Webhosting

Red PURPLE BLACK

Ședința de astăzi prin prisma unui consilier local

Scris de 

Astăzi, 31 octombrie 2016, a avut loc ședința de consiliu local pentru luna octombrie, ședință prezidată de domnul consilier PMP, Cătărău Vasile. Pe ordinea de zi au fost următoarele proiecte:

1.     Proiect de hotărâre pentru modificarea bugetului.

2.     Proiect de hotărâre privind modificarea listei de investiții.

3.     Proiect de hotărâre privind alocare de fonduri pentru decontarea navetei profesorilor navetiști de la Școala Al I Cuza.

4.     Proiect de hotărâre privind alocare de fonduri pentru decontarea navetei profesorilor navetiști de la Liceul Haralamb Vasiliu.

5.     Proiect de hotărâre privind alocare de fonduri pentru 1 Decembrie, Ziua României.

6.     La punctul „diverse” au fost discutate proiectele propuse de PNL în comisiile de specialitate; unul pe economic și două pe administrativ.

Pentru a ne elucida cu privire la aceste proiecte, l-am invitat pe domnul consilier PNL, Vali Lupu, pentru a ne împărtăși punctul lui de vedere.

CC: Domnule consilier, astăzi a avut loc cea de-a cincea ședină a noului consiliu local. Citind ordinea de zi, am observat că a fost o ședință fără prea multe puncte. O lună destul de ușoară pentru consilieri.

VL: Da, așa este. Probabil că domnii consilieri ai majorității consideră că suntem o comunitate fără probleme.

CC: Am văzut că primele proiecte de hotărâre se refereau la modificări de buget și listă de investiții. De ce aceste rectificări bugetare pe final de an?

VL: Rectificările bugetare sunt necesare pe final de an, având în vedere că în buget sunt prinse cheltuieli ce nu s-au mai realizat, din diverse motive. Referitor la punctul 1 pe ordinea de zi, deoarece un număr de aproximativ 40 de copii nu mai beneficiază de burse fiindcă beneficiază de transportul pus la dispoziție de primărie (școală), acești bani necheltuiți s-au alocat pentru plata navetei profesorilor din punctele 3 și 4 pe ordinea de zi. Referitor la modificarea listei de investiții, punctul 2 pe ordinea de zi,  consider că nu era necesară. Nu este firesc să se rupă din investițiile de pe zecime în favoarea unor datorii de la prima asfaltare, datorii ce mă surprind că sunt, deoarece ni s-a spus permanent că acea lucrare a fost achitată. Aici vorbim despre asfaltarea realizată acum doi ani în Centru și pe strada Traian.

CC: Cum e posibil ca să se achite o datorie cu o așa mare întârziere?

VL: Nu am suficiente date să mă pot pronunța dar pot să afirm că încă din luna iulie, grupul de consilieri PNL a înaintat două adrese Primăriei Podu Iloaiei, prin care solicitam situația tuturor lucrărilor ce sunt în curs, precum și situația financiară a Primăriei. Asta pentru a ne face o idee, noi consilierii, pe ce anume ne bazăm în momentul acesta pentru proiectele viitoare. Cu toate că au trecut trei luni de zile, aceste informații nu ne-au fost transmise, deși legea prevede 30 de zile pentru a răspunde la solicitări. Eu, în calitate de consilier, nu pot interveni într-un buget care a fost votat de către un al consiliu, mă refer la o altă componență a consiliului local, întrucât premisele realizării acelui buget au fost altele. Domnul primar însăși a fost cel care a realizat această structrură bugetară pentru investiții. Se pare că acum această structură nu mai este bună.

CC: Am înțeles că la ultimul punct pe ordinea de zi, la diverse, au fost trecute trei proiecte, propuse în comusii, de consilierii PNL. De ce la diverse? Nu ați mai încăput pe ordinea de zi?

VL: Cred că ăsta este modul consilierilor din alianța majoritară de a trata orice proiect ar veni din partea altora. De fapt asta au afirmat în nenumărate rânduri, atât domnul primar cât și domnul viceprimar, că atât votul cât și părerile noastre, a celor din opoziție, nu vor conta niciodată. Eu consider că reprezint, ca oricare dintre colegii mei din consiliu, interesele cetățenilor care m-au votat, toți care suntem acum, suntem mandatați pentru acelaș număr de voturi. Crede că ar trebui să respecte cetățenii care m-au votat și să considere că votul meu și părerile mele au aceeași importanță ca votul și părerea cetățenilor acestui oraș.

CC: Trei proiecte, unul în comisia economică și două în comisia pentru administrativ. La ce se referă aceste proiecte și de ce s-a considerat a fi de o mai mică însemnătate?

VL: Primul proiect, cel depus la comisia economică, se referea la alocarea normei de hrană pentru cei din poliția locală, urmând să aducem amendamente, să beneficieze și cei de pe unitatea SMURD, precum și anumite sporuri pentru cei ce lucrează la centrul de bătrâni din clădirea spitalului. În întâlnirea din comisie ne-a fost adus la cunoștință că sindicatul la care este afiliată Poliția Locală Podu Iloaiei a deschis proces în instanță contra Primăriei Podu Iloaiei, pentru a recupera drepturile de la apariția legii din 2015 și că proiectul propus de noi nu mai are nici un temei. Este eronată această afirmație întrucât procesul intentat de sindicat nu exclude demersul reparatoriu pe care ni l-am dorit. Celelalte două proiecte de hotărâre de la comisia de administrativ, aveau ca temă accesarea de fonduri europene pentru anveloparea blocurilor din oraș precum și construirea uneia sau a mai multor săli de sport orășenești multifuncționale. Cu toate insistențele noastre domnii consilieri nu au vrut să înțeleagă despre ce este vorba, invocând tot felul de motive ce erau pe lângă subiect.

CC: În orașul nostru nu au fost accesate fondurile europene de la revoluție încoace. Nici un primar nu a avut ca obiectiv să dezvolte comunitatea pe baza banilor europeni. Aceste fonduri sunt absolut necesare, banii de la contribuabili nu sunt suficienți. Au avut sorți de izbândă aceste două proiecte?

VL:   Din păcate nu, nici măcar nu au fost supuse la vot, în schimb toți au afirmat că sunt foarte bune, dar e prematur. Însuși domnul primar a spus că de ani de zile se consultă cu echipa sa pe aceste proiecte. Dar de ce nu le pune în practică nici el nu știe. Țin să precizez, pentru a fi mai bine înțeles, că aceste proiecte nu au fost făcute din pix, după cum am fost acuzați, ci ne-am deplasat la alte primării din județ, primării care deja au primit asfel de finanțări. Tot de acolo am fost îndrumați către firmele de consultanță specializate în fonduri europene, firme care au intocmit și implementat aceste proiecte în acele localități, fiind deschiși și la o colaborare cu Primăria Podu Iloaiei. Eu merg pe ideea că ideal ar fi să realizăm mai multe proiecte pentru finanțări europene, din care sperăm că vor fi aprobat un n umăr cât mai mare.

CC: Înainte de a începe acest interviu mi-ați prezentat o problemă cu privire la procesul verbal de la ședința anterioară, din data de 30 septembrie. Despre ce era vorba și cum considerați că sunteți prejudiciat în această problemă?

VL: În procesul verbal al ședinței anterioare, apare că s-a supus la vot, la începutul ședinței, dacă aprobăm sau nu filmarea, ceea ce nu este adevărat, la vot supunându-se dreptul de a participa la ședință a doi cetățeni ce doreau acest lucru. Consider că procesul verbal a fost cu intenție modificat pentru a se acoperi un abuz.

CC: Considerați că dacă s-ar fi votat împotriva filmatului nu ar fi vorba de abuz?

VL: Evident că este vorba de abuz și în acest caz. Nicăieri în lege nu apare vreo limitare de acest fel dar totuși președintele de ședință poate să-și impună punctul de vedere, cu riscul ca abuzurile făcute să fie pedepsite de lege și de cetățeni, prin sancționarea la vot. Mă miră această atitudine din partea PMP-ului, având în vedere că atât noi cât și ei am promovat în campania din mai, atât transparența ședințelor cât și a actului administrativ. Astăzi ca și în trecut ne confruntăm cu o lipsă totală a transparenței.

CC: Vă mulțumesc pentru interviu, mult succes în consiliul local. 

VL: Vă mulțumesc și asigur cetățenii orașului  că voi face tot ce îmi stă în putință pentru o schimbare în bine iar dumneavoastră ca pagină, sper să fiți imparțiali, cum ați fost și până acum și să sancționați orice abuz sau încălcare a legii indiferent de unde vine aceasta.