cu drag!

 

 

 

A avut loc ședința consiliului local din luna iulie 2016, prima ședință de lucru după depunerea jurământului a Consiliului Local Podu Iloaiei ales în 5 iunie 2016, ședință ce l-a avut ca președinte pe cel mai tânăr consilier, Alexa Ioan președintele PNL.

Începând cu oara 10 a avut loc ședința consiliului local cu ordinea de zi:

     1.      Proiect de hotărâre privind vacantare post consilier.

     2.      Proiect de hotărâre privind modificarea listă de investiții pentru anul 2016.

3.      Proiect de hotărâre privind alocare de sume pentru naveta la școală și liceu.

4.      Proiect de hotărâre privind privind desemnarea reprezentantului precum șiu a persoanelor care pot înlocui reprezentantul Consiliului Local în Adunarea Generală a ARSACIS Iași.

5.      Proiect de hotărâre privind privind desemnarea reprezentantului precum șiu a persoanelor care pot înlocui reprezentantul Consiliului Local în Adunarea Generală a ADIS Iași.

6.      Diverse. Echipa de fotbal.

La ședință au participat 13 consilieri, 3 fiind absenți motivați (Cojocaru Gherghe, Costin Cornelia și Condrea Gabriela) și domnul Eugen Mihoc cel ce a depus jurământul pentru locul de consilier rămas vacant în urma demisiei domnului Florin Perju.

Din cele 5 proiecte de hotărîre a fost respins al doile de pe ordinea de zi, cu privire la banii necesari pentru plata lucrărilor cu pavelarea străzilor Budăi și Trandafirilor și realizarea iluminatului stradal în zona Zorilor, lucrări ce la data ședinței sunt aproape finalizate. Consilierii de la PMP și PNL au solicitat o expertiză a calității execuțiilor lucrărilor, fiind reclamații din partea unor cetățeni că lucrările nu au foat realizate satisfăcător. Acest proiect necesita majoritatea consiliului local și nu doar majoritatea consilierilor prezenți, fiind un proiect ce influența bugetul orașului.

Proiectele 4 și 5 au fost votate cu 7 pentru (5 PSD Sorin Atanasov de la ALDE și Vasile Cătărău de la PMP) și 6 împotrivă (3 PMP, 2 PNL și Victor Todirașcu de la ALDE) în urma cărora vom fi reprezentați în Adunările Generale ARSACIS Iași și ADIS Iași de primarul Gabriel Istrate, Carmen Roșca și Roxana Popa. Cei ce s-au opus au argumentat prin faptul că încă nu este ales viceprimarul, funcție îndreptățită să să ocupe această poziție. 

În final nu s-a stabilit o dată exactă pentru ședința următoare, chiar dacă mai mulți consilieri au dorit o dată exactă pentru a-și putea face programul de vacanță. Ședința următoare va fi prezidată de domnul Sorin Atanasov, consilier ALDE, fiind următorul în ordinea alfabetică, procedură adoptată de consiliul local în ședința precedentă.

 

 

 

După cum v-am promis, vă oferim filmarea învestirii primarului și a Consiliului Local ce a avut loc pe 24.06.2016. Vizionare placută!

Credincioșii de rit catolic sărbătoresc mâine, 26 iunie 2016, Hramul Bisericii Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. La slujbă sunt așteptați, alături de preotul paroh Robert Gașpar, preoți de la bisericile catolice din împrejurimi. 

Construcția bisericii a început  luna mai a anului 1994, iar in noiembrie 1995 s-a celebrat prima sfântă Liturghie, deşi lucrările nu erau terminate. La 26 octombrie 1997, Preasfințitul  Petru Gherghel, împreună cu alţi preoţi invitaţi, a facut recunoscută în comunitățile din împrejurimi,  noua biserică cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”.
        Biserica din Podu Iloaiei a fost filială a Parohiei Târgu Frumos până la 1 august 2004, când a fost înfiinţată Parohia Podu Iloaiei cu filiala Sprânceana, şi a fost numit primul paroh, preot Robert 
Gaşpar.

În interviul din 2 iunie 2016, în cadul proiectului paginii noastre „Interviu cu candidații” ce l-a avut ca invitat pe domnul Iustin Haliga, i-am propus acestuia publicarea Raportului de activitate a viceprimarului pentru mandatul care tocmai se încheie. Ne bucurăm că a aceceptat și considerăm că este o inițiativă curajoasă, pentru prima dată un ales local își prezintă raportul activității sale cetățenilor comunității, adică acelora care i-au dat votul pentru a ocupa o funcție în administrația locală.

Raportul în sine poate apare ca fiind prea tehnic, dar reflectă activitatea unui ales pe perioada mandatului și reflectă implicarea sa în domeniile în care i s-au delegat atribuții.

Credem că fiecare ales local, fie el consilier local sau primar, ar trebui să prezinte cetățenilor, la final de mandat, un astfel de raport, ar trebui să fie de datoria aleșilor să spună alegătorilor ce-au făcut pentru ei în mandatul pe care l-au primit. 

 Vom reveni cu materiale care vor completa acest raport.

Page 1 of 10